Innovatie

Brainstorm: pitch je idee met prototype binnen een week tot werkelijkheid

0

‘Wat een goede brainstorm!’ ‘Wat een bijzondere inzichten!’ ‘Vanaf morgen gaan we het helemaal anders doen!’ Vaak is dat het gevoel dat je hebt na een productieve brainstorm. Hoe houd je dat gevoel vast? Sterker nog, hoe zet je het om naar iets tastbaars? Dat is waar het boek De dag na de brainstorm van Jeroen Dontje over gaat. Hoe pitch je je goede idee tot leven?

De titel en achterflap waren voor mij wat misleidend. Ik denk dat veel mensen brainstormen over dingen als ‘Hoe veranderen we ons werkproces?’ of ‘Hoe kunnen we dit probleem binnen onze organisatie oppakken?’. Dit boek gaat er vooral van uit dat de uitkomst van je brainstorm moet leiden tot iets fysieks: een product, een website, een app of een televisieformat. En dat maakt de doelgroep voor dit boek beperkter. Tot zover de disclaimer.

Hoe houd je de brainstorm-energie vast?

Al een dag na je brainstorm neemt de endorfine af en verschuiven je prioriteiten. Pak het momentum en begin binnen 24 uur:

 1. Maak een plan in een dag
 2. Een prototype in een week
 3. En pitch je idee tot leven

1. Maak een plan in een dag

plan voor de dag na de brainstorm

plan voor de dag na de brainstorm

Dontje geeft allereerst wat tips om zo creatief mogelijk te denken tijdens brainstorms en benoemt hoe je tot een keuze van ideeën kunt komen. Dan beschrijft hij een canvas waar je in 24 uur je plan op plot. Dit plan moet het volgende bevatten:

 1. Beschrijf jouw persoonlijke missie, de bedrijfsmissie en een beschrijving van de behoefte van de gebruiker.
 2. Noteer alle kenmerken van het idee.
 3. Verdeel deze kenmerken over 3 vakjes: de basisvereisten (qualifiers), de onderscheidende kenmerken (differentiators) en de nice to haves.
 4. Selecteer vervolgens hieruit het unique selling point. Dit wordt de kern van je concept. Check nog wel even of die aansluit bij je eerder benoemde missie.

2. Creëer een prototype in een week

Dontje betoogt dat een prototype helemaal niet duur hoeft te zijn en dat het essentieel is om eerst te maken, dan te proberen en te testen. Dit in tegenstelling tot het klassieke proces waar pas in een vergevorderd stadium een prototype wordt ontwikkeld.

Om je idee tot leven te kunnen pitchen, heb je er een visualisatie van nodig. Hierbij is wel belangrijk dat je je doelstelling en je doelgroep goed in het oog houdt. Wie moet je overtuigen? Wat zijn de drijfveren van deze persoon? Wat wil je door middel van je prototype laten zien? En kijk goed naar de vaardigheden die je bezit – of aan kunt leren! – om het prototype zelf te maken.

Soorten prototypes

Over welke soorten prototypes hebben we het?

 • Lego
 • Video
 • Website
 • Mobiele applicatie
 • 3D-printobject
 • Modulaire elektronica
een Lego Mindstorms robot

Lego Mindstorms robot

Zelf klussen aan een prototype

Het boek wijdt een hoofdstuk aan elke prototypesoort. Dontje geeft enorm praktische tips en verwijst hiervoor ook naar checklists, instructies en video’s op de website die bij zijn boek hoort. Hij benadrukt (wel erg vaak) dat als je goed om kunt gaan met PowerPoint, je tegenwoordig in staat bent om alle technieken die hij beschrijft snel en gemakkelijk onder de knie te krijgen. Dit voelt af en toe wat geforceerd. Bij mensen met angst voor techniek neemt dit de vrees toch niet weg, voor mensen met gezond enthousiasme om aan de slag te gaan voelt het erg betuttelend.

De hoofdstukken inspireren zeker. En – dat moet gezegd –  óók voor degene die geen product wil ontwikkelen bieden de hoofdstukken voldoende inspiratie. In een workshop de nieuwe samenwerkingsvormen voor je afdelingen met legoblokjes visualiseren? Of zelf een video of infographic maken die je idee in een pitch kunnen ondersteunen? Het boek legt je uit hoe je dit voor elkaar krijgt.

3. Pitch je idee tot leven

Het derde en laatste deel van het boek is gewijd aan de pitch. Hoe ‘verkoop’ je je idee, gevisualiseerd in een prototype en wordt je idee werkelijkheid? Het zijn wellicht welbekende inkoppers, maar Dontje werkt ze wel zo uit, dat ze goed aansluiten op het ‘plan in een dag’. Hierdoor zal je pitch je publiek goed aanspreken, relateer je het aan je persoonlijke en bedrijfsmissie én sluit je presentatie goed aan op het soort prototype dat je hebt ontwikkeld.

Handzaam overzicht

Ik stoorde me wat aan de hoeveelheid woorden die gebruikt wordt om dingen uit te leggen. Ik denk dat het boek wellicht dunner had kunnen zijn. Het is geen totaal nieuwe methode: het boek is een curatie van alles wat al bekend is over brainstormen, prototypen en pitchen, dat je zelf door te googelen ook allemaal zou kunnen vinden. Toch is het ontzettend handig om het in een handzaam overzicht verzameld te hebben met zoveel handige, praktische tips en how-to’s.

de-dag-na-de-brainstorm-jeroen-dontjeOver het boek

Titel: De dag na de brainstorm
Auteur: Jeroen Dontje
Uitgever: Van Duuren Management
Jaar: 2016
Nummer: 9789089653147
Mediatype: Boek, 176 bladzijdes
Prijs: €22,50
Bestellen: via Managementboek (aff.)

Afbeelding inleiding met dank aan 123RF.