Verdieping

DISC: creëer je eigen dreamteam

0

‘Ik legde het al een keer uit. Begin nu maar gewoon, perfectionist’, grapt mijn collega. ‘Maar…’, mompel ik voordat hij wegloopt voor zijn derde kop koffie. ‘Aan twee zinnen heb ik niet genoeg. Ik heb meer context nodig!’, vervolg ik. Met persoonlijkheidstesten zoals de DISC-methode haal je het beste uit je werk en heb je met iedere collega – tegenpool of niet – een perfecte match.

Creëer je eigen dreamteam

Introvert of extravert. Een dromer of een doener. Geduldig of ongeduldig. Taakgericht of mensgericht. We hebben allemaal onze eigen karaktereigenschappen. Helaas zorgen verschillen hierin soms voor confrontaties op de werkvloer.

Met behulp van persoonlijkheidstesten weet je precies wat er in het hoofd van collega’s omgaat. Zo wordt samenwerken met iedereen een pretje. Je dreamteam creëer je gewoon zelf!

dream team

Bij Maxilia werk ik volgens Semco-stijl. Dat betekent dat het binnen het bedrijf volledig draait om zelfsturing. Er zijn geen vastomlijnde takenpakketten en er is geen bemoeienis van bovenaf. Het is een onorthodoxe managementmethode die ruimte biedt om je te focussen op wat je echt leuk vindt, zodat je jezelf blijft uitdagen en ontwikkelen.

DISC-methode

Verschillende mensen, verschillende meningen, verschillende werkmethoden. Om elkaar beter te begrijpen, werkt Maxilia met de DISC-methode. Deze methode geeft niet alleen inzicht in het gedrag van collega’s, maar vertelt ook meer over jouw persoonlijkheid.

De DISC-methode geeft een goed beeld van de rollen in een groep en hoe je daarmee om kunt gaan. Heb je een collega die altijd ‘Maak je niet druk. Het komt wel goed, joh!’ roept terwijl bij jou het zweet uitbreekt als een projectplanning in de soep loopt? Of heb je een collega die plots met tranen in zijn of haar ogen zit als je je ongezouten mening geeft? Met de DISC-methode kun je je collega’s doorgronden.

Rood, geel, blauw & groen

DISC staat voor dominant, invloedrijk, consciëntieus en stabiel. Deze woorden hebben ieder een eigen kleur: dominant is rood, invloedrijk is geel, consciëntieus is blauw en stabiel is groen. Kleine kanttekening: je bent nooit alleen rood, geel, blauw of groen. Je bent van alles een beetje. Of juist iets heel veel. Iemand is bijvoorbeeld 58% rood, 22% geel, 11% blauw en 9% groen. De intensiteit van een kleur verschilt per persoon.

dominant, invloedrijk, consciëntieus en stabiel

Wat houden deze vier kleuren in? Ze vertegenwoordigen vier persoonlijkheidsstijlen. Tijd om je collega’s in hokjes te plaatsen.

 • Dominant (rood): iemand met een ‘rood’ karakter neemt beslissingen moeiteloos, is kort van stof en heeft graag de leiding. Hij of zij kijkt uit naar het resultaat. Zijn of haar valkuil is ongeduldigheid. Als je een dominant persoon bij je project betrekt, stelt die wat-vragen: ‘Wat moet ik doen?’ of ‘Wat heb je nodig om dat te bereiken?’ Het moet snel, snel, snel. De favoriete uitspraak van een overwegend ‘rode’ collega? ‘Gas erop!’
 • Invloedrijk (geel): iemand die invloedrijk is, kan anderen goed overtuigen en is optimistisch en levendig. Hij of zij heeft erkenning nodig. Zijn of haar valkuil is dingen niet afmaken. Deze persoon kan in zeven sloten tegelijk lopen. Als je onverwachts voorstelt om naar een pizzeria te gaan, kun je ‘wie-vragen’ verwachten: ‘Wie sluit nog meer aan?’
 • Stabiel (groen): een stabiel persoon voert uit wat jij vraagt, houdt van persoonlijk contact en is rustig en behulpzaam. Dat is direct ook zijn of haar valkuil: deze persoon kan geen ‘nee’ zeggen. Sleutelwoord? Zekerheid. Vraag je om een nieuw product te testen, kun je hoe-vragen verwachten: ‘Hoe moet ik dat doen?’
 • Consciëntieus (blauw): een ‘blauw’ persoon denkt na over alles wat hij of zij doet en is zorgvuldig, gedisciplineerd, rationeel en perfectionistisch. Vraag je hem of haar om hulp, kun je ‘waarom-vragen’ verwachten: ‘Waarom start je dit project?’ of ‘Waarom doe je het op deze manier?’

Inspelen op persoonlijkheden

Wil je zonder problemen met collega’s samenwerken? Dan is het goed om te weten dat je niet moet verwachten dat collega’s zich aan jou aanpassen, maar dat jij je aan hen moet aanpassen. Als je als ‘groen’ en ‘blauw’ persoon ‘rode’ mensen wil overtuigen, moet je met feiten komen. Op basis van deze feiten kan de ‘rode’ persoon (snel) knopen doorhakken.

Verwacht niet dat collega’s zich aan jou aanpassen. Jij moet je aan hen aanpassen.

Stuur je bijvoorbeeld mailtjes met keuzemogelijkheden naar collega’s? Geef dan je voorkeur aan: ‘Ik heb drie opties voor je. Mijn voorkeur gaat uit naar nummer twee, omdat het zoekwoord ‘teamrollen’ meer zoekvolume heeft dan ‘werken met teamrollen’.’ Leg de bal niet bij hen neer. Maak het ze makkelijk.

Waar de schoen wringt

Stoor je je aan de houding van je collega? Attendeer hem of haar er dan op. Waarschijnlijk is hij of zij zich er niet eens van bewust dat het gedrag dominant overkomt. Want dat is precies waar de schoen wringt: zolang je iemand er niet op aanspreekt, verandert de situatie niet.

Dat klinkt best logisch, maar ga maar eens na: hoe vaak spreek jij een collega aan op zijn of haar houding? Of verwacht je dat een ander dat wel zal doen?

Instructies & context

Dit werkt andersom op dezelfde manier. Heb je als ‘rood’ en ‘geel’ persoon de hulp van je ‘blauwe’ collega nodig? Weet dan dat je achtergrondinformatie moet aandragen. Deze collega heeft instructies en context nodig om zijn of haar taken te vervullen. De een heeft aan een half woord genoeg, de ander heeft een boekwerk nodig.

Mail daarom niet met de vraag of je collega ‘wat leuks wil verzinnen voor de 404-pagina’, maar laat zien wat je in gedachten hebt. Zowel in beeld als tekst. Maak een screenshot of geef voorbeelden, zodat de opdracht inzichtelijk wordt. Dan gaat het lampje een stuk sneller branden.

Consciëntieus, blauw, context nodig

Hoe reageert een dominant persoon onder stress?

Als een dominant persoon onder druk staat en door de bomen het bos niet meer ziet, kan hij of zij:

 • Egoïstische trekken vertonen.
 • Dicteren of commanderen.
 • Te snel beslissen en anderen overbluffen.

Een dominant persoon houdt van een directe, korte en krachtige benadering. Draai er niet omheen maar zeg waar het op staat. Samenwerkingen met dominante collega’s verlopen vlekkeloos als je:

 • Zelfvertrouwen toont en to the point bent. Zeg dat je uiterlijk op woensdag om 12.00 uur antwoord wil op je vraag in plaats van te vragen of de ander voor woensdag kan laten weten wat die ervan vindt.
 • Focust op resultaten en je dominante collega op de volgens jou beste optie wijst. Je komt het beste uit de verf met cijfers, details en feiten.
 • Komt met alternatieven.

Tijdens samenwerkingen met een ‘rood’ persoon kun je de volgende dingen beter niet doen:

 • Met te veel details komen.
 • Voor hem of haar beslissen. Deze persoon heeft het liefst de touwtjes zelf in handen.

samenwerken met dominante collega's Hoe reageert een invloedrijk persoon onder stress?

Als een ‘geel’ persoon de controle verliest, kan hij of zij:

 • Onrealistisch en emotioneel worden.
 • Overgevoelig en opstandig worden: ‘Dan doe ik het zelf wel.’
 • Oog voor detail verliezen en chaotisch worden: ‘Ik snap er helemaal niets meer van!’ of ‘Wat moest ik ook alweer doen?’

Een invloedrijk persoon wil graag dat je hem of haar aardig vindt en is graag in gesprek met anderen. Samenwerken gaat soepel als je:

 • Open en enthousiast bent en aandachtig luistert. Kap een idee niet direct af.
 • Met voorbeelden komt en concreet bent, zodat die het overzicht niet verliest. Over cirkeltjes gesproken…

Als je je ‘gele’ collega niet op de kast wil jagen, kun je het volgende beter niet doen:

 • Met te veel details komen.
 • Je laten afleiden van de kern.
 • Kortaf en onpersoonlijk worden.

Hoe reageert een stabiel persoon onder stress?

Als stabiliteit en zekerheid bij een stabiel persoon wegvallen, kan hij of zij:

 • Gaan twijfelen en piekeren: ‘Ik weet niet of het mij lukt. Misschien kun jij het beter oppakken?’
 • Koppig en inflexibel worden.
 • Oordelend en koel worden: ‘Tja, dan weet ik het ook niet meer, hoor!’

Een stabiel persoon hecht waarde aan de mening van een expert en vindt het prettig om dingen routinematig te doen. Gooi je de planning van deze collega om? Dan gaan zijn of haar nekharen overeind staan. Samenwerken met een stabiel persoon loopt op rolletjes als je:

 • De tijd neemt en doorvraagt: ‘Dus je bedoelt…’
 • Focust op zekerheden en hoe-vragen stelt.

Dit kun je beter niet doen bij een groen persoon:

 • Van de hak op de tak springen: ‘O ja, wat je ook nog mag doen, is…’
 • Snel willen handelen: ‘Als je hiermee klaar bent, dan…’Hoe reageert een consciëntieus (blauw) persoon onder stress?

Hoe reageert een consciëntieus persoon onder stress?

Als een consciëntieus persoon geen controle meer heeft, kan hij of zij:

 • Super kritisch en cynisch worden: ‘Dan vind je dit ook niet goed, zeker?’
 • Defensief en afstandelijk reageren: ‘Als dat gebeurt, kap ik ermee!’
 • Zich terugtrekken en erg stil worden.

Een consciëntieus persoon praat het liefst over feiten in plaats van gevoelens. Ook voelt een ‘blauwe’ collega zich het prettigst als anderen het initiatief nemen. Samenwerken met een consciëntieus persoon gaat goed als je:

 • Focust op feiten en informatie.
 • Actief luistert en antwoordt met waarom-vragen.

Dit kun je beter niet doen als je de goede vrede met een consciëntieuze collega wil bewaren:

 • Persoonlijk worden: ‘Waarom reageer je nu zo?’
 • Onder tijdsdruk zetten: ‘Kan ik erop rekenen dat je het woensdag aanlevert?’
 • Details achterwege laten: ‘Ik was nog even vergeten dat je ook nog…’

Mensgericht versus taakgericht

Je kunt je collega’s niet alleen in hokjes plaatsen, maar ook nog op een andere schaal indelen: mensgericht versus taakgericht. Heel kort door de bocht: wie taakgericht is, is rationeel en richt zich op taken en doelstellingen. Wie mensgericht is, is empathisch ingesteld en richt zich op relaties met collega’s. Gevoel en emotie spelen hierbij een grote rol.

Dat betekent niet dat taakgerichte personen geen rekening houden met anderen. Of dat mensgerichte personen geen overzicht hebben in hun werkzaamheden. En ook hierbij geldt dat je nooit alleen maar mensgericht of taakgericht bent, maar vooral mensgericht of vooral taakgericht.

Yin en Yang

Wil je samenwerken zonder spanningen en conflicten? Met de DISC-methode weet je direct wat voor vlees je in de kuip hebt, krijg je meer inzicht in je eigen persoonlijkheid en werk je met iedere tegenpool samen als Yin en Yang.

Werk jij al met de DISC-methode of soortgelijke persoonlijkheidstesten? Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Deel ze met me in een reactie hieronder!