Loopbaan

De sleutel naar succesvol leiderschap: word een data-driven besluitvormer

0

Van bestuurders wordt verwacht dat ze iedere dag weer nieuwe beslissingen nemen. En dat in een speelveld waar ze continu geconfronteerd worden met nieuwe structuren, stakeholders, innovaties en wetgevingen. Nog los van de groeiende eisen van de consument. Maar wat is de sleutel naar het nemen van de juiste beslissingen en succesvol leiderschap? Het wordt tijd je om te vormen tot data-driven besluitvormer, in dit artikel lees je waarom.

Andrew Grove, voormalig CEO van Intel, deed in een interview met de Harvard Business School zijn visie op leiderschap uit de doeken:

None of us have a real understanding of where we are heading. I don’t. I have senses about it. But decisions don’t wait; investment decisions or personal decisions don’t wait for that picture to be clarified. You have to make them when you have to make them.

Hoewel Andrew deze uitspraak al in 2003 deed, is het anno nu nog steeds relevant. In een tijd waarin een overload aan informatie de standaard is, kan het soms onmogelijk lijken om beslissingen te nemen aan de hand van alle feiten.

Het grootste obstakel hierbij is een gebrek aan tijd om door al die bergen met informatie te spitten, terwijl andere verantwoordelijkheden zich blijven opstapelen. We moeten daarom kritisch kijken naar de manier waarop we informatie consumeren.

Een luisterend oor naar nieuwe bronnen

Redactionele media hebben niet langer een monopolie op informatie. Social media hebben bewezen een steeds grotere impact op organisaties te hebben. Het monitoren en analyseren van social media is tegenwoordig een must. Een kleinigheidje op social media kan bijvoorbeeld tot een grote crisis leiden, ruim voordat het is opgepikt door de pers. Een crisis manage je al voordat het crisis is. Dan is het bijsturen nog haalbaar.

Hetzelfde geldt voor positief nieuws. Hoe sneller jij erbij bent, hoe beter je het gesprek kunt dirigeren. Denk aan een beroemdheid of invloedrijk persoon die over jouw product praat. Of een community die jouw nieuwe campagne in een positief daglicht zet. Uiteraard is het onmogelijk (en onnodig) voor een CEO om elke vermelding over de organisatie te zien. Maar als een trend start of een crisis ontkiemt, dan is het zeker de moeite waard om deze ontwikkeling meteen te weten.

Het juiste moment voor deze informatie

Executives zijn druk. Elk uur van de dag is toegewezen aan een specifieke taak, waardoor de werkdag van een bestuurder sterk gesegmenteerd is. Uit een onderzoek van het Amerikaanse medium Quartz blijkt dat driekwart van de CEO’s de gehele ochtend gebruikt om informatie te analyseren.

Maar als kritieke informatie zich pas later op de dag voordoet, zien CEO’s deze informatie dan pas de volgende dag? En is het dan niet te laat om effectief te reageren?

Reageren op informatie

Volgens een analyse van de profielen van meer dan 17.000 managers (waaronder 2.000 CEO’s) door de Harvard Business Review, zijn de meest effectieve bestuurders niet per se de bestuurders die constant goede beslissingen nemen. Bestuurders die snelle, overtuigende en vooruitlopende beslissingen nemen, blijken effectiever te zijn. Sommige effectieve bestuurders nemen zelfs hun beslissingen op basis van onvolledige of onduidelijke informatie.

Sommige effectieve bestuurders nemen zelfs hun beslissingen op basis van onvolledige of onduidelijke informatie.

Vaak is elke vorm van daadkracht dan ook sterker dan een gebrek aan beslissingen. Zo’n besluit is namelijk een bron voor ontwikkeling en leermomenten voor de toekomst. Besluiteloosheid daarentegen duidt al snel op een gebrek aan richting voor de organisatie.

Om direct in staat te zijn een beslissing te nemen als een ontwikkeling plaatsvindt, is het essentieel om op tijd geïnformeerd te worden. Op twee manieren kun je hiervoor zorgen:

  • Je besteedt in de ochtend, tijdens de middag en aan het einde van de werkdag een uur aan het bestuderen van informatie. Of je laat je team dat doen. Een luxe die weinig bestuurders zich kunnen veroorloven.
  • Je stelt alerts in op basis van specifieke interesses. Je ontvangt een waarschuwing zodra relevante informatie wordt gepubliceerd.

De toekomst van technologie

Artificial intelligence, machine learning en national language processing zijn technologieën die de (marketing- en communicatie)wereld veroveren. Zo is kunstmatige intelligentie in staat om belangrijke ontwikkelingen, bedreigingen en kansen op te merken en op basis daarvan te handelen. Dit zorgt ervoor dat computers en robots steeds meer menselijke taken over gaan nemen. Denk hierbij aan het identificeren van nieuwe leads, het segmenteren van de doelgroep en klantbehoeftes en het optimaliseren van de customer experience.

Machine learning zorgt er vervolgens voor dat deze systemen steeds slimmer worden. De systemen ontdekken bijvoorbeeld heel accuraat wat de behoeftes van jouw klanten zijn, en passen daar vervolgens content, informatie en engagement op aan.

Daarnaast worden stakeholders steeds beter bediend met behulp van national language processing. Chatbots ontdekken en leren naar welke informatie jij op zoekt bent. Ze zijn, in combinatie met artificial intelligence, in staat om de feedback van klanten te analyseren.

Dit soort technologieën maken het mogelijk om steeds complexere beslissingen te nemen, gebaseerd op intelligentie die ver boven die van de mensheid uitstijgt. Het kan bijvoorbeeld heel relevant zijn om te weten welke vacatures er recent zijn gepubliceerd door de concurrentie. Zoeken ze momenteel veel ingenieurs? Of is je concurrent op zoek naar een Business Development Manager in Spanje?

Nieuwe technieken kunnen deze ‘abnormaliteiten’ in datasets oppikken, en zo voor jou een indicatie vormen dat de concurrentie zich aan het voorbereiden is op een nieuwe productlancering of een toetreding tot een nieuwe markt. En vergeet bijvoorbeeld ook niet informatie over uitgaven op het gebied van reclames en advertenties. Dit soort data bevat waardevolle inzichten over de doelgroep, producten en ontwikkelingen bij je concurrent. Het nemen van betrouwbare beslissingen lijkt zo steeds makkelijker te worden.

Laat artificial intelligence je helpen bij het nemen van beslissingen

Om de juiste informatie op het juiste moment te ontvangen, kun je tools inzetten. Dankzij de opkomst van machine learning en kunstmatige intelligentie kunnen de belangrijkste ontwikkelingen van de dag hiermee uit miljoenen publicaties worden gefilterd. Denk bijvoorbeeld aan berichten op sociale netwerken, reclame-uitgaven, vacatures van concurrenten, nieuwsberichten, en meer. De juiste tool waarschuwt je in zulke gevallen realtime wanneer cruciale ontwikkelingen zich voordoen en geeft een dagelijkse samenvatting van het nieuws van de dag. De onzin gaat hiermee voortaan aan je voorbij, terwijl je nooit meer iets relevants mist.

Word een data-driven besluitvormer

Wil jij niet achterop raken? Dan is het essentieel om open te staan voor kansen en alert te zijn op mogelijke crises. Beschikbaarheid van de juiste informatie op het juiste moment is hierbij van groot belang. Zorg daarom dat je nooit meer achter de feiten aanloopt. Maak een overzicht van onderwerpen die er voor jou écht toe doen en zorg dat je de juiste technologieën tot je beschikking hebt.

De ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence en machine learning razen door, maar deze technologieën gaan voorlopig het menselijk handelen echt nog niet compleet vervangen. De organisatie verwacht van jou als bestuurder nog steeds dat jij de beslissingen neemt. Zorg er dus voor dat je jezelf ontwikkelt tot een data-driven besluitvormer.

Artificial intelligence kan jou ondersteunen door te redeneren en problemen of kansen aan het licht te brengen. Als je die intelligentie kunt combineren met de intelligentie van de mens, dan vind jij de sleutel tot succesvol leiderschap.