Reportages

Nederland innovatieland: zo presenteren we ons op CES 2017

0

Op CES, de grootste beurs op het gebied van consumentenelektronica (van Internet of Things tot flatscreen-televisie), zal Nederland in 2017 nadrukkelijk aanwezig zijn op Eureka Park. Dit is een deel van CES (consumer electronic show) waar startups zich presenteren aan de wereld van inkopers, venture capitalists, journalisten en andere technologie-enthousiasten.

Met een Holland Park met 22 startups heeft Nederland in een keer de stoute schoenen aan getrokken en laat ze zien dat innovatie een van de kerncapaciteiten is van Nederland. Voor wie dit betwijfelt: Nederland heeft al jaren een top 10-positie op de World Economic Forum (WEF) Global Competative Index. In de versie 2016-2017 zelfs een vierde positie. Dit is dus geen loze bewering, maar een die wordt gestaafd door onderzoek. Nederland is goed in innovatie, grosso modo.

Kanttekening

Voor diegene die toch nog commentaar hebben: ja het kan beter. Innovatie is nog steeds niet een primair proces voor veel organisaties. Hiermee bedoel ik dat niemand het in zijn hoofd haalt om te stoppen met factureren, maar stoppen met innovatie kan gerust volgens sommige organisaties. Innovatie is onzekerheid en daar houden veel managers niet van. Waarom investeren in iets wat misschien succesvol gaat worden, terwijl we ook gewoon datgene kunnen doen wat we altijd deden? Tot het moment dat je wakker wordt en een Uber, Airbnb of Paypal opeens succesvol is in jouw markt.

Niemand haalt het in zijn hoofd om te stoppen met factureren, maar stoppen met innovatie kan gerust. Tot het moment dat je wakker wordt en een Uber, Airbnb of Paypal opeens succesvol is in jouw markt.

Trouwens, als je genoeg geld hebt en een goede kijk op de markt, kun je zo’n partij gewoon overnemen of ermee samenwerken. Ook dat is een innovatiestrategie die werkt.

Maar terug naar CES. Van drie startups naar 22: hoe is dat zo gekomen?

Neelie Kroes op CES 2016

Samen met collega-journalist Peter van Ammelrooij (Volkskrant) sprak ik begin dit jaar met Neelie Kroes, toen nog Special Envoy van StartupDelta. Een van de onderwerpen die we aansneden, was het geringe aantal Nederlandse startups. Neelie gaf aan om dit als aanbeveling aan de minister van Economische Zaken (Henk Kamp) te geven, omdat haar tijd als boegbeeld van StartupDelta er bijna op zat.

neelie-cesNu heeft Constantijn van Oranje het stokje overgenomen van Neelie. Samen met onder meer het Ministerie van Economische Zaken en Startupbootcamp heeft hij de missie naar CES opgetuigd.

Maar liefst 22 startups gaan naar Las Vegas. Als er meer ruimte was geweest, had dat aantal nog groter kunnen zijn. Door het optreden van Constantijn bij WNL is zelfs een wachtlijst ontstaan. In de uitzending bij WNL, praat Constantijn over CES en de missie naar de Verenigde Staten (het fragment begint vanaf ongeveer 10.00 minuten).

Eureka Park

Het is trouwens niet zo dat er helemaal geen Nederlandse bedrijven zijn op CES, in tegendeel. TomTom is er natuurlijk met haar aanbod van navigatie, telematica en actiecamera’s/sporthorloges. NXP staat sinds jaar en dag nadrukkelijk op het grote plein voor CES met de tent vol met demonstraties van nieuwe technologie en zo zijn er nog meer bedrijven die zichtbaar voor het publiek of meer afgelegen in een van de hotels zaken doen. Volgens geruchten zijn de eerste contacten tussen Philips en Apple over de Hue lamp op CES gelegd.

Ik heb het over Eureka Park, een zeer succesvol onderdeel van de beurs. Op een standaard stand van 3 bij 3 meter presenteren startups zich. Om daar te komen moet je als startup wel aan voorwaarden voldoen. Het product mag nog niet (te lang) op de markt zijn, het bedrijf mag niet ouder zijn dan een jaar of vier meen ik, en nog een aantal andere criteria.

Maar als je daar aan voldoet, kun je voor een relatief laag bedrag van 2500 dollar de stand huren en kun je beginnen met de wereld te veroveren.

Frankrijk is volop aanwezig

Sinds een aantal jaren is Frankrijk superdominant hier. Natuurlijk zijn er meer Amerikaanse startups, maar met meer dan 120 Franse bedrijven is het opvallend dat Frankrijk zo nadrukkelijk aanwezig is. De drijvende kracht hierachter is de Franse regering die met France Tech het land profileert als innovatief en vooruitstrevend. In 2016 was de minister van Economische Zaken (Macron) op CES aanwezig en hij was een halve superster. Alle startups wilden met hem op de foto.

Ook Israël en andere landen zijn in toenemende mate met landenpaviljoens aanwezig. In totaal zijn er zo’n 600 exposanten op Eureka Park, wat tegenwoordig in the Sands (Tech West) wordt gehouden.

dsc00218-klein

Constantijn van Oranje op Eurekapark tijdens CES 2017

Nederland op de kaart

Ondertussen is CES 2017 van start gegaan en zijn er 30 startups aanwezig, 10 keer zoveel als vorig jaar. Een mooi begin voor een mogelijk permanente Nederlandse aanwezigheid op deze beurs waar aanwezig zijn en gezien worden van groot belang is voor het succes van het bedrijf.