Online advertising

De targeting-opties van Facebook, LinkedIn, Google Ads & Snapchat

0

Wanneer je social media of Google Ads inzet om je bedrijf te promoten, is de keuze van je doelgroep essentieel. Met een verkeerde doelgroepbepaling kan elke euro die je aan je campagne uitgeeft weggegooid geld zijn. Elk kanaal kent verschillende targeting-mogelijkheden die je voor verschillende doelen kunt inzetten. In dit artikel bespreken ik de opties van Facebook, LinkedIn, Google Ads en Snapchat.

Facebook

We beginnen direct met het medium dat de meeste targeting-mogelijkheden heeft. Buiten de standaard mogelijkheden (leeftijd, geslacht en woonplaats) kun je ook targeten op opleidingsniveau, inkomen, levensgebeurtenissen en branche. Ook kun je ervoor kiezen om mensen die je pagina leuk vinden in je doelgroep op te nemen of deze juist uit te sluiten. En zo zijn er nog veel meer targeting-opties.

Een van de meest interessante tools om je Facebookdoelgroep te bepalen, is de doelgroepstatistieken-tool. Deze tool laat zien waar jouw doelgroep zich bevindt. Stel je voor: je bent de eigenaar van een webwinkel met games en je wil een nieuwe voetbalgame promoten. Dan bestaat je doelgroep uit ‘gamers’, maar hoe vind je die?

Wanneer je via Facebook in de doelgroepstatistieken-tool invult dat je op zoek bent naar gamers, laat de tool zien dat deze doelgroep bestaat uit niet getrouwde mannen onder de 34. En deze mannen liken onder andere pagina’s als: Voetbalprimeur en Ubisoft. Nu kan je dus al redelijk specifiek gaan targeten.

Screenshot van targeting op Facebook.

Bij het instellen van de targeting kun je ervoor kiezen om je targeting door Facebook uit te laten breiden. Als Facebook dan ‘denkt’ dat je betere resultaten kunt behalen met een bredere doelgroep, wordt het budget hierop ingezet. Hier kunnen twee redenen voor zijn:

 • Je doelgroep is erg specifiek, waardoor je budget overhoudt terwijl je dit wel wil besteden.
 • Betere resultaten behalen tegen lagere kosten.

Facebook geeft expliciet aan dat de resultaten ‘waarschijnlijk’ beter worden. Hier heb je dus geen garantie op. Daarom is het altijd aan te raden om goed te blijven monitoren.

LinkedIn

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een LinkedIn-campagne geschikt is wanneer jij je doelgroep kunt segmenteren op werkgerelateerde variabelen. Dit is voor de B2B-markt uitermate geschikt. Uiteraard kun je je net zoals bij Facebook richten op de standaard variabelen als locatie, leeftijd en geslacht. Maar LinkedIn onderscheidt zich doordat je kunt targeten op:

 • Medewerkers van een bepaald bedrijf
 • Mensen met een bepaalde functie
 • Functiegroepen en vaardigheden
 • Look-a-likes van je geselecteerde doelgroep

Deze laatste mogelijkheid is vergelijkbaar met de functie van Facebook om je targeting uit te breiden. Wederom geldt hierbij dat je deze functie goed moet monitoren. Verder is het nog mogelijk om met behulp van de LinkedIn pixel (LinkedIn Insight Tag) te retargeten of door middel van lijsten veelbelovende bedrijven te targeten.

Screenshot van targeting op LinkedIn.

Google Ads

Ook in Google Ads zijn de targeting-mogelijkheden uitgebreid. Met het toevoegen van doelgroepen in je Google Ads-campagne kun je jouw campagnes op een specifieke doelgroep richten of de biedingen voor een bepaalde doelgroep verhogen.

In het Google Display Netwerk heb je nog meer mogelijkheden om je doelgroep te specificeren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen dat je advertenties alleen op een aantal websites geplaatst worden. Dit is een waardevolle targeting-methode als je weet op welke websites jouw doelgroep zich begeeft.

Heb je geen idee op welke website je doelgroep zich begeeft? Dan is de optie ‘zoekwoorden’ wellicht geschikt. Door gerelateerde zoekwoorden in te voeren, vertoont Google je advertentie op pagina’s die deze zoekwoorden bevatten.

Screenshot van targetten op Google.

In-market en affiniteitsgroepen

Ook beschikt Google over een aantal vooraf geformuleerde doelgroepen. Dit zijn de in-market en affiniteitsgroepen: doelgroepen gebaseerd op het actieve zoekgedrag (in-market) of interesses en gewoontes van de zoeker (affiniteitsdoelgroepen). Het verschil tussen deze twee groepen is dat de in-market groepen minder breed zijn dan de affiniteitsdoelgroepen. Het kan voorkomen dat er voor jouw campagne geen goede in-market of aangepaste affiniteitsgroep bestaat.

Gelukkig heeft Google hier een oplossing voor gevonden wanneer je in het Google Display Netwerk wil targeten. Je kunt een aangepaste affiniteitsdoelgroep of intentiedoelgroep aanmaken. Door het inzetten van een aangepaste affiniteitsdoelgroep maak je op basis van zoekers, interesses, URL’s, plaatsen of apps een doelgroep die relevant is voor jou product of dienst. Voor een aangepaste intentiedoelgroep is het mogelijk om aan jou dienst gerelateerde zoekwoorden en URL’s toe te voegen.

Snapchat

Voor Snapchat is het allereerst van belang om te vermelden dat er twee verschillende manieren zijn om je campagnes op te bouwen: Instant Create of Advanced Create, waarbij Advanced Create uitgebreidere targeting-mogelijkheden heeft. Wanneer je voldoende kennis van Snapchat marketing hebt, is mijn advies om te kiezen voor de Advanced Create-optie.

Screenshot van Instant Create en Advanced Create op Snapchat.

Buiten de standaard targeting-mogelijkheden zoals leeftijd, geslacht en locatie biedt Snapchat ook nog de mogelijkheid om op merk en type telefoon, telefoonaanbieder en besturingssysteem te bieden. Tevens is het mogelijk om enkel te bieden op gebruikers die met WiFi of mobiel internet zijn verbonden.

Net zoals in Google Ads heeft Snapchat vooraf gedefinieerde doelgroepen, die gecreëerd zijn op Snapchat- en third-party-data. Ook heb je de mogelijkheid om zelf doelgroepen aan te maken. De volgende aangepaste doelgroepen kunnen via Snapchat worden aangemaakt:

 • Snapchat Audience Match
  Snapchat matcht geüploade e-mailadressen, telefoonnummers of mobiele-advertentie-ID’s met hun gebruikers. Op basis hiervan maakt Snapchat een aangepaste doelgroep. Hierbij bestaat wederom de mogelijkheid om de targeting uit te breiden met look-a-likes.
 • Pixel Aangepast Audiences
  Het plaatsen van de Snap Pixel op je website stelt je in staat om je websitebezoekers te retargeten. De Snap Pixel kun je ophalen in je Snapchat advertentie-account en kan rechtstreeks op de website worden geïmplementeerd. Of met behulp van bijvoorbeeld Google Tag Manager.

Welk kanaal en welke targeting

We zien dus dat er bij alle vier de kanalen grote diversiteit, maar ook overeenkomsten zijn in de targeting-mogelijkheden. Daarom is het lastig om een eenduidig advies te geven over welk kanaal je moet gebruiken voor welke doelstelling. Maar we kunnen wel stellen dat voor een B2B-campagne, LinkedIn in aanmerking komt als kanaal. En Snapchat is vooral populair onder jongeren.

Gezien de diversiteit aan targeting-mogelijkheden, is hier geen eenduidig advies over te geven. Er zijn twee zaken waar je in elke campagne rekening mee moet houden:

 1. Denk goed na over wie je doelgroep is en kies of creëer hiervoor de juiste doelgroep in het kanaal dat je gebruikt.
 2. Monitor het gedrag van je doelgroep altijd. Zo zie je of je de juiste doelgroep hebt gekozen en of deze wellicht aangepast moet worden.

Succes!