Verdieping

Augmented reality in retail: 4 realistische mogelijkheden

0

Augmented reality in retail maakt shoppen weer avontuurlijk! En maakt het zintuiglijk ervaren van producten vanuit huis mogelijk. Twee belangrijke ontwikkelingen die voor een boost kunnen zorgen in e-commerce. Een zeer welkome boost ook, want retailers vechten om aandacht. Het belang om zichzelf te onderscheiden en te innoveren is pijnlijk duidelijk geworden door flink wat faillissementen van grote retailmerken. Daarnaast zijn consumenten veeleisender geworden en minder gevoelig voor traditioneel marketinggeschut. Dus, hoe schiet je een schot in de roos met augmented reality?

Augmented reality versus virtual reality

Eerst even wat duidelijkheid scheppen. Augmented reality (AR) wordt vaak verward met virtual reality (VR). Waar VR een compleet andere werkelijkheid creëert, voegt AR nieuwe virtuele elementen aan de echte omgeving toe. En daardoor wint AR aan populariteit. Bijvoorbeeld in de gamingwereld met Pokémon Go. Veel Nederlanders dwaalden in 2016 door de duinen op zoek naar een speciale Pokémon. En vergeet Snapchat niet, waarmee je een regenboog spuugt of jezelf kunt transformeren in een hond. In 2018 is AR alsmaar populairder geworden. Met name in de wereld van retail. Zo lanceerde wehkamp bijvoorbeeld onlangs een AR-functie in haar app.

Geen VR-overing maar wel AR-tillerie

De omzet van AR wordt binnen 5 jaar geschat op ongeveer 90 miljard dollar, bijna het dubbele in vergelijking met VR. In datzelfde tijdsbestek hebben zo’n 3,5 miljard consumenten een AR-app of AR-smartglasses tot hun beschikking. De grote spelers zetten zich in op AR: Apple met ARKit, Google met ARCore, Facebook met AR Studio, en binnenkort worden onze browsers ook AR-proof.

Waarom AR van VR wint? Investeringen. Voor VR heb je niet alleen een grafische processor van hoge kwaliteit nodig, maar ook een VR-bril. VR is te gebruiken met een smartphone in een cardboard of gear-VR, maar de beste kwaliteit verkrijg je toch echt met een dedicated systeem zoals de Oculus Rift. AR is daarentegen beschikbaar op bijna elke smartphone. Daarnaast werkt het intuïtief. Consumenten weten hoe ze hun smartphone moeten bewegen, in tegenstelling tot een VR-bril (waar consumenten zelfs bang zijn voor motion sickness).

Augmented reality retail

Munitie voor je AR-applicatie

#1 Brand awareness en exposure

Consumenten zijn steeds minder gevoelig voor traditioneel marketinggeschut. AR biedt mogelijkheden om de aandacht te vangen. Neem bijvoorbeeld Pepsi. Met AR-technologie lieten ze mensen in een bushalte geloven dat ze door de glazen wand van het bushokje keken. In werkelijkheid keken ze naar een live video-feed op een HD-scherm, waar vervolgens 3D-animaties aan werden toegevoegd. Loslopende tijgers, robots, mensen die de lucht in vlogen aan een tros ballonnen: mensen stonden met open mond te kijken. In slechts 7 dagen had de video meer dan 2 miljoen views en meer dan 24.000 shares ontvangen. Goed staaltje munitie, toch?

Accepteer cookies

#2 Etalages tot leven laten komen

Het tot leven brengen van etalages. Niet alleen zorgt dit ervoor dat meer mensen de winkels ingetrokken worden, het fenomeen ‘window shopping’ krijgt ook een compleet nieuwe betekenis. Het hoeft niet langer bij alleen kijken te blijven. Zie je iets leuks, dan kun je dit direct kopen. Gunstig natuurlijk, aangezien dit ook buiten openingstijden van de winkel gewoon doorgaat.

Modeketen Zara deed dit. Ze bracht modellen in Zara-outfits tot leven op het telefoonscherm via de Zara-app, voor gebruikers die hun telefoon op de etalage of de sensor in de winkel richtten. En die geshowde kleding kon natuurlijk direct online worden aangeschaft.

Accepteer cookies

#3 Slimme paskamers

Voor velen is niets zo irritant als kleding passen in een paskamer: het kledingstuk in twee verschillende maten meenemen, al die hangers in een kleine ruimte, jezelf in een kledingstuk wurmen om het kledingstuk daarna weer netjes aan de hanger te hangen. Dat kan veel makkelijker en gebruiksvriendelijker. Bijvoorbeeld met een paskamer die de gebruiker in een spiegel projecteert, zodat hij of zij moeiteloos een kledingitem uit de winkel kan passen. Met één druk op de knop: een ander item, een andere kleurtje of een maatje meer. Natuurlijk geldt dit ook voor andere producten Wil je weten hoe cosmetica-merk Sephora dit deed?

Accepteer cookies

#4 Bekijken vanuit je bank

Toe aan een nieuw kleurtje op je muur of benieuwd hoe een andere keuken in je kamer past? Zoiets is vaak moeilijk te visualiseren en vormt daarmee een onzekerheid. AR kan dé oplossing zijn voor dit pijnpunt. De AR-app van Flexa detecteert bijvoorbeeld de grootte van een muur en kleurt deze in de gewenste kleur. Hiermee verlaag je de drempel tot aankoop (en een druppel verf te veel).

Ditzelfde principe geldt voor keukens. De AR-app van Bruynzeel meet de ruimte van de kamer in, de keuken wordt realtime ingeladen in een augmented versie van de kamer en de consument weet of deze onder het raamkozijn past.

Accepteer cookies

Hoe schiet je een schot in de roos met AR?

Ten eerste, maak je AR-beleving realistisch. Lichtinval bij raamdecoratie, kreukels in een blouse of een schaduw onder een schoen zijn allemaal van belang in een augmented shopping experience. Maar, hoe je echt in de roos schiet? Met engagement. Daarvoor moet je niet in het wilde weg schieten natuurlijk. Richt je op de gebruiker. Een oudere vrouw benader je op geheel andere wijze dan een jonge knul. Test bij je doelgroep om zo’n mismatch te voorkomen.

Accepteer cookies

AR moet je gebruiker dus engagen en entertainen. Maar om het gebruik te stimuleren, moet je meerwaarde bieden. Waar ligt een pijnpunt en kun je dit verhelpen met AR? Tegelijkertijd moet AR ook meerwaarde bieden voor jou als retailer: meer traffic naar je website bijvoorbeeld of het overbrengen van een bepaalde (promotionele) boodschap. Voor dit laatste is AR perfect. De betrokkenheid is groot en diverse zintuigen worden geprikkeld. Hierdoor wordt de boodschap beter onthouden.

Ga jij knallen met AR?

Augmented reality is inmiddels realiteit in de wereld van retail. Binnen een paar jaar zal het aantal devices en browsers dat AR ondersteunt enorm zijn toegenomen en zijn consumenten goed bekend met deze techniek. De verwachting van consumenten wordt alsmaar hoger, net zoals de vraag naar zo’n unieke shopping experience. Dus, het wordt tijd om te knallen met AR. Ben jij daar klaar voor? Heb jij augmented reality al in het vizier?