Content

Contentmarketing: dit leer je als zorgorganisatie van Coolblue [3 tips]

0

‘Alles voor een glimlach!’ Coolblue is één van de snelst groeiende bedrijven in Nederland. De klantwaardering is erg hoog en de webshops via Google uitstekend vindbaar. Wat maakt Coolblue tot zo’n succes? En wat kun je daar als online marketeer bij een zorgorganisatie van leren?

Niet ingewikkelder dan nodig: maak met je teksten blij

Het woord CEO kennen ze bij Coolblue niet, Pieter Zwart is gewoon eindbaas. Want Coolblue maakt de dingen niet moeilijker dan ze zijn. De teksten van Coolblue zijn to-the-point, kort van stof en zo klaar als een klontje. Coolblue vertelt je niet wat er allemaal moet of nodig is, maar schept positief en duidelijk de verwachtingen. In gewone-mensen-taal, waarbij je als klant heel toegankelijk met ‘jij’ wordt aangesproken. Kijk bijvoorbeeld naar deze tekst.

zorg coolblue 1

Had Coolblue, net als veel andere bedrijven, voor een gebiedende wijs gekozen, dan was dezelfde boodschap totaal anders overgekomen. Kijk maar naar zoiets als:

LET OP: belangrijk voor de bezorging
Zorg dat u thuis bent
Het is belangrijk dat u op de bezorgdag thuis bent, zodat u het pakketje in ontvangst kunt nemen. Als u niet thuis bent, zijn wij genoodzaakt om het pakketje bij de buren af te leveren of, als die niet aanwezig zijn, een dag later het pakketje nogmaals aan te bieden.

En het Nederlandse bedrijf schuwt humor ook zeker niet. Heb je net besteld, dan kun je helemaal zen worden met wachttherapie en direct even wat uitpaktechnieken bijleren. En is bestelling onderweg? Dan zit in de verzendbevestiging een linkje naar een pdf’je waarmee zelf confetti kunt maken om je bezorger mee te verrassen. Ik zeg: hi-la-risch.

Accepteer cookies

Wat kan de zorg hiervan leren?

In de zorg zijn we nogal eens geneigd formaliteit voor te laten gaan op toegankelijkheid. De aanleiding is begrijpelijk. De sector wordt nauwlettend in de gaten gehouden en waarden als respect en nauwkeurigheid zijn daarom razend belangrijk. Maar het gevolg is dat teksten passief worden en dat we niemand echt aanspreken, omdat we afstandelijk worden. Een gemiste kans, want juist in de zorgsector is het zo belangrijk om informatie duidelijk over te brengen en voor iedereen toegankelijk te maken. Daarom adviseer ik onze klanten altijd:

 • Schrijf je teksten in het ERK-niveau B1, zodat je teksten voor 95% van de Nederlanders begrijpelijk zijn
 • Spreek je lezer aan, ja echt! Wees niet bang om direct te zijn, dat is voor Nederlanders helemaal niet vreemd, en maak een bewuste keuze: gebruik je ‘u’ of ‘jij’?
 • Vertel wat er wel kan in plaats van wat er niet kan. Positief. Dat is niet alleen veel prettiger lezen, maar het zet ook veel beter aan tot actie dan de negatieve aanpak.
  • Dus niet: ‘Vergeet uw legitimatiebewijs niet mee te nemen naar uw eerste afspraak. Zonder geldig legitimatiebewijs kunnen wij uw behandeling niet starten.’
  • Maar: ‘Wat neemt u mee naar uw eerste afspraak? Uw ID-kaart of paspoort, hiermee kunnen we uw behandeling direct starten.’

Zet in op niches en word zoekresultaat 1 bij Google

In Google nummer 1 worden kost tijd. Een effectieve strategie is groeien via niches. Dat is precies wat Coolblue heeft gedaan en nog steeds doet. De webshop startte in 2000 als MP3-webshop: www.mp3man.nl. (Leuk weetje: deze shop bestaat nog steeds en heet nu www.mp3shop.nl.) En nu heeft het bedrijf 313 shops, van tabletcentre tot printershop en van stofzuigerstore tot koelkaststore.

collage coolblue zorg

Inderdaad, allemaal losse website die precies zo zijn ingericht dat Google ze goed weet te vinden op die specifieke onderwerpen. Een enorme klus, maar ook een enorme factor in het succes van Coolblue. Mensen googelen nu eenmaal niet op ‘witgoedzaak’ maar op ‘koelkast kopen’. Het laat zien dat de focus op een niche of specifiek product werkt: hoe meer focus in je website, hoe groter de kans dat die goed gevonden wordt, heel kort door de bocht. Precies de online groeistrategie van het Rotterdamse bedrijf: dominant worden in op specifiek product en vervolgens doorgroeien door digitaal een volgende shop te ‘openen’.

Wat kan de zorg hiervan leren?

Ook in de zorg googelen mensen niet veel op ‘beste focuskliniek orthopedie, ‘diagnostisch centrum’ of ‘psycho-educatie bij ADHD’ maar juist op: ‘nieuwe knie’, ‘symptomen ziekte van Crohn’ en ‘hoe ga ik om met ADHD dochter’. Kies op welke onderwerpen je wil dat jouw organisatie gevonden wordt en ontwikkel een SEO-strategie:

 • Doe zoekwoordonderzoek en deel informatie over die zoekwoorden op webpagina’s
 • Ontwikkel video’s over deze zoektermen
 • Deel tips, patiëntenreviews en foto’s via je verschillende online kanalen over deze focusonderwerpen
 • Cureer: schroom niet je tekst, beeld en video meerdere keren te delen. Zorg wel voor steeds een andere invalshoek om mensen niet te vervelen

Help vooruit met video

Coolblue is een ster in het maken van veelbekeken video’s, bijvoorbeeld over producten. Hierin stellen Coolblue-medewerkers een product aan kijkers voor. Duidelijk, vlot, vaak ook grappig en wervend. Kijk bijvoorbeeld eens deze video over de Magische prullenbak, of de video voor gamers over de High end Upgrade Kit. In enkele weken tijd kregen deze video’s al honderden views. Ook maakt Coolblue regelmatig video’s met keuzehulpen. Bijvoorbeeld deze video over hoe je een tv kiest. En iedere maand licht het bedrijf de ‘vetste producten’ voor je toe, zoals deze 4 over juli 2017. Een video van meer dan 12 minuten en toch al binnen drie weken bijna 4.000 views.

Wat is sterk aan deze video’s? Ze zijn echt. De presentatoren zijn vaak Coolblue-medewerkers, die in een ‘echte’ omgeving, zoals het Coolblue-kantoor of een van de fysieke winkels, hun tips delen. Ook krachtig is dat de video’s snel zijn, concreet en daardoor niet snel vervelen. Je blijft erbij als kijker, er is bijna niets in de video gemonteerd wat geen functie heeft. Bovendien zijn de video’s converterend: er staat een link in de YouTube-beschrijving, en in de video’s wordt ook veelal beschreven hoe je de producten kunt kopen. De video’s staan ook op de sites van Coolblue en worden natuurlijk ook via social media gedeeld.

Wat kan de zorg hiervan leren?

In de zorg wordt steeds meer gebruikgemaakt van video, maar de kansen zijn nog enorm. Zeker als je je bedenkt dat video’s over operaties, behandelingen en aandoeningen, veel worden bekeken online. Ik denk aan deze duidelijke video over het plaatsen van buisjes van Rijnstate Ziekenhuizen, met in augustus 2017 bijna 1,5 miljoen views.

Accepteer cookies

Of aan de video van het Vlietland Ziekenhuis over amandelen knippen, ook voor kinderen, en maar liefst 27 miljoen views. Tegelijkertijd zijn er nog legio video’s van zorgorganisaties die met veel inspanning zijn gemaakt, maar de 100 views nog niet hebben gehaald. Hoe kun je zorgen voor meer views en wat kunnen we daarbij leren van Coolblue?

 • Met de montage en het publiceren van de video ben je er natuurlijk nog (lang) niet. Verspreid de video, via de website, social media, nieuwsbrieven, evenementen. En schroom ook niet om de video meerdere keren te delen, hiermee zal het bereik ook groeien.
 • Geef de video’s een duidelijk SEO-titel: waarop zoekt jouw doelgroep, verwerk die keywords in de titel en beschrijving van de video. Want bedenk: er wordt steeds meer gezocht binnen YouTube. Daar wil jij ook gevonden worden natuurlijk.
 • Maak samen video’s, met medewerkers, cliënten, samenwerkingspartners. Zo hoef je als communicatieafdeling niet alles zelf te doen en zorg je voor meer bereik: hoe meer mensen ‘eigenaar’ zijn van de video, hoe meer zij de video zullen verspreiden in hun netwerk.

Vragen, suggesties, meer voorbeelden?

En natuurlijk kunnen we in de zorg nog veel meer leren van bedrijven als Coolblue. Deel ook jouw suggesties in een reactie onder dit artikel. Heb je vragen of een ervaring die je graag deelt? Leuk, laat het weten.