Boekrecensies

Geef je berichten emoties mee 😍 dit zijn de 5 populairste emoji’s

0

Of je nu wel of niet van ze houdt, emoji’s zijn tegenwoordig overal. Grote kans dat je vandaag al diverse keren een emoji gebruikt hebt om jouw appjes, mails en tweets net dat beetje extra te geven. Maar wat is nu het effect van al die emoji’s op ons?

Het verhaal rondom emoji’s start in 1988 wanneer professor Scott Fahlman de tekencombinatie :+) gebruikt om aan te geven dat een bericht een grap is. Vervolgens zijn emoji’s langzaam maar zeker veranderd in wat ze nu zijn: een onmisbaar verlengstuk om te communiceren online. Neem bijvoorbeeld de enorm populaire emoji face with tears of joy (😂) die afgelopen jaar alleen in Nederland op social media al meer dan 7,6 miljoen keer gedeeld werd! Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat deze berichten vaak ook een positief sentiment hebben 😉.

emoji tears of joy

De populairste emoji’s in Nederland

Dat emoji’s in Nederland populair zijn, hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen. We gebruiken ze massaal om onze berichten net wat meer kracht bij te zetten. Ik was benieuwd naar de meest gebruikte emoji’s en omdat ik gok dat je die nieuwsgierigheid met me deelt, heb ik het even in een overzicht gezet.

emoji meest gebruikt

De eerder genoemde face with tears of joy is de populairste emoji. De smiling face with heart-eyes en winking face volgen. En mocht je jezelf afvragen waar de drol-emoji staat: de beroemde pile of poo hebben we maar 46.032 keer gebruikt afgelopen jaar.

pijl-blauw-maaikehLees ook: Pak de aandacht! 📧 8 tips voor optimale e-mailmarketing

Het effect van emoji op ons

Er is tal van onderzoek gedaan naar het effect dat het gebruik van emoji’s op ons heeft. Mischa Coster schreef onlangs het boek ‘Zeg het met Emoji’ (aff.) en beantwoordt hierin diverse vragen over emoji’s. Een interessant boek, mocht je nog helemaal niets van emoji’s weten. Hij beschrijft onder andere een onderzoek van Yuasa, Saito en Mukawa van de Tokyo University (2006). Deze onderzoekers wilden uitzoeken of emoji’s in staat zijn om emotionele reacties uit te lokken bij mensen.

Het toevoegen van emotie

Het leidde tot een bijzondere uitkomst. Hoewel we een emoji niet zien als een menselijk gezicht, ervaren we dit wél zo. Eenvoudig gezegd helpen emoji’s jou om berichten emotie mee te geven. Een superinteressant gegeven. Juist een gebrek aan emotie of misinterpretatie van emotie kan een probleem zijn bij non-verbale communicatie zoals WhatsApp-berichten, e-mails en Tweets.

Gebruik emoji’s om emotie weer te geven of misinterpretatie te voorkomen in non-verbale communicatie.

Emojigebruik zegt iets over de gebruiker

Een studie van Wall, Kaye en Mallone (2016) laat zien dat mensen die emoji’s gebruiken vaak aangenamer en meegaander zijn dan de niet-emojigebruikende medemens. Daarnaast zijn emoji gebruikers vaker sociaal ontvankelijker en empathischer. Info die bijvoorbeeld ontzettend waardevol kan zijn bij het beter begrijpen van jouw doelgroep 😉.

Keep it simple

Met duizenden verschillende emoji’s is het natuurlijk ontzettend verleidelijk om helemaal los te gaan en overal emoji’s toe te voegen. Onderzoekers Miller, Thebault-Spieker, Chang Johnson, Terveen en Hecht (2015) toonden aan dat emoji’s helaas nog genoeg ruimte voor misinterpretatie overlaten. Zo verschilt bijvoorbeeld de interpretatie van eenzelfde emoji per platform en versie van de emoji.

emoji platforms

Vanwege deze ruimte voor misinterpretatie is de keuze van de emoji ontzettend belangrijk. Hannah Miller gaat nader in op de misinterpretatie per emoji in haar blog. Zo weet je precies welke emoji’s meer risico met zich meebrengen.

Waak voor misinterpretatie wanneer je emoji’s toevoegt aan jouw berichten😕

pijl-blauw-maaikehOok interessant: Alle Frankwatching-boekrecensies op een rij

#WorldEmojiDay

17 juli is hét moment waarop jij jouw liefde voor emoji’s aan de wereld kan laten zien. Deze dag staat namelijk in het teken van World Emoji Day. Een mooi moment om je favoriete emoji’s met de wereld te delen.

Het boek ‘Zeg het met Emoji’ van Mischa Koster geeft je de basic tips om emoji’s op een juiste manier te gebruiken en helpt de lezer stap voor stap meer te begrijpen van emoji’s. De auteur beantwoordt in het boek talloze vragen over het ontstaan van emoji’s, of emoji’s enkel voor jongeren zijn en hoe je ze hoort te gebruiken.

Voor iemand die de basics van emoji’s al kent is het boek minder relevant. Onderzoeken zoals die van Yuasa, Saito en Mukawa waren in mijn ogen het interessantst en daar had ik dan ook graag wat meer over gelezen (mocht iemand in deze richting een goed vervolg kennen, let me know 😉 ).

In het kader van World Emoji Day is het boek een mooie manier om ook de nog emoji-vreemde Nederlander aan de emoji’s te krijgen. En dat juich ik maar al te graag toe 😁!

Over het boek boek zeg het met emoji

Titel: Zeg het met emoji
Auteur: Mischa Koster
Uitgever: Boom Uitgevers
Jaar:
2017
Nummer: EAN: 9789024406357
Mediatype: boek
Prijs: €14,99
Bestellen: via Managementboek (aff.)