Loopbaan

Hoe je met het COW-model wendbaarder, socialer & vitaler te werk gaat

0

Reset je organisatie. En reset jezelf. Sta eens stil bij de patronen waar jij en je organisatie in verzeild zijn geraakt en kijk kritisch hoe het anders kan. Wendbaarder, socialer, vitaler en meer verbindend. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat? In dit artikel vind je 3 stappen om te ‘resetten’.

‘Reset!’ (aff.) vertelt je in 9 hoofdstukken hoe je dat doet. Erik Jan Koedijk besloot om wat hij in zijn leven heeft geleerd te vertalen naar een boek. Een boek dat inzichten biedt om op 9 vlakken te kiezen voor een ‘reset’. Zijn ambitie is om organisaties in totaal te veranderen, waardoor dit boek zich richt op bestuurders en managers die daar invloed op hebben. Maar frequent richt hij zich ook op het individu.

Het boek bevat persoonlijke ervaringen van de auteur, voorbeelden, praktische stappen en tips. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een interview met een expert. En – what’s in a name – voor de drie delen uit het boek gebruikt hij het acroniem COW. Dit staat voor Collaboration, Organisation en Wellbeing.

1. Collaboration: hostmanship, ICT en samenwerken

De eerste pijler van collaboration is volgens Koedijk ‘hostmanship’: gastvrijheid gecombineerd met vakmanschap. Hoe zorg je voor excellente service richting klanten, maar ook bijvoorbeeld richting nieuwe medewerkers of simpelweg je collega’s? Het tweede hoofdstuk is gewijd aan de wijze waarop ICT kan bijdragen aan samenwerking en wordt afgesloten met een interview met een cyber veiligheidsexpert. Interessant, maar de link naar samenwerking wordt wat vaag. De derde pijler ‘samenwerken’ maakt dit weer goed. Hier beschrijft Koedijk aan de hand van de theorie U (aff.) hoe mensen succesvol en duurzaam kunnen samenwerken en hoe je mensen echt aan elkaar kunt verbinden.

Theory U in 7 beknopte stappen uitgelegd:

  1. Bouw aan een gemeenschappelijk doel
  2. Luister met een open mind
  3. Zet je oordelen, angst en cynisme opzij
  4. Stel je kwetsbaar op en geef transparante feedback
  5. Kijk samen naar de toekomst
  6. Werk samen aan een oplossing
  7. Borg en ontwikkel door

2. Organisation: veilige basis, wendbare organisatie en het klantenhuis

Hoe kun je de organisatie zó inrichten dat mensen ondersteund worden om in beweging te komen? Stap één is het verkrijgen van een veilige basis. Koedijk bespreekt hier onder andere ‘secure base leadership‘ en geeft tips voor conflicthantering. Mijn persoonlijke favoriet is ‘put the fish on the table’, een variant op de figuurlijke ‘olifant in de kamer’. Je lost problemen niet op door ze onder tafel te verbergen. De vis gaat rotten en stinken. Bespreek het moeilijke onderwerp wél met elkaar en maak onderhuidse spanningen bespreekbaar.

Reflecteren op jezelf

In het hoofdstuk over de wendbare organisatie gaat Koedijk niet zozeer in op agile en scrum, maar focust hij vooral op hoe de mensen binnen een organisatie behendig en veerkrachtig worden door op zichzelf te reflecteren. Organisaties adviseert hij om verandering onderdeel te laten worden van de organisatiecultuur, te experimenteren, controle los te laten en verantwoordelijkheid te geven. Het interview in het boek met Arko van Brakel over ‘Semco style’ (aff.) biedt hier verdere inspiratie voor.

Tot slot volgt een pleidooi voor het optimaliseren van de klantbeleving door de silo’s tussen afdelingen te doorbreken via een concept dat Koedijk ‘het klantenhuis’ noemt.

De 5 semco style-perspectieven

3. Well-being: vitaliteit, talentontwikkeling en reconnect

Het eerste hoofdstuk van de W van well-being begint praktisch en bespreekt vitaliteit. Hoe zorg je ervoor dat jijzelf in optimale conditie verkeert? En – als je bestuurder of manager bent – dat je je medewerkers hierin faciliteert? Koedijk adviseert onder anderen over lichamelijke beweging (pak de ov-fiets), gezonde voeding (geen automaatkoffie) en stress (laat mensen dutjes doen). Een stap verder is het realiseren van geluk op de werkvloer, ook hiervoor geeft Koedijk theorie, tips en checklists.

Talentgoeroe Henkjan Smits komt in het één na laatste hoofdstuk aan bod. Bekijk jezelf aan de hand van het Business X-Factor-model en ontdek jouw talent.

Tot slot deelt Koedijk zijn ervaringen op het vlak van persoonlijke groei. Hij vertelt over luisteren met een open will en het doen van een ‘vision quest‘. Maar hij geeft ook praktische tips voor e-mailmanagement. Maak een pas op de plaats, overzie je leven en luister naar jezelf: disconnect to reconnect.

Wees open minded en nieuwsgierig

Koedijk verwijst in het boek wel erg vaak naar zijn eigen betaalde diensten als spreker, consultant en coach. Slim, maar het wekt wellicht een lichte irritatie op. Het COW-model voelt gezocht. Het is een manier om allerlei bestaande trends, modellen en theorieën in één boek te bespreken. Als je allergisch bent voor dingen als ‘sjamanisme’ en luisteren met een open mind and heart, dan zou je op delen van het boek af kunnen haken. Als je al erg bezig bent met dergelijke bewustwording zal de diepgang in dit boek waarschijnlijk te beperkt voor je zijn. Maar als je een open minded bestuurder, manager, medewerker of ZZP’er bent, die benieuwd is hoe het in organisaties anders, fijner en gezonder kan, dan is dit boek zeker een aanrader.

Over het boek

Titel: Reset! De 9 stappen om in beweging te komen
Auteur: Erik Jan Koedijk
Uitgever: Futuro uitgevers
Jaar: 2017
Nummer: 9789492221582
Mediatype: Boek, 203 bladzijdes
Prijs: €22,95
Bestellen: via managementboek (aff.)