Social media

10 slimme Instagram-functies om nu toe te passen

0

Instagram heeft zich in de afgelopen jaren volop ontwikkeld: van een socialmedia-platform waar je alleen nog maar foto’s kon posten naar een populair medium voor visual storytelling. Het platform heeft maar liefst 4,1 miljoen gebruikers in Nederland, waarvan er 2,1 miljoen Instagram dagelijks openen op hun smartphone. In dit artikel licht ik 10 handige Instagram-functies uit om jouw Instagram-marketing makkelijker en efficiënter te maken.

1. Gebruik belangrijke keywords in je naamveld

Wil je nog beter gevonden worden op Instagram? Gebruik dan ook relevante keywords in je naamveld. Als iemand in Instagram zoekt op de keywords die in jouw naamveld vermeld staan, dan heb je een grote kans dat je hoog in de zoekresultaten komt te staan. Het naamveld kun je aanpassen via ‘profiel bewerken’ bij ‘naam’. Let op: dit is dus niet de naam waarmee je getagd kunt worden op Instagram door middel van een @-teken.

Screenshot: relevante keywords in het naamveld van Instagram.

2. Voeg meerdere hashtags toe aan je Instagram Stories

Wil je het bereik van jouw Stories eenvoudig vergroten? Voeg dan meerdere hashtags toe. Wist je dat je maar liefst tien hashtags per verhaal kunt toevoegen? Via het sticker-icoontje bovenin Instagram Stories kun je een grote hashtag sticker toevoegen. Via de tekstfunctie is het daarbij mogelijk om overige hashtags te plaatsen door alleen het #-teken voor het woord te zetten. Het is misschien niet de mooiste oplossing voor meer bereik, maar wel effectief. Gelukkig kun je de hashtags verkleinen, zodat ze minder opvallen en je Story niet verpesten. Of nog beter: verstop je hashtags onder een gifje of een sticker. Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel en blijven functioneel. Superhandig!

Screenshot: je kunt tien hashtags toevoegen aan een Instagram Story.

Benieuwd waar jouw Stories dan terechtkomen? Elke hashtag heeft op Instagram een eigen overzichtspagina. De kans is groot dat jouw verhaal op de desbetreffende overzichtspagina op een hoge positie wordt weergegeven.

3. Re-post foto’s op je Instagram Stories

Het is mogelijk om je eigen foto’s of de foto’s van anderen te re-posten in je Instagram Stories. Je hoeft alleen het ‘pijltje’ onder de foto aan te tikken om de foto te re-posten. Leuk het vervolgens op met wat tekst, stickers of gifjes en voeg de foto toe aan jouw verhaal. Ideaal als je met veel user-generated content werkt.

Zo repost je een foto in je Instagram Story.

4. Maak een voorproefje van je Instagram Story

Wil je de spanning een beetje opbouwen bij je volgers? Onthul dan niet meteen alles, maar maak eenvoudig een voorproefje van jouw verhaal. Selecteer een foto die je wil toevoegen, tik op het ‘pennetje’ bovenin en selecteer vervolgens de gewenste kleur. Druk een paar seconden op je scherm totdat deze volledig gevuld is met de gekozen kleur. Nu selecteer je het ‘gummetje’ en gum je een beetje van de kleur weg. Je zult zien dat de foto onder de kleur vandaan komt tijdens het gummen. Spannend!

Screenshots: zo maak je een voorproefje van je Instagram Story.

5. Wissel af met verschillende stickers in je Stories

Er zijn tegenwoordig zoveel leuke attributen beschikbaar om je verhaal op te leuken. Wissel ze ook gerust af. Laat je volgers stemmen in een poll of stel ze een vraag om de interactie te verhogen. Het leuke aan deze attributen is dat er ook steeds nieuwe bij komen, houd het dus goed in de gaten en wees niet bang om steeds iets nieuws uit te proberen.

Screenshots van de vele stickers die je in Instagram Stories kunt gebruiken.

6. Demp saaie Stories

Wil je een account niet ontvolgen, maar vind je de Stories saai of wil je misschien juist alleen de relevante Stories zien? Filter dan eenvoudig de Stories door ze te dempen. Ga naar de feed van jouw Instagram-profiel en houd de avatar van degene die je wil dempen ingedrukt. Nu verschijnt er een menu met de optie tot dempen. Niemand zal ooit weten dat je de verhalen van dat account gedempt hebt en jij ziet nu alleen nog relevante Instagram Stories.

Je kunt heel gemakkelijk Stories dempen. Dit screenshot laat zien hoe.

7. Link naar je IGTV vanuit Stories

De komst van IGTV maakt het mogelijk om nu ook langere video’s te uploaden op Instagram en je eigen channel te maken. Laat je IGTV-channel groeien door te linken naar de video’s via Instagram Stories. Maak een screenshot van je video, leuk het eventueel op met tekst en stickers. Vervolgens klik je het link-symbooltje bovenin aan en selecteer je de gewenste video waar je naar wil linken. Je fans kunnen nu omhoog swipen om de volledige video te bekijken op jouw IGTV-channel. Laat je volgers zien dat je actief bezig bent met IGTV en genereer op deze manier meer bereik.

Vanuit je Instagram Story linken naar je video op IGTV.

8. Beheer de filters

Instagram biedt een mooie selectie aan diverse filters waarmee je jouw foto’s net dat beetje extra kunt geven. Waarschijnlijk gebruik je maar één (of misschien slechts een paar) filter(s) om je Instagram-feed tot één geheel te maken. Bespaar tijd en beheer je filters. Vink de filters die je niet gebruikt uit, of pas de volgorde aan en schuif je favorieten naar voren. Zo ga je efficiënter te werk en hoef je niet steeds door alle filters te swipen om je favoriet te vinden. Swipe helemaal naar het einde van alle filters en tik ‘beheren’ aan. Nu kun je ze uitvinken of ordenen door op de drie streepjes naast het betreffende filter te tikken.

Zo gebruik je filters op Instagram (screenshot).

9. Plan je Instagram-posts in

Door de API hoef je niet te tobben over je contentplanning. Met diverse tools zoals Hootsuite of Later is het mogelijk om de contentplanning op Instagram binnen no-time te organiseren. Later biedt zelfs een ‘Visual Instagram Planner’ aan om je feed te ordenen via een preview. Op deze manier kun je je Instagram-feed mooi maken naar je eigen inzicht zonder dat je de posts opnieuw hoeft in te plannen. Heb jij goede ervaringen met een andere tool? Laat het dan weten in een reactie.

10. Maak een panoramafoto met meerdere afbeeldingen

Op Instagram komen vierkante foto’s nog steeds het beste tot hun recht in je feed. Heb je een heel brede foto die je toch graag wil posten? Knip deze dan in stukjes op en upload het in meerdere foto’s, zodat de foto’s mooi op elkaar aansluiten als je swipet. Op deze manier kun je de hele foto als één tonen. Je kunt het zo creatief maken als je zelf wil!

Een brede foto opknippen en in meerdere foto's plaatsen op Instagram.

Bespaar tijd en laat je Instagram groeien door de bovenstaande handigheidjes toe te passen. Heb je zelf nog tips of aanvullingen? Deel het in een reactie.