Advertising

6 tips om nog meer uit Black Friday te halen

0

Black Friday. In 2015 werd deze zogenaamde ‘zwarte vrijdag’ in Nederland geïntroduceerd. Het nieuwe fenomeen begon met de lancering van een aantal grote campagnes door retailers met een sterke online aanpak. In dit artikel deel ik tips en learnings zodat je nog meer uit Black Friday haalt.

Voor Fietsenwinkel.nl groeide Black Friday in drie jaar tijd uit tot een retailmoment dat belangrijker is dan Sint en Kerst. Hoe pakken we dat aan en wat kan jij ervan leren? Ik zet 6 tips en learnings op een rij.

1. Eén winactie, duizenden inschrijvingen

Doordat Black Friday nog iets redelijk nieuws over zich heeft, ontstaat er een soort buzz. Daar kan jouw merk op meeliften. Doe daarom anderhalve week van tevoren al een vooraankondiging. Die kun je op verschillende manieren verpakken.

Neem bijvoorbeeld een winactie. Geef je klanten een ruime week van tevoren al de mogelijkheid zich in te schrijven op een nieuwsbrief met Black Friday-aanbiedingen. Wie zich bij ons inschreef op zo’n nieuwsbrief, maakte ook nog eens kans op een fiets. Met relatief weinig moeite haalden we zo in een paar dagen tijd enkele duizenden nieuwe nieuwsbrief-aanmeldingen binnen. En het belangrijkste: een flink deel daarvan keerde op Black Friday terug naar de webshop.

2. Toon deals eerder

Bied je deals die buiten de categorie ‘impuls-aankoop’ vallen, zoals bijvoorbeeld e-bikes? Dan is het belangrijk dat je kopers iets meer bedenktijd gunt. Door deals al een paar dagen van tevoren te tonen, word je ook nog eens top-of-mind.

Door de deals al op maandag online bekend te maken, vergroot je ook het gevoel van urgentie. Geïnteresseerde klanten willen niet naast het net vissen. Als je de deals dan van donderdag op vrijdagnacht om 00:00 online zet, is de kans groot dat je direct een groot deel van je orders binnen ziet komen. Bij Fietsenwinkel.nl was dat bijna een kwart van de orders op deze zeer belangrijke retaildag.

De hoeveelheid totaal verkeer was tijdens Black Friday twee keer zo hoog. Dat was koopgraag publiek, want de conversie lag maar liefst drie keer zo hoog. Dat zorgde voor een omzet die zes keer hoger was dan in een normaal weekend.

3. Rek de aanbieding op

Door de aanbieding uit te smeren over een iets langere tijd, geef je niet alleen de consument langer bedenktijd. Het helpt ook op een andere manier. Vrijdag is normaal gesproken niet de beste verkoopdag. Door van Black Friday een driedaags evenement te maken, haalden we het maximale uit het Black Friday-momentum. Ook dat is terug te zien in de cijfers. Zo geef je mensen de kans om even na te denken over de aankoop. Of in ons geval, om eventueel een testrit te maken bij een winkel in de buurt.

Black Friday drukte

4. Verrassend: gebruik gifjes

Een andere interessante learning gaat over de looks van je webshop. In verschillende campagnes merken we dat de inzet van bewegend beeld, zoals bijvoorbeeld gifjes, beter werkt om mensen naar je landingspagina te krijgen dan statisch beeld. Bij Black Friday maakten we daar dit jaar gebruik van tijdens de vooraankondiging die van maandag tot en met donderdag al op de site stond.

5. Baseer je aanbiedingen op persona’s

Meten is weten. De rol van data is belangrijk, zeker bij kortdurende Black Friday-deals. Op wie zijn je pijlen gericht? Als je dat van tevoren bedenkt, legt dat je geen windeieren.

We baseerden de ‘spotlight-aanbiedingen’ dit jaar op een viertal persona’s. Het zijn de doelgroepen van de retailer vertaald in archetypes, met ieder hun eigen behoefte. Daardoor ontstaat een goede mix en variëteit in de aanbiedingen. Alle vier de deals sloten direct aan bij de behoeften en zijn erg goed verkocht. Vorig jaar werden niet in ieder segment zulke goede resultaten behaald.

6. Het belang van een fysieke winkel

Hoe groot de online kracht van een webshopt ook is, fysieke winkels zijn nog steeds belangrijk. Zet je met je deals in op producten waar langere bedenktijd voor nodig is, zoals  e-bikes? Dan is de aanwezigheid van een offline winkel in je strategie nagenoeg onmisbaar.

Geef de consument de kans om te kijken voor de koop. Beschik je over fysieke winkels of een showroom, verruim dan de openingstijden. Besteed aandacht aan de aankleding en zorg voor de ultieme Black Friday-beleving. Heb je geen fysieke winkel? Misschien is een pop-up store iets voor jou.

Een belangrijk moment op de marketingkalender

Voor ons is Black Friday in hele korte tijd uitgegroeid tot een belangrijk moment op onze marketingkalender. Dat geldt inmiddels voor ongeveer elke winkelier in Nederland, de verkopen nemen jaar op jaar toe. Er is bijna 20% meer gepind dan vorig jaar. iDEAL verwerkte 3,5 miljoen transacties, een stijging van maar liefst 47%. Sommige mensen vinden het nu al niet meer leuk in de winkelstraten, dat is natuurlijk goed nieuws voor online retailers. Iets om volgend jaar op in te spelen!