Carrière

Marcom: jouw kansen binnen de veranderende beroepenmarkt

0

De samenleving verandert snel vanwege technologische ontwikkelingen, robotisering en bijvoorbeeld social media. Niemand kan precies voorspellen wat er gaat gebeuren, maar over een ding zijn de meeste mensen het eens: de aard van het werk binnen marketing en communicatie gaat de komende jaren snel veranderen. De ontwikkelingen leiden tot doorontwikkeling van bestaande beroepen, maar ook tot het ontstaan van nieuwe beroepen. Welke kansen kun jij als marketing- en communicatieprofessional grijpen?

Nationale Beroepengids onderzocht de trends en stelde onlangs een lijst van 21 beroepen met toekomst op. De beroepen die eruit springen zijn bijvoorbeeld ‘growth hacker’, specialisten in agile-methodieken en de data scientist. In dit artikel bespreek ik de opvallendste beroepen in het marketing- en communicatiewerkveld.

De inspirator

De inspirator komen we al een tijdje tegen in marketing- en communicatieland. Beïnvloedingstechnieken op basis van emotie komen we onder andere tegen in de politiek, in branding en storytelling. Maar tegenwoordig komen we deze ook steeds vaker tegen op de werkvloer, in de vorm van ‘werkgelukdeskundige’.

Krista de Wolff werkte al een paar jaar als communicatieadviseur en had de wens om bij te dragen aan het werkgeluk van mensen. Toen zij toe was aan een nieuwe stap, heeft ze zich in dit onderwerp verdiept. Ze bezocht congressen, praatte met mensen binnen het werkveld en volgde een opleiding. Tegenwoordig draagt zij bij aan het werkgeluk van mensen door middel van workshops, teamcoaching gericht op persoonlijk leiderschap en inspiratiesessies bij organisaties. Daarnaast deelt ze kennis en inzichten over gelukkig werken en zoekt ze de verbinding met mensen binnen het werkveld. Dit met als doel het onderwerp meer onder de aandacht te krijgen. Echt een communicatieberoep dus.

De recruitment-marketeer

Recruitment is de afgelopen jaren de snelst groeiende hr-expertise. De veranderende arbeidsmarkt en het oplopende tekort aan hoogopgeleid personeel heeft ervoor gezorgd dat werkgevers moeten vechten om die hooggekwalificeerde kandidaat. Dit zal de komende jaren alleen maar toenemen.

Recruitment begint een steeds belangrijker focusgebied te worden binnen organisaties, want het wordt steeds complexer. Arbeidsmarktcommunicatie is company branding geworden. Hierbij is het belangrijk dat je de echte waarde die je als werkgever kunt leveren aan jouw toekomstige werknemers, kunt ontdekken én communiceren. Daarnaast wordt online werven steeds specialistischer, want met een vacature-advertentie alleen kom je er niet meer. Naast Linkedin en Twitter, kun je ook Facebook voor je werving inzetten. Snapchat komt eraan en volgens sommigen biedt ook WhatsApp mogelijkheden. Recruitment begint vandaag de dag bij communicatie en marketing. Dus als je jezelf op dit vlak specialiseert, heb je goede kansen.

Recruitment begint vandaag de dag bij communicatie en marketing.

De growth hacker en agile-specialist

De vraag naar scrum masters en product owners groeit de laatste jaren aardig hard. Dit komt omdat vele grote corporate organisaties doorkregen dat ze aan alle kanten werden ingehaald door wendbare gespecialiseerde startups. Die startups die via de agile-, lean- of growth hacking-filosofieën werken, krijgen het namelijk wel voor elkaar om snel nieuwe features, platforms of apps te lanceren. En, misschien nog belangrijker, om snel groei te realiseren.

Een growth hacker is een onlinemarketingspecialist die zich specifiek richt op het versnellen van de groei door het proces of een bepaalde methodiek te ‘hacken’. Hij of zij doet veel kleine testen/experimenten om de meest effectieve methode te vinden om zo snel mogelijke groei te realiseren. Wanneer deze methode is gevonden, zal hij of zij de methode zoveel mogelijk inzetten. De growth hacker is vaak een veelkunner, die zich daarnaast gespecialiseerd heeft in een aantal disciplines. Zo heeft de growth hacker overzicht van alle mogelijkheden, en zoekt hij of zij meerdere aansluitende elementen bij elkaar.

growth hacker

Onlinemarketingcommunicatie-specialist

Dit klinkt natuurlijk als een open deur, online marketingcommunicatie, maar dat is het misschien niet. Als je als onlinecommunicatieprofessional werkt, zul je jezelf toch richting online marketing moeten bewegen. En andersom.

Een blogger van tegenwoordig moet toch ook een beetje van SEO afweten, of van socialmedia-advertising. Want jouw berichten moeten wel gevonden worden en met de moordende concurrentie binnen social media is organisch bereik best lastig te realiseren. En andersom moet een SEO-specialist tegenwoordig ook goed kunnen schrijven, want anders kan hij of zij die linkbuilding wel vergeten. En dan is het wel belangrijk dat het inhoudelijk sterk is, want de ouderwetse ‘persberichten’ worden niet meer geplaatst. Linkbuilding is pr geworden en pr zonder linkbuilding wordt niet meer geaccepteerd.

Een blogger van tegenwoordig moet toch ook een beetje van SEO afweten. En andersom moet een SEO-specialist tegenwoordig ook goed kunnen schrijven.

Nu ligt hier een mooie kans, want de functie online marketeer is door het UWV geclassificeerd als kansberoep. Dat houdt in dat jij daar een opleidingsubsidie van 2500 euro voor kunt krijgen. Een goede stap kan zijn om eerst jouw online marketing-kennis te testen. De link verwijst naar de gratis test van het Nima, die zij onlangs met Sqillzer hebben gelanceerd.

Onderzoek je mogelijkheden

Er zijn dus een hoop mogelijkheden, veel meer dan je misschien denkt. Het belangrijkste element is dat je ervan bewust wordt dat je jezelf continu moet blijven ontwikkelen en dat leuk gaat vinden. Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf de juiste vragen stelt. Niet alleen “Waar sta ik over vijf jaar?”, maar ook de vraag “Wat wordt over drie jaar van mijn huidige beroep verwacht?”

Als je die opvolgt met een vraag “Welke kansen biedt mij dit om waarde te leveren of te creëren?”, dan begint jouw creativiteit te werken. Dan kan je wellicht op een beroep uitkomen dat vandaag de dag nog niet bestaat.

Het meeste leer je al doende, als je het aandurft om nieuwe dingen te proberen en uit je comfortzone te stappen. Daarnaast is er zo ontzettend veel informatie te vinden. Als je al doende hebt ontdekt wat je leuk vindt en wat succesvol is, dan kun je jezelf online in het onderwerp verdiepen. Of bijvoorbeeld een opleiding volgen. Via deze weg heb ik mijzelf in de praktijk omgeschoold. Van advertentieverkoper tot mediaplanner, tot search marketing-accountmanager, tot ondernemer, tot onlinemarketingmanager (terug naar loondienst want die onderneming was vooral heel leerzaam), uiteindelijk tot ‘freelance growth hackende SEO-specialistische blogger’ die vanaf een tropisch eiland werkt.

Zie jij nog meer mogelijkheden in het marketing- en communicatiewerkveld? Laat het me weten in een reactie.

Afbeeldingen met dank aan 123RF.