Verdieping

Hoe je advertenties steeds persoonlijker maakt: 3 typen targeted advertising

0

Het is je vast niet vreemd. Je bent op zoek naar nieuwe schoenen en je zoekt op de website van Nike naar een paar sneakers. Je besluit om niet tot aankoop over te gaan en kijkt daarna verder op Zalando. Uiteindelijk komt er iets tussendoor, het avondeten. Hierna keer je terug naar je computer, de sneakers gaan even uit je gedachten, maar je bekijkt wel je Facebook-feed om te zien wat je vrienden vandaag allemaal hebben uitgespookt. Plots zie je in je rechterooghoek een advertentie van Zalando voor een paar Nike-sneakers. Toeval? Nee hoor. Je bent zojuist in aanraking gekomen met targeted advertising.

Tracking cookies

Tracking cookies zijn een soort online volgers (een klein stukje tekstbestand dat door de browser wordt opgeslagen op jouw computer om eventuele voorkeuren en instellingen te onthouden), waarmee ze jou als internetgebruiker identificeren op één of meerdere plaatsen op het web.

Doordat jij verschillende websites en pagina’s bezoekt, wordt er een heleboel info verzameld over de manier waarop jij het internet gebruikt en waar jouw interesses liggen.

Sommige personen zien dit als een inbreuk op de privacy, maar in vele gevallen zal dit je tijd op het internet gewoonweg aangenamer maken. Als je bijvoorbeeld naar enkele soortgelijke YouTube-filmpjes kijkt, zal je ook nadien aanbevelingen en advertenties krijgen gebaseerd op jouw kijkgedrag. Zeg nu zelf, er is toch niets vervelender dan een McDonald’s-advertentie bekijken als jij al enkele weken bezig bent met de voorbereidingen van je summer body?

Targeted advertising

Op basis van het profiel dat er binnen deze cookies voor jou gevormd wordt, zal er soortgelijke content naar jou gepusht worden vanuit adverteerders. Op deze manier kom je snel in aanraking met nieuwe, maar soortgelijke content die binnen je interessesfeer ligt. Lekker handig.

Deze profielen en cookies gaan we ook gebruiken binnen de marketingwereld bij het richten van advertenties. De tijd waarbij we dezelfde advertentie uitstuurden naar duizenden mensen en waarbij we hoopten dat het toch relevant zou zijn voor enkele honderden, is nagenoeg voorbij.

Een online webshop met babyspulletjes is niet interessant voor 14-jarigen die Facebook enkel gebruiken voor Farmville, Candy Crush en Tetris Battle. Net zoals een bodybuilding-winkel geen behoefte heeft aan visibiliteit bij een groot aantal 55-plussers.

Nee, in 2017 wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van targeted advertising, een manier van adverteren waarbij de adverteerder of marketeer een specifieke groep/niche aanspreekt om zo een veel relevanter doelpubliek te bereiken.

Er zijn verschillende vormen van targeted advertising, ik som er graag enkele van op:

1. Contextuele advertenties

Dit type van targeted advertising gebruikt het surfgedrag van de personen die getarget worden. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar hun zoekopdrachten en de websites die ze bezoeken. Data uit onder andere deze twee peilers zijn vaak goede indicators om te bekijken waar een persoon zijn interesses en behoeftes liggen. Ook krijg je vaak ook psychografische gegevens. Deze worden daarna gebruikt om te coördineren welke advertenties deze persoon uiteindelijk te zien krijgt.

Op Facebook bijvoorbeeld, kunnen er specifieke advertenties worden uitgestuurd naar personen binnen een bepaalde leeftijdsgroep, volgens geslacht en/of op basis van interesses. Een andere manier van werken is bijvoorbeeld targeten op basis van welke pagina’s een persoon leuk vindt of welke posts hij of zij liked.

Hoe advertenties steeds persoonlijker worden met tracking cookies en targeted advertising

2. Geotargeting

Geotargeting richt zich dan weer op een specifieke markt, gebaseerd op de geografische locatie van het doelpubliek. Voor een restaurant in het Leuvense kan het zeer interessant en efficiënt zijn om getargete advertenties uit te sturen naar personen die aan bepaalde criteria voldoen en bovendien binnen een straal van x aantal kilometer rondom Leuven wonen.

3. Retargeting

Deze vorm van targeted advertising laat je opnieuw kennis maken met bepaalde producten of diensten, nadat je de desbetreffende website of het soortgelijke product al een keertje eerder (ergens anders) bezocht hebt. Retargeting is een technologie waarbij je van de ene website naar de andere gevolgd wordt. Vaak wordt retargeting verward met remarketing, maar hier zijn wel degelijk verschillen tussen.

Remarketing gaat uit van een actie richting de klant via een bestaand kanaal van de organisatie (zoals e-mail en SMS). Retargeting echter, is een actie richting de klant via een kanaal dat niet direct van de organisatie zelf is (denk bijvoorbeeld aan banners op third-party websites, Google, advertenties op YouTube over de website dat je gisteren bezocht, enzovoort).

 

Hoe advertenties steeds persoonlijker worden met tracking cookies en targeted advertising

Anno 2017 is adverteren dus een stuk gerichter. Niet alleen kun je advertenties sturen naar personen die voldoen aan jouw klantenprofiel, ook kun je mensen die eerder jouw producten of diensten al te zien kregen nog eens een keertje ergens anders aansporen.

Wanneer ben jij recent in aanraking gekomen met targeted advertising?

Afbeelding intro met dank aan 123RF.