Verdieping

Zo maak je van subscribers razendenthousiaste fans

0

In mijn vorige artikel heb ik je uitgelegd dat een e-maillijst aanmaken en onderhouden de sleutel is naar een goedlopende business. En dat je daarmee voorkomt dat je midden in de nacht wakker schiet met het zweet op je voorhoofd: ‘Help, ik heb geen omzet de komende 7 weken!’

Als jij als online ondernemer een beetje ontspannen en met plezier wil ondernemen, this one is for you. Hieronder geef ik je essentiële suggesties waardoor je met je e-maillijst ook echt fans maakt van je lezer! Zodat zij jou willen en alleen jou. Hoe je die lijst dus onderhoudt.

Eerst een aantal stappen waar ik vanuit ga dat je ze al gedaan hebt en anders neem deze stappen zo snel mogelijk.

  1. Je weet al exact aan wie je je verhaal richt, wie jij het allerbeste kan en wil helpen.
  2. Je bent compleet helder in wat je te brengen hebt, je kunt je verhaal zelfs aan je oma uitleggen. Die zegt dan: “Oh, wat een goed plan, ik begrijp het. Zullen wel veel mensen zijn die dit van je willen! Wacht, ik doop mijn kaakje nog even in de thee.”

Dan de vraag hoe je de ‘subscribers’ verandert in fans.

Ik heb het natuurlijk ook maar van horen zeggen, maar toen ik het las vond ik het mooi:

Wees obsessed met jouw klanten. Wees verliefd op hen. Wees bezig met hun vragen en problemen en dromen. Plak een foto van je ideale klant op je Mac.

Eerlijk zijn? Dat is nog niet eens altijd makkelijk. Omdat je natuurlijk ook in business zit om gewoon belachelijk veel geld te verdienen.

Je doet de dingen die je leuk vindt, je wil dat vaker doen, zo vaak mogelijk zelfs. En je hebt soms stress over geld, als het tegenzit, of het allemaal langer duurt dan je wil. En wat ik ook goed ken, is dat iets niet lukt en dat je dan denkt: krijg anders gewoon eventjes het heen en weer met z’n allen. Nee, ik denk nooit het ‘heen en weer’, ik denk veel ergere dingen. Sorry, not sorry.

Om op die momenten echt bezig te zijn met waar je klanten mee worstelen, waar zij ‘s nachts van wakker liggen en hoe jij ze daar zo goed mogelijk mee kan helpen, is de meest effectieve weg – maar niet altijd de makkelijkste. Ik benadruk dat, omdat ik niet van goedkope tips houd.

Zoals ik ook in eerdere artikelen hier al heb verteld: als je gaat schrijven, schrijf je altijd met die ene klant in gedachten. Je richt je op die man, vrouw, die ene bejaarde of dat kind. En je gebruikt dan dus ook altijd het woord ‘jij’ of jouw’ of ‘je’. Dan maak je het persoonlijk.

En dat is een soort van het meest belangrijk:

Zorg dat je mailtjes een een-op-eengesprek zijn met die lezer.

Een opbouw die werkt, zeker als je nog zoekend ben naar een eigen stijl is dit:

1. Pak de aandacht van je lezer

Op een gegeven moment kun je hier van afwijken, maar als de lezer in de eerste 2 of 3 zinnen weet waar je mailtje over gaat, dan heb je z’n aandacht – zeker als het iets is waar ze van wakker ligt.

Een voorbeeld:

“Wil jij een veel betere controle over je financiën? Zou je wat willen gaan sparen, terwijl dat nu met jou en het inkomen van je partner totaal onmogelijk lijkt?

Dan heb ik wat voor je.”

Op deze manier pak je meteen haar aandacht.

2. Waar moeten de mails over gaan?

Het belangrijkste doel van je mails is dat mensen je gaan kennen, leuk vinden en leren vertrouwen.

Dat doe je ook door tips te geven. Concrete tips waar je lezer morgen al een voordeel van heeft. Zo gaan zij je visie leren kennen, je stijl, waardoor ze voelen en weten: mmm, dit is een expert. Fijn.

Ik zeg ‘ook’ door tips te geven, want zorg vooral ook dat je een gezellig type bent tussendoor. Geef je tips met een dosis menselijkheid, vertel dat je zelf ook maar wat worstelt, mensen moeten zich kunnen verhouden naar je. Niets zo saai als perfecte mensen.

Nog een voordeel van het delen van tips: je hoeft niet de hele tijd te roepen: “Koop van mij! Koop van mij!”, terwijl mensen natuurlijk wel weten dat voor echte hulp zij je kunnen inhuren of je product kunnen kopen.

3. Hoe vaak moet ik mailen?

Ik zei er al heel summier iets over in mijn vorige artikel.

Ik hoorde iemand zeggen: “Ik stuur hooguit per maand een mail, want ja, ik wil zelf ook niet de hele tijd gemaild worden.”

Nu heb ik een dingetje met mensen die zichzelf onderschatten of steeds het gevoel hebben dat ze teveel zijn. En wat ik al zei, maar graag herhaal: mensen schrijven zich in omdat ze echt interesse hebben in je verhaal, je visie, je oplossing. Ze voelen zich misschien wel hartstikke ongelukkig met hun probleem, wanhopig, een beetje in paniek. Hun huwelijk glipt ze door de vingers, hun kind wordt niet kalm, ze hebben dik gedoe met geld.

Dan ga je diegene toch niet eens in de maand mailen? Dat is toch gewoon lullig? Laat je diegene in z’n eentje ploeteren!

Ik raad je aan om minstens eens in de twee weken van je te laten horen, maar liever nog eens in de week. Ik heb in mijn business te weinig dingen echt gepland, het past zo niet bij mij, ik werk heel eh… ‘intuïtief’.

Maar dit heb ik wel gepland, elke dinsdag stuur ik een mail.

Mensen die zich uitschrijven zijn toch niet de mensen die je wil bereiken, want ze willen niet echt van je kopen, voelen niet dat urgente probleem. Dat voelt wel pijnlijk, zeker als je gevoelig bent voor afwijzing, maar het is waar. En misschien is diegene niet je doelgroep, want hierboven had je al gekozen voor die ene specifieke persoon.

Als laatste citeer ik graag mijn heldin Laura Belgray:

Be the bright spot in my inbox.

Hoe wil je dat mensen zich voelen na het lezen van je mail? Opgelucht? Zelfverzekerd? Dat ze weer inspiratie hebben voor de komende week? En hoe kun jij jouw mensen entertainen, zodat jij dat heldere punt bent in hun inbox?