Content

5 tips om jouw bio te laten leven

0

Een goede biografie zorgt ervoor dat (potentiële) klanten je leren kennen, je gaan vertrouwen en leuk gaan vinden. Een ideale bio is geen statisch document. Er zijn verschillende manieren om je biografie te laten leven.

Bij verkoop wordt weleens teruggegrepen op de drietrap know, like, trust. Bij deze bekende marketingfunnel is het voor de eerste trap know, het echte kennen van mensen, is het van belang om informatie te delen. Informatie die mensen willen lezen. Want mensen willen ook persoonlijke zaken lezen, naast zakelijke informatie.

Wat drijft die man of vrouw eigenlijk? Dit moet terugkomen in jouw biografie. Dan kan de lezer bepalen: vind ik die man/vrouw wel leuk? Want we willen iemand wel leuk vinden; zaken doen moet ook leuk zijn. Het liefst doen we zaken met mensen met wie we ook kunnen lachen en in wie we onszelf in herkennen. Dan moet je wel zorgen dat er iets persoonlijks en herkenbaars terug te lezen is in die biografie.

Dan geef je mensen de kans om ze je iets te gunnen. Dat zit in de tweede stap: likeability. Zodra ze je kennen, willen ze graag af en toe een geheimpje horen. Mensen willen graag dat je aan ze denkt. En daarna willen ze ook met je lachen. En alles heeft als doel dat iemand je gaat vertrouwen. Want iemand die je vertrouwt… Dat is ook iemand die je wil inhuren wanneer de tijd rijp is.

1. Schrijf de bio en zet hem online

De eerste stap is je biografie ook echt schrijven. Of je moet iemand vinden die dat voor je kan doen. En een goede bio is kort maar krachtig.

Daarna maak je een biografie levend door hem online te zetten. Zo geef je mensen überhaupt de kans om je bio te lezen én je hierdoor te kennen en te vertrouwen. Glashelderverhaal legt het heel goed uit. Maak de biografie niet:

  • Te lang
  • Te saai
  • Te doorsnee
  • Te algemeen
  • Te vol
  • Te nietszeggend
  • Te ambtelijk geformuleerd
  • Te veel een opsomming
  • Een uittreksel van je cv

De korte bio verwoordt jouw leven, maar je schrijft ’m voor je klant. Die klant wil een indruk van jou krijgen: een indruk, dus een gevoel, een stemming, een sfeer, en daarnaast nog wat informatie over jou. In je korte bio presenteer je jezelf, je maakt jezelf op een luchtige manier aantrekkelijk. Je hoeft niet volledig te zijn, je hoeft niet precies te zijn. Je wilt mensen aanspreken. Daarvoor schrijf je een informatief stukje over jezelf. Naast de informatie die je geeft, is het minstens zo belangrijk een gevoel over te dragen. Laat persoonlijke sprankeling uit je korte bio spreken. In het beste geval wordt in je korte bio zowel je toon, je stijl, je ervaring als je expertise duidelijk, het liefst met een ‘eigenwijze twist’ die bij jou past, niet geforceerd, maar kloppend in het geheel. – Glashelderverhaal

En hierna: zet hem online! Op jouw website, op jouw LinkedIn-pagina, deel hem op Facebook en Twitter. Laat zien wat je hebt!

2. Gebruik foto’s en video’s

De manier om een tekst levendig te maken is door gebruik te maken van beeldmateriaal. Oftewel: zorg voor genoeg foto’s en video’s die jouw biografie doen leven. Een biografie mag niet een beeldvullend verhaal zijn door alleen tekst. Zorg dat er beeldmateriaal te zien is. Richtlijn: minimaal elke twee alinea’s een foto of video. Pak jouw oude fotoboeken erbij en zoek passende plaatjes bij jouw verhalen. Verhaaltje over vroeger? Plaatje van vroeger! Met wat schattige foto’s van toen jij klein was, word je vast veel sympathieker. Prijzen gewonnen? Zet die foto van jou met die prijs in die biografie. Ook als je haar nu anders zit.

Nog beter is videomateriaal. Geen irritante gifs, maar het echte werk. Weleens geïnterviewd? Combineer de YouTube-video bij jouw verhaal. Jouw verhaal wordt ineens zoveel makkelijker te onthouden.

Tom van Dun vrolijkt zijn LinkedIn-profiel flink op met een illustratie. Creatief om bij gebrek aan beeldmateriaal illustraties toe te voegen. Vooral als je die illustraties zelf hebt gemaakt en ze laten zien hoe jij eruitziet. Dan ben je meteen herkenbaar.

3. Een biografie is organisch: behandel haar ook zo

Dé manier om een biografie levend en wel te houden is door te realiseren dat het verhaal van jouw leven organisch is. Zolang jij leeft, dingen meemaakt en blijft werken in jouw bedrijf en aan jezelf, kan er weer een nieuwe reden komen om jouw biografie aan te vullen. Denk dan niet ‘Dat doe ik morgen wel’, maar doe dit meteen.

4. Gebruik social media

Je kunt social media gebruiken om de mensen om je heen te laten weten dat jij bent wie je bent! Jouw biografie is natuurlijk op social media te plaatsen. Je kunt teksten (kort en krachtig) en bijbehorende foto’s kwijt op LinkedIn- en op Facebook-pagina’s. Je kunt natuurlijk ook stukken uit jouw biografie delen om de aandacht te vragen. Knip eens wat leuke quotes uit jouw biografie voor leuke tweets. Of deel een foto van vroeger met een stukje van de biografietekst én zet daar de link van jouw totale biografie bij.

Ook is het leuk om bij een update iedereen even te laten weten dat er weer wat nieuws op jouw biografiepagina te vinden is. Denk eraan dat interactie hierin heel belangrijk is. Krijg je vragen? Beantwoord deze. Of stel met regelmaat een goede vraag, doe mee met leuke discussies of help mensen met hun vragen.

5. Zet ook de toekomst in je biografie

Je kunt natuurlijk ook een extra hoofdstuk toevoegen, door de toekomst mee te nemen in jouw biografie. Zet de tussenkop ‘In de toekomst’ erboven en voeg die extra alinea toe. Wat gebeurt er nu, en waar gaat het naartoe volgens jou? Wees bijvoorbeeld eerlijk over jouw lessen en verliezen.

Wat doe jij nu met jouw biografie? Hier ik hoor het graag hieronder!