Tech

6 manieren om het bedrijfs-IQ te vergroten

0

Het online marketingbureau iProspect ontdekte onlangs hoe de inzet van kunstmatige intelligentie de mens overtrof. Om op zoek te gaan naar zoveel mogelijk nieuwe potentiële klanten voor een online Opel-campagne, werd een proef opgetuigd waarbij de mens direct tegenover de machine werd gezet. De socialmediaconsultant met jarenlange ervaring met Opel-campagnes nam het op tegen de slimme machine ontwikkeld in India. De spelregels waren identiek, het enige verschil was de campagnemanager. De slimme machine vond 10 procent meer potentiële klantgroepen voor de Opel-reclameboodschap dan de ervaren consultant. In dit artikel geef ik 6 manieren om het corporate IQ te verbeteren.

Het is opnieuw het bewijs dat inmiddels uit vele onderzoeken blijkt. Organisaties die kunstmatige intelligentie proactief inzetten, realiseren een beter bedrijfsresultaat. Zelfs tot een winstgroei van bijna 40 procent in minder dan twintig jaar. Inmiddels komen steeds meer bedrijven in actie. Tech-spelers als Google, Microsoft en Apple spreken over hun AI-first bedrijfsstrategie. Maar hoe zorg je er voor dat ook jouw bedrijf profiteert van de zogenaamde ‘verslimming van de versnelling’?

Google CEO Sundar Pichai

Google CEO Sundar Pichai tijdens The I/O 2017 keynote kondigt de stap van ‘mobile first’ naar ‘AI first’ aan. Een paar maanden later schrapt Microsoft ‘mobile first’ uit haar jaarrapport en zet daarvoor de strategie ‘infused with IT’ in de plaats.

Werken aan het bedrijfs-IQ

Voor het verhogen van de slimheid van de organisatie is het van belang de relatie tussen mens en machine beter te begrijpen. Deze zes manieren helpen bij het verbeteren van die bedrijfsintelligentie, ofwel het corporate IQ:

1. Geef je organisatie een cognitieve power booster

De gegevensopslag en -verwerkingscapaciteit van de mens is uitermate beperkt. Dit is afgelopen eeuw al gebleken uit onderzoek van Nobelprijswinnaar Herbert Simon. Zorg ervoor dat je de middelen in huis haalt om de menselijke beperkingen te compenseren. Bijvoorbeeld met het door Google beschikbaar gestelde TensorFlow. Slimme technologie kan sneller en beter denkwerk doen en zelfs eigenhandig creatieve taken uitvoeren. Zie ook de onderstaande video:

Accepteer cookies

2. Laat machines mindless en mensen mindful zijn

Slimme machines zijn onvermoeibaar. Ze zoeken net zo lang als jij wil naar stenen op mars of genereren moeiteloos de ideale verzekeringspolis voor honderdduizend klanten. AlphaGo speelt als de beste. Maar een biertje drinken met je tegenstander om de emotie van het verlies te delen, zit nu eenmaal niet in zijn digitale DNA. Daar tegenover staat menselijke mindfulness waar tegenwoordig zoveel te kort aan is. Mensen die “in het moment” tot inzichten komen, open staan voor verandering en het holistisch geheel op zich in laten werken versus de routinewerkers. De slimme machine heeft delivery skills. De mens heeft discovery skills. Zorg ervoor dat die beter in balans zijn dan nu het geval is.

Zoek je op internet op ‘machineful’, dan kom je niet verder dan informatie over hoeveel was er in een wasmachine gaat. Machines hebben niet de eigenschappen die mensen hebben.

3. Van computervernedering naar computernederigheid

We moeten voorkomen dat we de prestaties van kunstmatige intelligentie als persoonlijke nederlaag zien. Op veel vlakken is de machine (straks) vele malen slimmer dan de mens. Dat is niet erg zolang we het onderscheid van wat de mens wel en machine niet kan, maar goed benutten. Overigens is zo’n historische ontdekking dat we minder speciaal zijn dan we dachten, vaker voorgekomen. Interessant leesvoer hierover komt van Professor Luciano Floridi, ‘The Fourth Revolution: How the Infosphere is Reshaping Human Reality’.

De beste menselijke AlphaGo speler Ke Jie toont zijn frustratie. Artikelen over zijn verlies kopten ‘Being humbled by the machine’. De grens tussen ‘humbled’ en ‘humiliated’ is erg klein.

4. Nieuwe collectieve mindset voor kenniscreatie

De interactie tussen mens en machine, ofwel hoe we ons naar elkaar gedragen en of we elkaar kunnen vertrouwen, is cruciaal voor de vorming van nieuwe kennis. Maar hoe bouw je een goed team van slimme mensen en slimme computers? Dat is niet eenvoudig. Het is voor de machine de kunst om informatie te sturen die een snaar bij jou raakt: op maat, gepersonaliseerd en in de juiste context.

Met de inzet van kunstmatige intelligentie leert de machine dit vanzelf. De mens moet die informatie wel willen oppikken. Dat vraagt om de juiste mindset, anders is het risico groot dat nuttige informatie langs je heen gaat of dat verbindingen niet ontstaan. Kenniscreatie gebeurt in het collectief van mensen en machines.

Accepteer cookies

Een reclamebureau in Japan zet AI in om deze commercials te maken. Worden de voorstellen van algoritmes voldoende begrepen en opgepikt? Daar is een nieuwe mindset voor nodig.

5. Houd rekening met de Frankenstein Factor

Kunnen we de robot klakkeloos vertrouwen? Of zullen ze zich uiteindelijk tegen ons keren? De angst voor slimme computers is groot. Terecht of onterecht, houd rekening met deze gevoelens of wat we noemen ‘de Frankenstein Factor’, waarvan de werking uitgebreid beschreven in dit gelijknamige rapport. Onderschat nooit de kracht van een verhaal, ook al is het op niets gebaseerd.

De Frankenstein narratief: eerst creëren de androïde automata en die keren uiteindelijk tegen ons. Voer voor talrijke Hollywood-verhalen.

6. Een bimodale aanpak

In veel organisaties is de inzet van kunstmatige intelligentie nog een ver-van-mijn-bed-show. Gebrek aan kennis, budget, business case of draagvlak spelen allemaal een rol. Slecht deze blokkades, wacht niet af. Een bimodale aanpak is de oplossing waarbij op twee snelheden wordt gewerkt. Een deel van de organisatie doet wat ze altijd al heeft gedaan, en een ander deel zet in op verandering. Toenemend en disruptief tegelijkertijd, zoals dat ook bij veel IT-afdelingen gaat. Het ene deel is gericht op stabiliteit van de operatie, en het andere deel op vernieuwing voor de business.

Nu de inzet van kunstmatige intelligentie uit de laboratoria naar de echte wereld verschuift, is er nog weinig ervaring om van te leren. Dus het zal zeker niet bij deze zes IQ-verbeteracties blijven.