Content

Gif je content wat extra’s

0

Bewegend beeld is steeds meer in beweging, letterlijk en figuurlijk. Het versterkt je verhaal en in plaats van een standaard-emoji of -tekstbericht ziet de ontvanger meteen welke emotie je wil overbrengen. Ik heb speciaal voor jou de volgende gif-tips op een rijtje gezet. Zo weet jij straks precies net die extra beleving over te brengen in een bericht.

Op social media, WhatsApp en zelfs op websites worden gifjes gebruikt. Woorden en foto’s zijn geweldig om verhalen te vertellen, maar het is soms moeilijk om precies de juiste snaar te raken en om zo je boodschap goed over te brengen. Met een gifje breng je direct de juiste informatie over. Overweeg eens om je volgende mailing, bericht, appje of Facebook-post te verlevendigen met een gifje.

Denk je nu, ‘Hyves is toch allang verleden tijd?’ of vind je gifjes meer iets voor Snapchat-kiddos? Niets is minder waar!

But, first things first! Wat zijn gifs nu precies?

 • Gif staat voor graphics interchange format, dat betrekking heeft op een bestandsformaat dat zowel statische als geanimeerde beelden ondersteunt.
 • Gifs zijn snelle, geluidloze video’s die oneindig afspelen in een loop en die geen afspeelknop hebben.
 • Gif is totaal geen nieuw fenomeen, het is ouder dan het internet en ouder dan de meeste mensen die er nu gebruik van maken.
 • Afgelopen 15 juni vierde de GIF zijn 30-jarige bestaan! Steve Wilhite, die het in 1987 uitvond als ingenieur voor CompuServe, wist zelf niet eens dat hij er een Lifetime Achievement Webby mee zou winnen.

Oké, cool! Het is dus al ruim 30 jaar oud, maar hoe maak je iedereen duidelijk wat een gif is? Hoe leggen we het uit aan iemand die jonger is dan 20 jaar? ‘Gifs zijn zoals de bewegende foto’s in Harry Potter-kranten’ of voor de 30-jarigen onder ons: ‘Ken je de dansende banaan van Hyves nog?’

gifje harrypotter

gifje dancing banana

Waarom zou je gifs gebruiken?

De waarde van gifs is duidelijk, maar misschien vind je het wat moeilijker om de zakelijke waarde te zien. Disney heeft hier heel handig op ingespeeld. Zo creëerden ze hun eigen gif-keyboard-app genaamd Disney GIF. Deze bevat gigantische gifs van populaire Disney-films, zoals Star Wars en Frozen.

Het potentieel en de mogelijkheden voor gifs worden beperkt door je eigen verbeelding. Je zou moeten overwegen om gifjes toe te voegen aan jouw socialmedia-strategie omdat:

 1. Gifs aantonen dat je aandacht besteedt aan internettrends
 2. Gifs aantonen dat jij en jouw merk een leuke kant hebben
 3. Gifs meer context kunnen toevoegen aan een kort bericht
 4. Gifs snel viral gaan in een korte tijd, denk maar aan de grappige ‘pug’-gifs
 5. Gifs gemakkelijk zijn te delen, denk aan een WhatsApp-gesprek
 6. Gifs emoties beter weergeven dan alleen een emoji, tekst of foto’s. Door het bewegende beeld is meteen duidelijk wat er bedoeld wordt.

gifje disney

gifje pug-post

Er zijn een paar verschillende manieren waarop je ze kunt gebruiken in jouw socialmedia-strategie.

 • Een kijkje achter de schermen, zoals een korte boomerang waarin je (nieuw) personeel voorstelt of een fotoshoot van een nieuw product waarmee je bezig bent.
 • Nieuwe producten in de kijker zetten. Een nieuw product introduceren? Maak een gif-animatie!
 • Het delen van een instructie. Bijvoorbeeld: je bent eigenaresse van een schoonheidssalon. Dan kun je met een korte instructie in drie stappen uitleggen hoe je een gezichtsmasker aanbrengt.

gifje Mcdonalds

gifje makeup-tutorial

Waar vind je gifs?

De vraag zou eigenlijk moeten zijn: ‘Waar vind je in deze tijd geen gifs?’ Want het internet begint al met animatie zodra je in Google een zoekopdracht wil intypen.

Om tijd te besparen: neem eens een kijkje op Giphy! De grootste bron voor alle soorten gifjes. Welk onderwerp je ook zoekt, hier zul je het zeker vinden. Typ gewoon een zoekwoord in, zoals de emotie die je wil overbrengen (bijvoorbeeld enthousiast) of wat je wil uitbeelden in jouw gif (bijvoorbeeld een kat of hond) en je krijgt snel een lijst met relevante resultaten.

Maak je eigen gif

Het maken van je eigen GIF is een goede manier om te pronken met jouw creativiteit en persoonlijkheid. Je kunt je eigen gifs gemakkelijk maken door eigen afbeeldingen en video’s te uploaden naar een van de volgende online tools.

1. Giphy’s GIF Maker

Met Giphy kun je een gif-animatie maken door een ‘link’ van een filmpje op YouTube, Vimeo of een ‘video’-bestand in de daarvoor bestemde balk in te voeren. Volg dan verder de stappen zoals die zijn aangegeven. Een beknopte handleiding vind je hier.

gifjes gifjesmaker

2. GIFMaker.me

Met GIFMaker.me kun je geanimeerde icons en avatars van jezelf maken voor op fora en discussiegroepen, meerdere screenshots delen in een URL, een gif online afspelen met geluid, of momenten delen met je vrienden via Facebook.

gifjes gifjesmaker2

3. Makeagif.com

Via makeagif.com heb je zes manieren om een gif te maken. Je kunt gifs maken van een foto die je uploadt, via een YouTube-URL, via een Facebook-URL van een video, een je kunt een video uploaden vanaf je computer, je webcam gebruiken en een gifje direct uploaden vanaf jouw computer. Log in met een gratis account en houd al je gifs op één plaats. Inloggen kan via Facebook of Twitter.

gifjes gifjesmaker3

4. Photoshop

Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag gaan! Met behulp van Photoshop kun je gewoon je eigen gifs maken. Open een videobestand in Photoshop, gebruik het tijdbalkgereedschap om de gewenste lengte te selecteren en selecteer ‘Opslaan voor het web’. Vergeet niet om ‘looping’ in te stellen ‘voor altijd’.

5. Boomerang

Ben jij geen Photoshop-held maar ben je wel eindbaas met boomerangs van Instagram? Hiermee maak je met behulp van je eigen smartphone makkelijk een gif. Boomerang neemt in korte tijd een reeks foto’s, combineert ze en maakt er een looping clip van, zodat je het meteen kunt delen op diverse social media.

Maak gifs voor reclame en events

Video-advertenties zijn vaak erg duur om te maken. Als je het goed doet, kun je een bewegende advertentie creëren zonder te investeren in een video-advertentie! Geen minutenlange video van jouw product, maar een gif met alle highlights en voordelen van jouw product of dienst. Als je de gif plaatst, kun je deze versterken met een pakkende tekst en via Instagram en Twitter hashtags toevoegen aan het bericht.

gifje Nike

gifje cheap-tickets

gifje netflix

gifje rimmel london

gifje zalando

Nu kun je jezelf gaan afvragen via welke kanalen je gifjes gaat inzetten! Marketing wordt steeds visueler en de gif is hier een handige speler in. Dus: vergeet die lappen tekst en vat een langere boodschap samen in een gif.

Maar overdrijf het ook weer niet! Dit artikel gaat over gifs en dus heb ik er veel in verwerkt. Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat dit kan afleiden van de tekst. Dat is dus iets waar je op moet letten. Zie het als een mooi middel om zaken uit te lichten of aandacht te krijgen, maar prop niet zoveel mogelijk gifs in een artikel omdat het awesome is. Behalve natuurlijk als je net als ik een blog over gifjes schrijft… Dan mag het wel.

We nodigen je uit om het eens te proberen en je bevindingen met ons te delen!

gifje goodluck