Customer experience

Dagelijks automatisch Google Analytics-cijfers in je spreadsheet

0

Uit Google Analytics kun je veel website-data halen. Google Data Studio geeft je vervolgens mooie opties om deze data te visualiseren. Maar als je maandelijks aan je manager of een cliënt rapporteert, is het onhandig om steeds handmatig de juiste data op te zoeken en/of de periode in te voeren. Zou het niet handig zijn om automatisch rapporten te genereren? In dit artikel neem ik stap voor stap met je door hoe je in 60 minuten jouw website-rapportage kunt automatiseren.

Voor onze onlinedeal-community Solden.be hebben we de rapporten voor de belangrijkste metrics (zoals conversieratio, gemiddelde opbrengst per bezoeker, totale opbrengst & aantal unieke bezoekers etc.) binnen 60 minuten geautomatiseerd. Voor dit artikel heb ik dummy data gebruikt.

Stap​ ​1.​ ​Gebruik​ ​de​ ​Analytics​ ​Add-on​-extensie

Installeer allereerst de Google Chrome-extensie ‘Google Analytics Add-on‘.

googleaddon

Vanaf nu kun je al je data van Google Analytics gemakkelijk importeren in je
Google Sheet-documenten. Je vindt de functionaliteit in de menu-balk onder ‘Add-ons’.

googlesheetsmaakrapport

Stap 2. Maak een nieuw rapport

Bij het aanmaken van een nieuw rapport kun je kiezen welke metrics en dimensies er in moeten. Voor dit voorbeeld kiezen we er een van elk, maar je kunt ook meerdere dimensies en metrics aan een rapport toevoegen.

In Google Analytics hebben we voor Solden.be een doel aangemaakt om de conversieratio te kunnen meten. Dit doel kunnen we vervolgens gebruiken om de conversion rate over een bepaalde periode in een grafiek te laten zien. Hiervoor maken we een nieuw rapport aan met dimensie ‘Date’ en metric ‘Goal Conversion Rate’.

instellingenrapportgooglesheets

Klik vervolgens op ‘Create report’ om het volgende te zien:

draairapportgooglesheets

Leestip: doelen instellen in Google Analytics

Als je niet precies weet welke doelen je in Google Analytics in zou kunnen stellen om je website-performance in de gaten te houden, dan biedt dit artikel over het bepalen van de conversie per webpagina je veel inspiratie.

Stap 3. Draai het rapport met je voorkeursinstellingen

Standaard zie je data van de laatste 7 dagen. Voor een maandelijkse rapportage is het beter om de N op rij 7, kolom B te veranderen naar 90. Zo kun je niet alleen de data zien van deze maand, maar ook de prestaties ten opzichte van de voorgaande periode. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een bepaalde start- en einddatum te kiezen.

metricsdimensionsgooglesheets

Via Add-ons in de menu-balk kies je voor ‘Run reports’.

googlesheetsdraairapporten

Een nieuwe sheet wordt geopend met de data van het rapport dat je hebt opgevraagd.

Het ziet er bijvoorbeeld zo uit:

datagooglesheets

Al de data die is opgevraagd, staat onder ‘Results breakdown’ en Sheets heeft ook een totaal voor alle resultaten berekend.

Stap 4. Visualiseer de data

De ruwe data zegt nog niet zo veel, dus we maken een grafiek van de opgevraagde data.

  • Selecteer alle data die je in je grafiek wil hebben en ga naar ‘Insert’ in de menubalk.
  • Vervolgens kies je voor ‘Chart’.
  • Kies voor ‘Line chart’ als er om een type grafiek gevraagd wordt.

grafiekgooglesheets

Je krijgt dan een grafiek zoals onderstaande te zien:

graphgooglesheets

Stap 5. Wijzig de grafiek

Om de grafiek iets duidelijker weer te geven, pas je het volgende aan:

  • Vink ‘Aggregate Column A’ aan, zodat je alle dagen ziet.
  • Verbreed de grafiek door deze te selecteren en een stuk naar rechts te slepen.
  • Verander de chart titel, X-as en Y-as titels in de ‘Customize’-tab.
  • Verwijder de legenda.
  • Voeg een trendlijn toe.

De grafiek ziet er nu een stuk overzichtelijker uit.

geoptimaliseerdegrafiekgooglesheets

Rechtsboven in de afbeelding klik je op het sjasliek-menu en kopieer je de grafiek.

kopieergrafiekgooglesheets

Stap 6. Plak de grafiek in Google Slides

Plak de grafiek in een Google Slide-document en zorg er hierbij voor dat de spreadsheet nog een koppeling heeft door de eerste optie te selecteren.

linktospreadsheet

Stap 7. Stel in dat je rapporten dagelijks gedraaid worden

In het menu onder Add-ons vind je de optie ‘Schedule reports’. Stel in dat de rapporten dagelijks gedraaid worden, bijvoorbeeld elke ochtend of avond.

automatischeupdategooglesheets

dagelijksdraaienrapporten

Stap 8. Update de data in Google Slides

Als je je rapport aan iemand wil laten zien, klik je op de grafiek in Google Sheets. Als er nieuwe data beschikbaar is (dagelijks als je dit zo hebt ingesteld bij de vorige stap), dan kun je de grafiek updaten door op de ‘Update’ button te klikken.

updategrafiekingoogleslides

Automatische rapportages

Als je je manager of cliënt elk(e) week/maand/kwartaal informeert over steeds dezelfde websitestatistieken, dan bespaart het je veel tijd om rapporten automatisch te genereren. In dit artikel heb ik besproken hoe je met behulp van Google Analytics, Google Sheets en Google Slides een nieuw rapport kunt maken met voor jou relevante metrics en dimensies. Vervolgens heb ik beschreven hoe je dit rapport dagelijks laat draaien en een mooie overzichtelijke grafiek kunt maken van de data. De grafiek kun je dan steeds, zodra er nieuwe data beschikbaar is, updaten door in de afbeelding van de grafiek simpelweg op de button ‘updaten’ te klikken.

Op deze manier hoef je rapportages nooit meer voor te bereiden en heb je altijd de meest recente data beschikbaar met een druk op de knop. Google Sheets en Google Slides slaat je bestanden bovendien automatisch op in Google Drive, dus je hebt je rapportages vanaf nu altijd en overal bij de hand!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het weten via de reacties.