Content

Deze 5 fouten moet je als zakelijk blogger écht niet maken

0

Onlangs ontdekte ik de term content fatigue: een mooie term om het contentoverschot te beschrijven. Nu steeds meer B2B-bedrijven ontdekken dat het loont om een uitgever te zijn, is er een overschot aan content  – of een gebrek aan lezers, net hoe je het bekijkt. Daardoor lijkt het zinloos om met contentmarketing bezig te zijn. Dat is het niet. Je moet gewoon deze 5 fouten niet maken.

Juist B2B-bedrijven hebben profijt van contentmarketing. Zakelijke beslissers nemen vaker weloverwogen beslissingen dan consumenten, ze hebben een grote behoefte aan informatie. Het uitgeven van content vergroot – als het goed is – de autoriteitspositie van een organisatie. Door op regelmatige basis op te vallen bij je doelgroep met relevante content, groeit je bekendheid én geloofwaardigheid.

En is dat nou juist niet wat elke B2B-organisatie wil? Daarom hier 5 missers voor corporate blogs die je te allen tijde moet vermijden.

Misser 1: je niet afvragen wat relevant is voor de doelgroep

Natuurlijk ben je trots op een nieuw product of een nieuwe samenwerking. Dat wil je graag met de wereld delen. Toch is het maar de vraag of jouw doelgroep hier zelf ook op zit te wachten. Daar kun je op een simpele manier achter komen. Stel jezelf de vraag: zou ik deze content zelf ook willen consumeren als het van een afzender was die ik nog niet kende?

Zo kun je ontdekken hoe je op een interessante manier kan communiceren over triviale zaken als een verhuizing of nieuwe opdracht. Verhuist jouw kantoor naar een andere stad? Maak dan een verhaal over de opkomst van deze plek en de economische significantie van deze regio. Gaat jouw organisatie aan de slag voor een snelgroeiende start-up? Vertel jouw doelgroep waarom jonge en innovatieve bedrijven zo nodig zijn voor (de ontwikkeling van) onze economie.

De doelgroep voor onze blog is IT-managers.

Misser 2: veronderstellen dat de doelgroep homogeen is

“De doelgroep voor onze blog is IT-managers.” Dat zou een prima briefing voor een contentmaker kunnen zijn. Toch is het maar een halve waarheid, zo niet minder. Onbekend is immers hoe divers deze groep is en welk kennisniveau IT-managers hebben. Ook weet je niet of de lezers van de corporate blog al eens kennis hebben gemaakt met jouw organisatie.

Veronderstel nooit dat een doelgroep homogeen is, want dat is zelfs de meest hechte vriendengroep niet – laat staan jouw doelgroep van zakelijke beslissers. Sta bij het ontwikkelen van content stil bij de customer journey. Schrijf daarnaast content voor diverse kennisniveaus en de diverse niveaus in de organisaties van jouw doelgroep.

Misser 3: niet ontdekken wie de bezoekers van het blog zijn

Een manier om te ontdekken of de content die je creëert wel relevant is, is door te ontdekken door wie het gelezen wordt. Er zijn een aantal manieren om te achterhalen wie de lezers van jouw corporate blog zijn. Zo zijn er talloze tools die automatisch identificeren wie jouw website bezoekt. De Google-zoekopdracht naar ‘website bezoekers identificeren tool’ geeft in elk geval zo’n 178.000 resultaten. Daar moet iets bruikbaars bij zitten.

De meest voor de hand liggende – en meest waardevolle – is om het simpelweg te vragen. Laat bezoekers zich inschrijven voor een nieuwsbrief of een whitepaper downloaden, waarvoor contactgegevens (zoals een e-mailadres) moeten worden achtergelaten. Hiermee valt al snel een beeld te krijgen van de lezerspopulatie van jouw blog. Dit geeft weer een goed beeld van jouw mogelijke doelgroep en zou dus een leidraad voor de contentproductie moeten zijn.

Misser 4: aannemen dat het blog van A tot Z gelezen wordt

Bij sommige contentmakers bestaat het idee dat een blog gelezen wordt zoals een boek gelezen wordt: van A tot Z, waarbij geen enkel onderdeel gemist wordt. Wie dit nog gelooft wil ik vragen: hoeveel content lees je door naar een homepagina van een bedrijf of organisatie te gaan? En hoeveel content lees je waar je via Google of social media op terechtkomt? Ik neem aan dat de laatste groep in de meerderheid is.

Dit is goed nieuws voor redacteuren van corporate blogs. Iemand die jouw blog bezoekt, doet dat vaak voor een bepaald stuk informatie. Hierdoor is het mogelijk om bepaalde content te hergebruiken. Je hoeft het wiel dus niet telkens opnieuw uit te vinden.

Misser 5: veronderstellen dat iemand zit te wachten op jouw mening

Bekendheid opbouwen via het uitgeven van content is een beproefd recept. Maar zoals bij elk recept: een gerecht is pas echt lekker als de juiste ingrediënten gebruikt worden. Organisaties die ervoor kiezen om niet alleen over zichzelf te communiceren en zich in hun doelgroep te verplaatsen, zijn al verder dan hun concurrentie.

Door jouw onderzoeken te delen, kan een professional uit jouw doelgroep zich immers ook weer profileren als kennispartner.

Toch zijn er nog genoeg corporate blogs waar visies, opinies en observaties zonder onderbouwing worden gedeeld. Juist in een zakelijke context is er behoefte aan data. Cijfers liegen (doorgaans) niet. Content die tot stand komt op basis van data is gemakkelijker te delen. Door jouw onderzoeken te delen, kan een professional uit jouw doelgroep zich immers ook weer profileren als kennispartner.

Betere contentmarketing

Bovenstaande tips moeten helpen om de kwaliteit van corporate blogs te verbeteren. Zo kan je toch – ook al is er een overschot aan content – opvallen bij jouw doelgroep. Ik ben benieuwd welke tips jij hebt, die missen in dit overzicht?

Ik ben ook benieuwd welke tools je aanraadt om de bezoekers van jouw site te identificeren.