Online marketing

Het is tijd voor een nieuwe lobby

0

Column – Voor veel mensen heeft het woord ‘lobby’ geen positieve betekenis. Of je moet in de hotelbranche werken. Het wekt de suggestie van achterkamertjes en stiekeme deals tussen politici en grote bedrijven. Terwijl lobbyen iets is wat we eigenlijk allemaal moeten doen. Het is niet méér dan het beïnvloeden van beleidsmakers. En daar is niks mis mee. Het is een belangrijk onderdeel van onze democratie. Niet alleen bedrijven doen het. Ook vakbonden. NGO’s. Scholen. Hoe meer lobbyende bedrijven, organisaties en mensen, hoe beter. Dat zorgt ervoor dat onze democratie gezond blijft.

Dat maakt het extra jammer dat het gedoe rondom het afschaffen van de dividendbelasting lobbyen weer in een slecht daglicht heeft gezet. Het voordeel aan dat gedoe is dat het een extra reden geeft om het anders en beter te doen.

Het probleem is dat de lobbysector de afgelopen jaren niet wezenlijk is veranderd. Er wordt nog steeds van dezelfde tactieken gebruik gemaakt als vóór de komst van sociale media en de toenemende mogelijkheden van mensen om zichzelf te laten horen.

De sleutel ligt erin die twee ontwikkelingen te combineren om zo van lobby een instrument te maken dat bedrijven, organisaties en mensen verbindt in hun streven om iets te veranderen. Er ligt een enorme kans voor de lobbysector om positief te veranderen.

Hoe kan dat dan?

Die kans is het gebruiken van (online) campagnes om draagvlak en actie te creëren voor de onderwerpen waar je mee bezig bent. Het mooie is dat dat tegenwoordig in alle openheid kan: bedrijven kunnen online draagvlak creëren voor hun standpunten en mensen vinden die met hun willen vechten om ze werkelijkheid te maken. Niet meer in de achterkamertjes. Niet meer stiekem.

Met moderne campagnes en sociale media hebben bedrijven en organisaties extra gereedschap gekregen om dat te doen. En dat hoeft niet moeilijk te zijn. Een bedrijf kiest eerst een onderwerp dat het belangrijk vindt. Zoekt vervolgens mensen die het daarmee eens zijn. Overtuigt hen met een goede campagne om mee te doen. Vervolgens zorgen bedrijven en mensen er samen voor dat hun gemeenschappelijke doel werkelijkheid wordt.

Sommige bedrijven of organisaties doen dit al. Maar nog niet veel.

Er ligt een enorme kans voor de lobbysector om positief te veranderen.

Zo startte Vandebron een crowdfundingsactie om een vervuilende kolencentrale van Nuon over te nemen. Ze kozen een onderwerp dat past bij het bedrijf (een schoner Nederland) en zorgden ervoor dat mensen samen met hen in actie kwamen. Ook was er in Nederland de anti TTIP-coalitie, met organisaties als Greenpeace en FNV. Deze coalitie zorgde met een online en offline campagne voor een beweging tegen het handelsakkoord. Dat inmiddels in de ijskast staat.

Er kan ontzettend veel met digitale campagnes:

  • Je kunt mensen betrekken bij je standpunten en door een sterk eigen verhaal je draagvlak vergroten.
  • Je kunt veel gerichter jouw doelgroepen targetten en ze in aanloop naar een belangrijk debat of gebeurtenis met jouw verhaal bereiken.
  • Je kunt problemen rondom je onderwerpen voor zijn, omdat je proactief kunt handelen.
  • Als je een groep leden vertegenwoordigt of veel werknemers hebt, kun je met een online campagne je leden of werknemers in actie laten komen om samen met jou te knokken voor jouw onderwerpen.

De voordelen? Dat zijn er nogal wat.

  • Het is effectief, want met meer sta je sterker. Je zit er als lobbyist niet meer namens één bedrijf, maar namens een coalitie van bedrijven, organisaties en mensen die hetzelfde willen.
  • Het is leuker, want het hoeft allemaal niet meer stiekem.
  • Het is goed voor het bedrijf, want dat positioneert zich als bondgenoot in plaats van als stiekemerd die enkel uit is op eigenbelang.

En vooral: het is een kans voor bedrijven en organisaties om een positieve invloed te hebben op onze democratie.

Nee, dat levert niet direct geld op. Maar het is wel beter dan de achterkamertjes. En als blijkt dat het een effectief middel is, hoe bereik je je doelen dan liever? Stiekem, in je eentje en met gevaar voor je reputatie. Of in alle openheid, zij aan zij met anderen en met een positieve boodschap.

Wat zou het gaaf zijn als we met een nieuwe digitale aanpak een positieve en effectieve lobby kunnen neerzetten, waarbij mensen zij aan zij met bedrijven knokken voor dezelfde onderwerpen.

Het kan. Als je het wil.