How to

Google AdWords: in 10 stappen experimenteren met het nieuwe Labs

0

Per 1 februari 2017 worden de AdWords Campagne Experimenten vervangen door campagneconcepten. Alle actieve experimenten die zijn aangemaakt in Campagne Experimenten worden op 1 februari verwijderd. Het maken van nieuwe experimenten kan vanaf nu dus via campagneconcepten. Google is op dit moment ook een nieuwe variant aan het testen genaamd ‘Labs’. Deze functie is momenteel enkel beschikbaar in de bèta-omgeving, maar wordt op korte termijn geïntroduceerd binnen AdWords.

De voornaamste reden dat Google ‘Labs’ heeft geïntroduceerd, is dat je vanaf nu experimenten kunt uitvoeren over meerdere campagnes tegelijk. Zo krijg je dus sneller significante resultaten en kunnen advertentieteksten sneller geoptimaliseerd worden. Een ander voordeel van Labs ten opzichte van campagneconcepten is dat je overzichtelijk al je actieve experimenten in één weergave kunt zien met daarbij direct de resultaten. Daarnaast heeft Google binnen Labs ook standaardvarianten toegevoegd waardoor je snel en makkelijk experimenten live kunt zetten. Labs kun je dus zowel voor specifieke experimenten gebruiken, als experimenten op grotere schaal over meerdere campagnes of zelfs over je hele account.

Je kunt op verschillende manieren met tekstadvertenties experimenteren. Om je op weg te helpen heb ik hieronder stap voor stap uitgelegd hoe je een experiment in Labs kunt aanmaken.

Het creëren van een experiment en het vaststellen van de doelstelling

Bij het opzetten van een experiment binnen AdWords is het natuurlijk van belang om eerst vast te stellen wat je doelstelling is en wat je wilt gaan bereiken met het experiment. Om je wegwijs te maken binnen Labs, gaan we in dit voorbeeld uit van een campagne waarbij we rode schoenen willen verkopen. Het zoekwoord dat je target binnen de campagne is dus ‘rode schoenen’. Bij het analyseren van je data valt het op dat de kwaliteitsscore op het zoekwoord rode schoenen maar 5 uit 10 is. Bij informatie over de kwaliteitsscore zie je dat de advertentierelevantie lager dan gemiddeld is. Dit is dus direct de doelstelling voor je nieuwe experiment: namelijk het verhogen van de advertentierelevantie om hierdoor de kwaliteitsscore te verbeteren.

2

1. Open Labs

Zodra Labs geïntroduceerd is binnen AdWords kun je deze tab terugvinden in het hoofdmenu. Je gaat een nieuw experiment opstarten dus stap 1 is het openen van Labs binnen AdWords. Klik op het tabblad Labs en ga naar Advertentievarianten.

3

2. Maak een nieuw experiment aan

Om een nieuw experiment aan te maken klik je op de rode button +Experimenteer.

4

3. De naam bepalen

Geef je experiment een duidelijke naam zodat je in het overzicht het experiment makkelijk kunt terugvinden. In dit geval kun je een titel kiezen als ‘Advertentierelevantie rode schoenen’ bijvoorbeeld.

4. Het niveau bepalen

Kies op welk niveau je het experiment laat draaien. Accountniveau, campagneniveau of advertentiegroep-niveau. Houd rekening met de significantie van je experiment; hoe specifieker het niveau, hoe langer het duurt voordat je experiment significant is. In dit geval heb je een aparte campagne voor schoenen met daaronder een advertentiegroep rode schoenen. In dit experiment kies je dus voor advertentiegroep-niveau omdat je specifiek deze kwaliteitsscore wilt gaan verbeteren.

5. Bepaal de datum

Stel een begin- en einddatum in voor je experiment. Omdat je in dit experiment een vrij specifieke wijziging gaat testen, is het slim om je experiment langer te laten draaien om zo meer data te verzamelen. Dit is nodig om significante resultaten te behalen. In dit experiment zet je de datum dus op bijvoorbeeld één maand.

6. Bepaal de verdeling

Geef aan hoeveel % van je verkeer je wilt laten deelnemen aan het experiment. In dit geval wil je twee advertenties tegen elkaar afzetten en kies je dus voor de optie 50%-verdeling.

7. Kies welk verkeer je wil vergelijken

Kies bij verkeersfilter of je al het verkeer wilt testen of enkel mobiel verkeer of zelfs een specifieke doelgroep. Omdat je nu al een specifieke advertentiegroep hebt gekozen, kies je in dit geval voor alle verkeer.

5

8. Bekijk welke varianten je gaat testen

Er zijn verschillende mogelijkheden binnen Labs om verschillende varianten aan te maken. Bijvoorbeeld Kop 1 en Kop 2 omwisselen of hoofdlettergebruik wijzigen zijn standaard varianten die vooraf zijn ingesteld. Omdat je in dit geval een relevantere advertentietekst wilt tonen, kies je voor de optie ‘tekst instellen’. In de oude advertentie Kop 1 staat het zoekwoord ‘Rode schoenen’ al vermeld, dus kun je het beste een nieuwe tekst instellen voor de Kop 2. Hieronder een voorbeeld van de oude advertentie en de nieuwe advertentie waarmee je gaat experimenteren.

advertenties

Links de oude advertentie en rechts de nieuwe advertentie

9. Selecteer welke data je wil zien

Om je experimenten goed te kunnen monitoren, is het van belang om de juiste kolommen te selecteren. Kies onder de tab ‘Kolommen’ welke data je wilt zien in het overzicht. Bij dit experiment wil je kijken of de advertentierelevantie hoger is met een andere Kop 2. Aan de hand van de CTR kun je zien of de nieuwe advertentie vaker wordt aangeklikt dan de oude advertentie waarmee de relevantie dus hoger is.

8

10. Monitoren

Monitor je experimenten in het overzicht en bekijk welke variant de beste score behaald. Mocht de nieuwe advertentie dus een hogere CTR behalen, kun je deze instellen als nieuwe advertentie. Daarna monitor je de advertentiegroep rode schoenen om te kijken of je kwaliteitsscore toeneemt door de nieuwe advertentie.

Nieuw tijdperk

Met Labs gaan we dus een nieuw tijdperk in binnen het optimaliseren van AdWords-campagnes. Het is een handige tool die momenteel nog in de kinderschoenen staat. Google is namelijk nog druk bezig om de tool verder uit te breiden en te ontwikkelen. De eerste resultaten binnen de bèta zijn bekend en vele collega-marketeers zijn er enorm over te spreken. Op de supportpagina van Google krijg je meer informatie over experimenten binnen Google AdWords. Zodra Labs online staat, zal ook binnen de support waarschijnlijk meer informatie worden gegeven over het opzetten van experimenten.

Afbeelding header met dank aan 123RF.com