Innovatie

Programmeren lastig? Met deze 10 tips kun jij het ook [handige tools]

0

Het zijn geen jongens meer met zwarte hoodies die voor een groot computerscherm zitten vol geheimzinnige codes. Ik heb het over programmeren. Ook jij kunt het leren. En het is makkelijker, goedkoper en handiger dan je denkt. Het past in het rijtje 21st century-skills. Maar waar begin je als je 0,0 ervaring hebt? Ik geef je alvast 10 tips.

1. Edx.org

De website edx.org geeft een schat vol gratis cursussen over vrijwel alles. In het bijzonder de cursus CS50 van Harvard University(!) is onwijs handig. Je leert hier binnen 12 weken de basisbeginselen over programmeren. Alles wordt op een interactieve manier uitgelegd, maar wel met een sterke Amerikaanse ondertoon. En het mooiste is dat het helemaal gratis is.

schermafbeelding-2016-12-10-om-07-45-28

2. Speels programmeren

Leer programmeren op een interactieve en speelse manier. De website CodeCombat is eigenlijk bedoeld voor kinderen, maar ik heb het al een paar keer geprobeerd en het is echt heel verslavend. Het spel bestaat uit verschillende levels in diverse werelden. Je kunt kiezen welke programmeertaal je wilt leren (Python, Javascript)  en je maakt hier kennis mee op een ongedwongen manier.

schermafbeelding-2016-11-20-om-21-01-31

3. Visueel programmeren met Processing

Met Processing leer je op een visuele manier programmeren. Met behulp van het schrijven van codes creëer je hele kunstwerken of animaties. Processing is open source en dus gratis te downloaden. Bekijk hier voorbeelden die met processing zijn gemaakt.

schermafbeelding-2016-12-10-om-08-21-51

4. De fijne kneepjes leren met FreeCodeCamp

Ik ben ontzettend enthousiast over FreeCodeCamp. FreeCodeCamp is een interactief platform waarmee je snel de fijne kneepjes van begin tot eind leert. Je krijgt verschillende opdrachten en meteen nieuwe informatie zodra je de challenges oplost. Tegelijkertijd is het ook een community waar je makkelijk met andere programmeurs in contact kunt komen.

5. Ga aan de slag met Scratch

Met Scratch ontwerp je van alles, van games tot aan animaties. Dit laagdrempelige programma leert je spelenderwijs programmeren. Sleep met blokken de korte codes bij elkaar en je hebt in no time een zelfontworpen animatie.

schermafbeelding-2016-12-10-om-08-37-11

6. Leer van ervaren programmeurs

Kijk af bij de besten op de site LiveCoding.tv. Je kunt hier live kijken naar wat ervaren programmeurs doen. Van het bouwen van simpele websites tot aan ingewikkelde programma’s. Een leuk feitje is ook dat je real time kunt chatten met de programmeurs en vragen kunt stellen.

7. Start met een leuk project

Begin klein en start met een doel voor ogen. Online zijn er veel kleine projecten te vinden. Een mooi voorbeeld is die van Jennifer Dewalt, zij programmeerde 180 websites in 180 dagen. Ze stelde op een duidelijke manier strakke doelen voor zichzelf. Als je niet weet wat je uiteindelijke doel is, dan raak je ook sneller gedemotiveerd.

8. Pak er een boek erbij

Bekijk deze grote collectie boeken over programmeren op Github. Je vindt hier honderden boeken over elke mogelijke programmeertaal. Het is belangrijk om te weten dat programmeren vooral veel doen is. Het lezen van artikelen of boeken ondersteunt je leerproces, maar vervangt het niet.

9. Vragen, vragen en nog eens vragen

Stel veel vragen op Stackoverflow. Vragen stellen is belangrijk tijdens het leren van deze nieuwe skill. Op de site Stackoverflow kun je makkelijk vragen stellen aan de ervaren community met programmeurs. Zij helpen je snel uit de brand als je ergens niet uitkomt.

10. Pomodoro techniek

Pomodoro betekent ‘tomaat’ in het Italiaans, het is afgeleid van een tomaatvormige kookwekker die je gebruikt tijdens het koken. Deze techniek houdt in dat je voor 25 minuten geconcentreerd aan het werk bent. Na die 25 minuten stop je voor 5 minuten en daarna herhaal je dit. Het handige hieraan is dat je de tijd letterlijk in stukjes hakt. Je maakt het voor jezelf minder intens, omdat je na 25 minuten weer afleiding mag zoeken.

Deze tien tips zijn natuurlijk niet de enige. Heb jij nog tips om te leren programmeren? Laat het dan in een reactie hieronder weten!

Afbeelding intro met dank aan 123RF.