Digital business

Bewaak je energie & red je smartphone-batterij

0

Hellup, je telefoon is alwéér leeg! Als je midden in een chat zit of druk navigeert door onbekende straten, is dat het laatste wat je kunt gebruiken. In dit artikel een aantal tips waarmee je voorkomt dat je smartphone-batterij leegraakt.

In smartphones zitten lithium-ion-accu’s (waarvoor de uitvinders de Nobelprijs hebben gewonnen). Deze vaste, maar oplaadbare batterijen hebben twee voordelen: ze proppen veel energie in een klein formaat en ze hebben een lange levensduur. Een nadeel van lithium-ion-accu’s is dat ze continu een stukje van hun capaciteit gebruiken, zelfs als de smartphone niet wordt gebruikt.

Fabrikanten beweren dat lithium-ion-accu’s ongeveer 80% van hun capaciteit behouden na 300-500 oplaadcycli. Iets dat in de praktijk lastig haalbaar blijkt, omdat de accu sneller aan capaciteit verliest. 3 factoren zijn daarvoor verantwoordelijk:

 1. Hoe je jouw mobieltje gebruikt (hoezo smartphone-verslaafd?)
 2. Hoe vaak je de accu compleet verbruikt
 3. Aan welke temperaturen je hem blootstelt

Met de tips hieronder gaat je smartphone-accu langer mee, niet alleen per laadcyclus, maar ook als we het over de levensduur hebben.

Je had het misschien al gemerkt, in dit artikel gebruik ik de woorden ‘batterij’ en ‘accu’ door elkaar, alsof ze hetzelfde betekenen. Maar strikt gesproken is een batterij voor eenmalig gebruik gemaakt en kun je een accu opnieuw opladen. Oplaadbare batterijen zijn dus stiekem gewoon accu’s!
Als we het over gadgets hebben, beginnen die grenzen te vervagen. Zo hebben we het bijvoorbeeld eerder over ‘batterijpercentage’ en ‘externe batterij’ dan ‘accupercentage’ en ‘externe accu’.

1. Voorkom die 0%

Moderne smartphone-accu’s beschikken over Battery Management Systems (BMS). Zo’n BMS beperkt de schade die batterijen oplopen als ze te veel worden opgeladen of te veel leeg raken. Let op het woord ‘beperken’, want een accu loopt nog steeds een beetje schade op als je hem volledig uitput. Laat het batterijpercentage dus nooit zo diep zinken, maar hang je mobieltje ruim vóór de tijd aan het infuus.

2. Effe dimmen met dat scherm

Eén van de grootste batterijslurpers is het scherm. Natuurlijk heb je maximale helderheid nodig als je in de zon kleine lettertjes probeert te lezen, maar kan het thuis of op kantoor niet wat minder helder? Vast wel. Schakel hiervoor de optie voor automatische helderheid uit.

Een andere optie is de ‘Dark Mode’. Je vindt deze bij de beeldscherminstellingen van jouw smartphone. Met de donkere modus ingeschakeld krijgen apps die dat ondersteunen een donkere achtergrond in plaats van een lichte. Hierdoor hoeven de pixels minder licht uit te stralen, wat weer wat energie scheelt.

Daarnaast kun je het scherm gewoon helemaal uitschakelen als je naar muziek of een podcast luistert, wanneer je met iemand in gesprek bent en zelfs wanneer je aan het navigeren bent. In dat laatste geval krijg je alleen notificaties als je een afslag moet nemen.

smartphone batterij laag

3. Gebruik desktop-apps

Om jouw smartphone-gebruik verder te minimaliseren, kun je ervoor kiezen om zoveel mogelijk via je laptop of desktop te doen. Bekijk die YouTube-video liever op het grote scherm, stuur je WhatsApp-berichtjes en beheer je Slack-chats via een app als Franz, Setapp of Rambox. En lees het laatste nieuws gewoon op je computer.

4. Schakel energiebesparing in

Alle nieuwe smartphones hebben een energiebesparingsmodus. In deze stand dimt de telefoon niet alleen je scherm (dat één van de grootste batterijzuigers is), maar krijg je ook veel minder meldingen en worden apps op de achtergrond minder vaak ververst.

Deze spaarstand constant aan laten, betekent dat je wellicht belangrijke meldingen mist. Stel liever in dat jouw mobieltje energiebesparing inschakelt als het accupercentage onder de 30% komt.

Een andere vorm van energiebesparing is de vliegtuigmodus inschakelen. Je bent dan niet langer met het 4G- of 5G-netwerk verbonden. Je smartphone is dan niet zo ‘smart’ meer omdat het puur een offline speeltje is geworden. Je kan dan altijd nog gamen, je gedachten op het digitale papier te zetten of de rekenmachine gebruiken.

5. Weg met die meldingen

Meldingen op je scherm, al dan niet begeleid door een irritant geluidje, halen je uit je concentratie. En in veel gevallen gaat het om meldingen die echt niet van levensbelang zijn.

Check in de instellingen welke apps jou meldingen mogen sturen en schakel de meeste hiervan uit. De energiebesparing is minimaal, maar combineer deze maatregel met mijn andere tips en je merkt het verschil.

6. Schakel bepaalde functies uit

Door GPS, bluetooth of wifi uit te schakelen, kun je ook wat energie besparen. Als je bijvoorbeeld in de trein of in de auto zit en dus je eigen datapakket gebruikt, zal je mobieltje op de achtergrond toch constant naar wifi-verbindingen zoeken. Want let maar eens op hoe snel je automatisch met wifi verbonden bent als je thuiskomt. Zo is je mobieltje ook constant bezig om bluetooth-verbindingen te zoeken en zijn er apps die op de achtergrond je GPS gebruiken. Uitschakelen dus, als je ze niet nodig hebt.

7. Houd je smartphone koel

Een andere batterijzuiger is de zon. Het ironische is dat de warme lithium-ion-batterijen zowel beter presteren als sneller verouderen. Met een temperatuur van boven de 45 °C gaat jouw laadcyclus langer mee, maar die hogere prestatie zorgt wel voor een grotere slijtage, waardoor je eerder de accu moet vervangen.

Houd je smartphone dus uit de buurt van het fornuis of je oven, laat hem ‘s zomers nooit in de hete auto liggen en leg hem ook niet op tafel wanneer je op een terras zit.

batterij percentage

8. Verwijder Facebook

Breng jij veel tijd op Facebook door? Dat kan je natuurlijk prima op je laptop of desktop doen, door de website te bezoeken. In app-vorm is Facebook namelijk een beruchte batterijverslinder. Of je nu een Android-toestel of een iPhone hebt, de app heeft vervelende standaardinstellingen als autoplay voor video’s en constante locatietoegang. Die verbruiken niet alleen veel energie, maar doen ook inbreuk op jouw privacy en zijn mogelijk schadelijk voor je mentale gezondheid.

Je kunt deze settings gelukkig aanpassen, maar misschien is het verstandiger om de app gewoon helemaal te verwijderen. Als Facebook al door de fabriek was geïnstalleerd op jouw telefoon, is het mogelijk dat je hem niet kunt deleten. Via de instellingen kun je de app dan wel deactiveren.

9. Krijg inzicht in je batterijgebruik

Leuk, al die tips, maar je kan nu nog steeds niet aanwijzen welke apps en welke slechte gewoonten nou verantwoordelijk zijn voor jouw lege accu. Meten is weten, en daarom is het slim om een batterij-app te downloaden. De keuze is groot en tot de functies en geboden informatie behoort meestal:

 • Het huidige laadpercentage bekijken
 • Zien welke apps de meeste energie verbruiken
 • Tips om het accuverbruik te verlagen
 • Beschikbare RAM- en schijfruimte zien

10. Koop een externe batterij

Met de bovenstaande maatregelen zou je smartphone-accu, als deze niet te oud is, makkelijk de hele dag mee moeten gaan. Ben je een zwaargewicht smartphone-gebruiker en heb je nog steeds moeite om uit het rood te blijven, schaf dan een externe batterij aan. De nieuwste modellen hebben een capaciteit van ruim 10.000 mAh, wat neerkomt op ruim 3 oplaadcycli. Om het formaat hoef je het niet te laten, want ze zijn tegenwoordig zo klein als een bankpasje.

Bewuste gebruikers besparen

Smartphone-accu’s gaan steeds langer mee, maar voorlopig blijven ze aan capaciteit verliezen naarmate je ze meer gebruikt. Gelukkig kun je het capaciteitsverlies beperken en de hele dag van één oplaadcyclus genieten als je de bovenstaande tips in acht neemt. Samengevat:

 1. Laat de batterij nooit helemaal leeglopen
 2. Verlaag de helderheid van je scherm
 3. Gebruik zoveel mogelijk je laptop of desktop
 4. Zet de energiebesparingsmodus aan
 5. Schakel push-meldingen en geluiden uit
 6. Schakel GPS, wifi en/of bluetooth uit
 7. Houd je smartphone koel
 8. Verwijder de Facebook-app
 9. Download een app die inzicht geeft in het batterijgebruik
 10. Koop een externe batterij

Hopelijk kun je hiermee net zo lang van je smartphone-accu genieten totdat er een mobieltje wordt uitgevonden dat zich met CO2 voedt. Elon, lees je mee?

Bonustip: bespaar je eigen batterij

Je hebt met bovenstaande tips de sleutel in handen tot een duurzame smartphone-batterij. Maar heb je ook weleens aan je eigen batterij gedacht? De hele dag aan je telefoon gekluisterd zijn kost energie. Je raakt er constant door afgeleid, het is slecht voor je lichaamshouding, het kan verslavend zijn en je slaapt er minder door. Genoeg redenen dus om je smartphone-gebruik te beperken of om af en toe een digital detox in te lassen.