Content

6 tips om je content op dieet te zetten [how to]

0

Ik heb het al vaker geschreven: veel websites hebben last van obesitas. Organisaties zien de website als de ‘Grote Online Vergaarbak’ van al hun kennis. Ze geven hun interne experts al jaren de ruimte om pagina na pagina vol te schrijven. Met 2017 in het vooruitzicht wordt het tijd om je content op dieet te zetten. Hol naar de sportschool en maak je content ‘fighting fit’.

Waarom? Omdat al die ‘dikke’ content niet zo lekker in een slank mobiel beeldscherm past.

Mobiel internet

De meeste internationale marketingblogs hebben het weer aangewezen als dé trend voor 2017: mobiel. Het scherm van de mobiele telefoon is voor een groeiend aantal mensen het enige scherm. Het is hun directe verbinding met het internet. Altijd en overal. De desktop raakt steeds verder achterop.

Hapklare brokken

Dat kleine scherm stelt eisen aan onze content. Om een beeldspraak te gebruiken: de lezer zit in 2017 niet op een volledige stamppot aan content te wachten. We moeten content eerder aanbieden als tapas. Hapklare brokjes die snel te consumeren zijn. We kiezen zelf wel wat we eten. En eten alleen wat ons lekker lijkt.

De lezer zit in 2017 niet op een volledige stamppot aan content te wachten.

Desktop-content

Maar hoe kom je daar? Hoe maak je je dikke content weer slank? Onze content is jarenlang geschreven op een desktopcomputer. En lange tijd vooral gelezen op een desktopcomputer. Lekker breed. Lekker dik en wollig. Met een eindeloze bandbreedte valt de obesitas niet eens op. Dus bieden we lappen eindeloze tekst. Geschreven vanuit het perspectief van de zender. Hoogdravend. Moeilijk. Vol jargon.

Helderheid van mobiel

Anno 2017 is je lezer waarschijnlijk mobiel. Feit. En dat doet dingen met de manier waarop we lezen. De lezer verwacht de helderheid van een mobiele ervaring. Overal. De lezer heeft slechts kort de aandacht. Minder dan een goudvis. Lezers scannen nog steeds vooral. En het merendeel van de bevolking wil gewone taal. B1 als het even kan. Zetten we onze content op dieet? Dan spelen we hier dus optimaal op in.

In zes stappen is jouw content zijn vetrolletjes kwijt

 1. Inventariseren van je content
 2. Focus op de taak van de lezer
 3. De tekst scanbaar maken
 4. De oprolbaarheid van de tekst verhogen
 5. Hoeveelheid informatie beperken
 6. Compact schrijven

Stap 1. Inventariseren van je content

Je website herschrijven naar een slankere vorm betekent één ding: je héle website herschrijven. We gaan voor een regime dat het hele lichaam aan content slanker maakt. Dan moeten we wel weten wat er allemaal is. Begin daarom eens simpelweg met het genereren van een sitemap. Vertaal deze naar een Excel-sheet. Op basis van de sitemap kijk je samen naar welke pagina’s je eigenlijk moet aanpakken.

Vervuiling verwijderen

Loop vervolgens met je overzicht je hele website langs op de volgende punten.

 • Hebben we dubbele content?
 • Staat er nog oude informatie op? Is dat nog relevant?
 • Hebben we testpagina’s laten staan?
 • Geldt de wetgeving die we noemen eigenlijk nog wel?
 • Kunnen we de nieuwspagina’s zo laten? Laten we onderdelen zoals blogposts met rust?
 • Wat doen we met de FAQ?

En ga zo maar door. Loop langs al je pagina’s en wees hard. Te dik, oud of overbodig? Snijden maar.

Eerste indeling

Hiermee maak je een grove indeling met:

 • Aan te pakken content.
 • Content waar we vanaf blijven – zoals nieuwsberichten en blogs.
 • Content die het CMS vervuilt en die weg kan.

Grote stappen, snel thuis? Misschien, maar het zorgt dat we ons vooral richten op de content waar het om draait. Namelijk de content die onze lezer informeert en ondersteunt.

Stap 2. Focus op de taak van de lezer

Met de eerste schifting achter de rug kun je terug naar je sitemap. We hebben een beeld van de content die we weer fit moeten maken. Begin gerust bovenaan in je sitemap en open een pagina. Kijk met een frisse blik. Wat moet deze pagina eigenlijk doen? Wat is de taak van de lezer die hoort bij deze pagina?

De lezer ondersteunen

Elke tekst moet uiteindelijk de taak van de lezer ondersteunen. Niemand leest je content voor zijn lol. Kijk dus naar je tekst en stel de vraag: wat komt de lezer hier eigenlijk doen? Wat is de vraag die leeft? En hoe snel bieden wij antwoord?

Informatie of uitvoeren?

Komt de lezer eerst nog wat informatie halen? Wil hij of zij zich verdiepen in een onderwerp? Geef dan de juiste informatie. Bovenaan de pagina. Niet verstopt in een moeras van tekst.

 • Jij wilt informatie? Hier is het.
 • Dit is je vraag? Bam! Hier is je antwoord.
 • Moet je nog wat doen? Bam! Call to action.

Komt de lezer puur een taak uitvoeren? Zorg dat je content volledig gericht is op het uitvoeren van die taak. Vermoei de lezer niet. Ondersteun de taak met zeer gerichte content. Niets meer. Niets minder.
En draai de vraag vooral ook om. Wat moet de lezer doen om uit onze organisatie het gewenste resultaat te halen? Moet de lezer bijvoorbeeld een formulier opsturen? Of verwijs je door naar een ‘Mijn-omgeving’? Doe dit dan zo snel mogelijk. Of liever nog met een dikke call to action-knop.

Hoe helpen wij?

Kijk vervolgens naar je tekst met de bril. Hoe helpen wij nú eigenlijk? Stel jezelf de volgende vragen.

 • Hoe ondersteunen we met tekst het proces van onze lezer?
 • Hoe zorgen we dat onze lezer zo snel en vloeiend mogelijk een vinkje kan zetten op zijn to-do-lijst?
 • Wat staat er nu? Kan het beter? Kan het helderder?

Hiermee ben je klaar om je tekst verder aan te passen.

Komt de lezer eerst nog wat informatie halen? Wil hij of zij zich verdiepen in een onderwerp? Geef dan de juiste informatie. Bovenaan de pagina. Niet verstopt in een moeras van tekst.

Stap 3. De tekst scanbaar maken

Elke online lezer is een scannende lezer. Dat was op desktop al zo en is op mobiel niet anders. Wil je content dus aanpassen aan de wensen van je hedendaagse lezer? Dan moet je de tekst goed scanbaar maken. Veel content wordt nog steeds zonder enige opmaak in het CMS gezet en online geworpen. Waar moet je op letten?

Duidelijke kop

Wat treft je lezer aan op deze pagina? Het antwoord op zijn vraag. Die geruststelling moet direct in de kop doorklinken. Gebruik dus termen die je lezer gebruikt. Niet de termen die je interne organisatie gebruikt. Je kop is je zoekresultaat. Je kop is het zetje om de tekst te gaan lezen.

Intro bold

Waar staat je belangrijke informatie? Waar begint de tekst? Bij je intro. Zorg dus dat de scannende lezer deze direct kan vinden. No-brainer? Zeker weten, maar ik zie nog te vaak grote grijze blokken tekst die visueel gezien zomaar beginnen.

Toevoegen witregels

Witregels hebben een duidelijke boodschap: hier kun je ademen, lezer. Strooi gerust met witregels. Niet na elke zin. Maar om de drie tot vijf regels. Ze stellen de lezer gerust. “We komen hier samen wel doorheen.” Er zijn voldoende punten voor de lezer om te rusten. En het helpt bij het snacken van content.

Toevoegen tussenkoppen

Niemand leest. We scannen online pagina’s. Dit is allang bekend. Een tussenkop is als klittenband. Het oog blijft eraan hangen. Zeker als je lezer scant. Zeker als je lezer met de duim door je content scrolt. Zorg dus voor voldoende tussenkoppen. Ze geven de scannende lezer een kans: als je alleen de informatie in deze alinea leest, ben je misschien ook al klaar. Fijn toch?

Alinea’s inkorten tot blokjes

Een groot grijs blok tekst is angstaanjagend. Het is een moeras. Zelfs als het een alinea is. Zorg dus dat je alinea niet de lengte heeft van een kleine roman. Beperk je informatie. Binnen een alinea van 3 tot maximaal 5 regels kun je genoeg vertellen. Voor de helderheid: 3 regels op desktop is ongeveer 6 regels op mobiel. Kijk niet naar kort. Kijk naar optimaal.

39373622 - funny overweight man speeding on the running track with copy space

Harmonicablokken toevoegen

Laat de keuze bij de lezer zelf. Voeg in plaats van alinea’s ook een harmonicablok toe. Heeft je CMS deze functie? Gebruik hem vooral. Bij een harmonicablok neemt de informatie in eerste instantie niet meer ruimte in dan de tussenkop. Maar bij een klik opent het blok zich en is de rest van de informatie zichtbaar. De keuze ligt bij de lezer zelf. En de pagina oogt niet zo angstaanjagend.

Toevoegen opsommingen

Opsommingen geven lucht. Ze geven de lezer het gevoel dat ze snel door de vijf punten kunnen scrollen. En ook al informatie krijgen. Maak van een lange zin met bijzinnen dus gerust een opsomming. Leest makkelijker. Scant heerlijk.

Stap 4. De ‘oprolbaarheid’ van de tekst verhogen

Print je pagina eens uit. En rol het papiertje op. Van onder naar boven. Als het goed is, blijft de belangrijkste informatie zichtbaar. Dit is ‘oprolbaarheid’. Een oprolbare tekst heeft het belangrijkste bovenaan. En de filler content onderaan. De verdieping op het onderwerp staat altijd lager dan de kern van het verhaal.

Vooraan en bovenaan

Je pagina is letterlijk op te rollen zonder zijn waarde te verliezen. Kijk dus of altijd je belangrijkste informatie vooraan en bovenaan staat. Dit kun je doen op paginaniveau. Maar kijk ook naar alineaniveau en zinsniveau. Vooraan en bovenaan de belangrijkste informatie. Zie maar of je de rest nog leest. De belangrijkste informatie? Vooraan in de zin. Niet aan het einde.

Stap 5. Hoeveelheid informatie beperken

Laat een nerd eens leeglopen over zijn of haar favoriete onderwerp. Wat krijg je? Alles. Iedereen en elk zijpad in de redenering komt erbij. Voor een expert is elk detail belangrijk en met die houding is veel content vele jaren geschreven. We moeten zo volledig mogelijk zijn. Wij zijn de bron!

Maar heeft je lezer dat ook nodig om een eenvoudige taak te voltooien?

Laat een nerd eens leeglopen over zijn of haar favoriete onderwerp. Wat krijg je? Alles. Iedereen en elk zijpad in de redenering komt erbij.

Doe één ding perfect

Het afslanken van je content is eenvoudiger als je de kracht van beperkingen ontdekt. Richt je op één idee of één taak per pagina. Richt je op één idee per alinea. Maar richt je ook op één idee per zin. Ontdek hoe bevrijdend het is om ‘volledigheid’ los te laten.

Alleen relevante informatie

Door juist niet alles en iedereen erbij te halen, kun je je richten op het zo goed mogelijk aanbieden van de relevante informatie. De nodige informatie om je lezer een vinkje op de to-do-lijst te laten zetten. Meer vraagt de lezer ook niet.

Stap 6. Compact schrijven

Uiteindelijk komen we aan op zinsniveau. De opdracht is eenvoudig. Schrijf korte zinnen in plaats van lange zinnen. Kies korte woorden in plaats van lange woorden. En beperk passief taalgebruik. Dat is maar omslachtig. Zoek naar de meest directe manier om je punt te maken. Nog twee tips:

 • Lange en dure woorden zijn vermoeiend om te lezen. Ze vergen veel van ons geheugen. Vervang ze.
 • Lange zinnen zijn vermoeiend om te lezen. Als we halverwege zijn, zijn we allang vergeten wat er aan het begin stond. Knip ze op.

Je hoeft echt niet staccato te schrijven, maar zie helderheid als een uitdaging. Het draait uiteindelijk om het optimaliseren van je tekst. Hoe maak je de beste versie van jouw informatie?

Goede voornemens?

Nog geen goede voornemens? Spreek af dat je minstens eens kijkt of je content slanker kan. Of je vetrandjes kunt snijden. Maak je content fit en klaar voor je mobiele lezer. Dan kan het weer een tijdje mee.

Afbeeldingen met dank aan 123RF.