Trends

Focus op de warmste lead & 5 andere tips bij e-mailmarketing

0

Waar moet je op letten bij het neerzetten van een succesvolle e-mailcampagne? In dit artikel deel ik de zichtbare e-mailmarketing-trends van 2020.

Als (e-mail)marketeer wil je dat jouw mailings een geweldige open rate hebben. Hiervoor houd je de ontwikkelingen in de markt bij. Gebruik deze tips in je werkzaamheden.

1. Video’s worden steeds krachtiger

93 procent van de marketeers gebruikt video’s, en dat is niet voor niets. Dit is een duidelijke trend die je vast niet ontgaan is. Als je de cijfers van voorgaande jaren naast elkaar legt dan ontdek je: het gebruik van video’s is en blijft een stijgende lijn.

Of het nu om een video gaat waarin je toelichting geeft op een product (een informatieve handleiding) of een promotiepagina met een video: bezoekers blijven tot drie keer langer op je site als je er een video in verwerkt. Ook het conversiepercentage stijgt duidelijk als je gebruikmaakt van een video. Gebruik deze trend dus ook in de mailings die je naar je klanten verstuurt. Voeg er een video aan toe en geef als het mogelijk is met jouw e-mailmarketingsoftware ook een tag mee op basis van een klik op de video. Zodra iemand op de video geklikt heeft, weet je dat hij of zij hier interesse in heeft. Die informatie kun je gebruiken om uiteindelijk meer over dit onderwerp uit te sturen.

Visuele inhoud is één van de populairste manieren waarop informatie online wordt gedeeld én verspreid.

2. Personaliseren en segmenteren

Tegenwoordig kun je in veel e-mailmarketing-softwarepakketten complete salesfunnels bouwen en je e-mailmarketing steeds verder automatiseren. De technieken worden alleen maar slimmer. Je kunt nu bijvoorbeeld bij de geavanceerdere tools vaak al versturen op precíés juiste moment voor dat contact. Dit hoef je niet altijd meer zelf te concluderen uit je rapportages, maar machine learning neemt dit soort conclusies steeds meer over.

Mooie ontwikkelingen natuurlijk, maar vergeet in al het automatiseren zeker niet om je e-mailmarketingstrategie authentiek en persoonlijk te houden. Doordat we alles nu op grote schaal kunnen doen, vergeten we soms dat we tegen echte mensen praten. Die mensen krijgen ontzettend veel mails op een dag en verwachten daardoor ook steeds meer enkel relevante informatie te ontvangen.

Plan eens een automatisering of eenmalige campagne in en voer een A/B-test daarin uit om patronen te ontdekken. Waarin is mijn doelgroep geïnteresseerd? Zo kun je exact dezelfde mail uitsturen, maar in het ene mailtje een andere afbeelding plaatsen dan de andere mail, om te zien wat beter werkt. Vanuit welke mail wordt uiteindelijk het meest geklikt?

Duik naast de A/B-testen ook eens in de informatie die je al over je ontvangers hebt verzameld. Waarom hebben veel mensen zich voor een bepaalde mailing afgemeld? Welke e-mails werden in 2019 over het algemeen gezien het best ontvangen? Door eerder verzonden e-mails en contactinformatie te analyseren en te vergelijken, kun je een nog beter beeld vormen van de interesses van je lezers.

Update daarnaast je bestaande segmenteren, speel in automatiseringen in op gebruikersgedrag en stuur zo continu de best mogelijk e-mails. Dit zal een steeds belangrijkere factor worden.

ab-test e-mail

3. Sitetracking

Doordat personalisatie en segmentatie steeds belangrijker wordt, is er nog iets waar je in 2020 eigenlijk niet meer zonder kan: het gedrag van je contacten op je website volgen. Mocht je hier in je e-mailmarketingstrategie nog geen gebruik van maken, dan loop je ontzettend veel kansen mis. De betere e-mailmarketingsystemen bieden de optie om contacten die je daar verzameld hebt te volgen op je site. Wat kun je daarmee? Voorbeeld: bekijkt iemand productpagina X al meer dan drie keer? Tag diegene dan automatisch met ‘hoge interesse in X’.  Gebruik dit soort gedrag om vervolgens relevante mailings te sturen. Stel verschillende funnels op waarbij je inspeelt op de getoonde interesses van je contact(en).

4. Deel waarde

Waardevolle inhoud en premium content winnen ook steeds meer terrein van de agressievere vormen van marketing. Ga zelf maar na: heb je ook Netflix om die vervelende reclames op tv te omzeilen? Wissel je in de auto ook van kanaal als er weer een storend reclameblok voorbij komt? Heb je Spotify om ongestoord muziek te kunnen luisteren, zónder die schreeuwerige reclames tussendoor? We zijn inmiddels redelijk immuun geworden voor interruptie-marketing. Het is namelijk niet persoonlijk aan ons gericht en bevat voor ons geen relevante en waardevolle informatie. Hoe zorg je er dan voor dat mensen je mails wél graag ontvangen? Simpel: zorg dat je hen werkelijk wat van waarde geeft. Hierdoor willen ze bij je terugkomen. Geef iets gratis weg, zoveel en zo waardevol dat het een beetje zeer doet dat je dit zomaar weggeeft.

5. Focus op de warmste lead

Waarschijnlijk weet je al wel dat het belangrijk is om in te spelen op de fase in de klantreis waar de (potentiële) klant zich momenteel bevindt. Zo niet, doe dan zeker onderzoek naar wat een klantreis of customer journey inhoudt en hoe je daar exact op in kunt spelen. Denk strategisch na over je mailing: wanneer zend ik wat uit naar wie?

Tegenwoordig kun je bij de geavanceerdere e-mailmarketingtools een CRM-systeem combineren met salesfunnels om dit eenvoudiger te meten en te automatiseren. Bekijk of je in jouw systeem leadscoring toe kan passen. Je kunt je leads dan bepaalde punten toekennen op basis van ondernomen acties die voor jouw business interessant zijn. Heeft iemand zich ingeschreven voor een intake? Dan ken je automatisch 10 punten toe aan dit contact. Heeft die persoon een bepaalde productpagina bekeken? Dat kan 15 punten waard zijn. Bepaal bij welke score iemand ‘warm’ genoeg is om te benaderen met een aanbod vanuit je salesteam.

e-mailmarketing lead-scoring (1)

6. Urgentie en schaarste

Ik zal stiekem verklappen: dit is een trend die eigenlijk al jaren bestaat en dus niet zozeer enkel in 2020. Maar het werkt nog steeds enorm effectief, dus ik wilde je dit advies zeker niet ontnemen. Gebruik de psychologie van urgentie en schaarste in je e-mail marketingstrategie. Urgentie creëer je door een actie uit te sturen die tijdgebonden is (alleen dit weekend geldig!). Schaarste kun je creëren door aan te geven dat iets bijna uitverkocht is (nog maar twee plekken beschikbaar!).

Tip 💡: Gebruik een countdown-timer in je tijdelijke actiemail, om de urgentie extra kracht bij te zetten. Een countdown-timer kun je vaak eenvoudig in je mail plaatsen door een HTML-code in de mail toe te voegen. Gebruik voor het genereren van je countdown-timer (en de bijbehorende HTML-code) een online tool zoals sendtric.com.

countdown-timer-mail