How to

Cross-domain tracking met Google Tag Manager: zo werkt het [how to]

0

De implementatie van cross-domain tracking is mogelijk mét of zonder het gebruik van Google Tag Manager. Het gebruik van deze tool versimpelt de implementatie van cross-domain tracking. Voor websites met Google Tag Manager is het daarom aan te bevelen om deze versimpelde implementatie te gebruiken. In een vorig artikel op Frankwatching is er uitgelegd hoe je cross-domain tracking instelt zonder Google Tag Manager. In dit artikel leg ik uit hoe je dit makkelijk doet met gebruik van Google Tag Manager.

Waarom cross-domain tracking gebruiken?

Heb jij twee gerelateerde websites onder jouw beheer? Dan is het mogelijk dat jouw bezoekers kriskras door de twee websites heen navigeren. Denk bijvoorbeeld aan een e-commercewebsite met een losstaande website voor de winkelwagen. Standaard koppelt Google Analytics een nieuw sessie-ID aan een bezoeker, op het moment dat een domein wordt verlaten.

Zonder cross-domain tracking wordt het bezoek aan beide domeinen onjuist gemeten, als van twee bezoekers afkomstig. Hierdoor kun je niet achterhalen welke bezoeker op website A (e-commercewebsite) uiteindelijk een aankoop doet op website B (winkelwagen-website).

Om een goed beeld te krijgen van het gedrag van jouw bezoekers, is het daarom belangrijk om cross-domain tracking te gebruiken.

Hoe stel je cross-domain tracking in met Google Tag Manager?

De implementatie van cross-domain tracking die ik hier bespreek, is alleen nodig bij aparte domeinen. Bij subdomeinen zoals www.ecommerce.nl en www.shop.ecommerce.nl volstaat het toevoegen van het cookieDomain: ‘auto veld’. Hoe je cross-domain tracking met Tag Manager precies implementeert? Dat licht ik je hieronder in enkele stappen toe.

1. Maak een Google Tag Manager-container aan en plaats de container op de aanbevolen manier in de broncode. Het is belangrijk dat je dezelfde Google Tag Manager-container toevoegt aan alle domeinen die je wil meten.

2. Laad dezelfde UA-code van Google Analytics op beide domeinen via Google Tag Manager. Hiermee stuur je data van de verschillende domeinen door naar hetzelfde account in Google Analytics.

3. Stel in de tag, waarmee de Google Analytics UA-code wordt ingeladen, het veld ‘allowLinker’ in op ‘True’. Maak vervolgens ook een veld aan voor cookieDomain met de waarde ‘auto’. Deze instellingen vind je onder het kopje ‘meer instellingen’.

4. Stel de domeinen die je wil meten in via Google Tag Manager. Voeg de domeinen die je wil meten toe in het veld ‘Auto Link Domains’. Het is niet nodig om ‘http://’ of ‘www.’ toe te voegen voor de URL.

5. Tenslotte voeg je de twee domeinen die je wil meten toe aan de verwijzingsuitsluitingen in Google Analytics.

Hoe weet je of de cross-domain tracking goed werkt?

Als je alle 5 de stappen hebt doorlopen, staat je cross-domain tracking goed ingesteld. Maar het is altijd goed om na te gaan of je geen fouten hebt gemaakt, waardoor het niet werkt. Staat de cross-domain tracking goed ingesteld? Dan wordt de sessie-ID meegegeven als een gebruiker navigeert van website A naar website B of omgekeerd. Dit herken je aan de URL-parameter die wordt toegevoegd als je van de ene website naar de andere gaat.

Succes! Heb je tips of ervaringen met cross-domain tracking? Die kun je hieronder met me delen.