Online marketing

Bedrijfsupdates tijdens corona: zo blijf je zichtbaar in Google

0

Nu we middenin de coronacrisis zitten en we voorlopig ook nog steeds met de beperkende maatregelen hebben te maken, hebben veel bedrijven het moeilijk. We weten niet hoe lang de situatie nog zo blijft. Als er op een bepaald moment nieuwe ontwikkelingen zijn, zoals een versoepeling van de maatregelen, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk je doelgroepen hierover informeren. Bedrijven doen dit al met informatie in de fysieke vestiging, nieuwsbrieven, informatie op de website en berichten op social media. Het is ook mogelijk om direct in de zoekresultaten van Google je doelgroepen te informeren. Deze mogelijkheden heb voor je op een rij gezet.

1. Aangepaste openingstijden

Aanpassen in Google Mijn Bedrijf

Wanneer je bedrijf door nu tijdelijk gesloten is of andere openingstijden hanteert, kun je dit aangeven in je Google Mijn Bedrijf-profiel. Wanneer mensen vervolgens naar jouw bedrijf zoeken, zien zij naast de zoekresultaten in het bedrijfsprofiel meteen je geüpdatete openingstijden. Je kunt in Google Mijn Bedrijf tijdelijk aangepaste openingstijden invoeren, zodat je de standaard openingstijden niet hoeft te wijzigingen. Dit doe je op het tabblad ‘Informatie’ in het veld ‘Speciale openingstijden’.

In de onderstaande afbeelding zie je hoe de openingstijden worden getoond. Ik heb hiervoor het voorbeeld van IKEA gekozen, omdat deze winkel een periode dicht is geweest.

Aangepaste openingstijden zichtbaar naast de zoekresultaten (bron: Google).

Aangepaste openingstijden zichtbaar naast de zoekresultaten (bron: Google).

Openingstijden benadrukken met behulp van structured data

Het is ook mogelijk om de aangepaste openingstijden door middel van structured data op een vergelijkbare manier in de zoekresultaten weer te geven. Hiervoor moet je bijvoorbeeld op je contact-/vestigingspagina de LocalBusiness markup geïmplementeerd hebben. Vervolgens moet je hierbinnen de Openinghours property aanpassen met de gewenste openingstijden.

Hier vind je toelichting en richtlijnen vanuit Google. Mocht je dit zelf niet kunnen implementeren of aanpassen dan zou je dit aan de webbouwer kunnen vragen.

2. Klanten informeren over je aangepaste beleid of andere relevante ontwikkelingen

Plaats regelmatig updates via ‘Posts’ in Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf biedt een handige mogelijkheid om relevante updates rechtstreeks in de zoekresultaten te tonen met de optie ‘Posts’. Normaliter is deze optie handig om een interessante update, actie, evenement of promotie weer te geven. Maar je kunt het ook gebruiken om je doelgroepen actuele updates te geven over hoe jouw organisatie hen in deze periode wel of niet of niet van dienst kan zijn. Er is nu zelfs de mogelijkheid om een post te maken met een speciale Covid-19 aanduiding. Hieronder zie je een voorbeeld van een relevante post van Ouwehands Dierenpark.

Voorbeeld van een Google Mijn Bedrijf-post op mobiel (bron: Google).

Voorbeeld van een Google Mijn Bedrijf-post op mobiel (bron: Google).

Voeg nieuwe afbeeldingen toe in Google Mijn Bedrijf

Wanneer je de inrichting van je winkel, kantoor, praktijk of restaurant hebt aangepast aan de RIVM-richtlijnen, kun je overwegen om hiervan foto’s te maken en deze aan je bedrijfsprofiel toe voegen. Restaurants die nu over zijn gegaan op afhalen en bezorging kunnen de (aangepaste) menukaart toevoegen. Zo kun je aan klanten laten zien dat je maatregelen hebt getroffen om hen veilig van dienst te kunnen zijn.

Maak waar mogelijk gebruik van structured data

Veel bedrijven hebben een alinea op de homepage of een aparte pagina binnen de website aangemaakt met extra informatie. Bijvoorbeeld over de aangepaste dienstverlening of speciaal getroffen maatregelen met betrekking tot Covid-19. Deze informatie kun je extra laten opvallen in de zoekresultaten met behulp van structured data.

Met de FAQ markup kun je enkele veelgestelde vragen met de antwoorden op je pagina opmaken, zodat deze direct bij het zoekresultaat van die pagina in Google kunnen worden weergegeven. Zo kun je bij mensen die naar jouw bedrijf zoeken al in de zoekresultaten eventuele zorgen wegnemen of extra duidelijkheid bieden.

Daarnaast is er nu ook speciale Covid-19 structured data opmaak mogelijk. Zo is er de property ‘SpecialAnnouncement’, waarmee je actuele en meer urgente aankondigingen vanuit je organisatie met betrekking tot Covid-19 kunt benadrukken. Voor overheden en officiële medische instanties is het nu zelfs mogelijk om via Search Console Covid-19 aankondigingen zelf in te dienen. Hier vind je de richtlijnen en informatie.

3. Informatie over evenementen

Nu we weten dat de meeste evenementen deze zomer niet door zullen gaan, willen veel mensen natuurlijk weten waar ze aan toe zijn: wordt het evenement op een later moment gehouden? Gaat het helemaal niet meer door? Hoe kan ik een voucher of restitutie krijgen?

Doorgang, verplaatsing of afgelasting

Om als organisator te benadrukken wat de status is van een evenement kan je de ‘SpecialAnnouncement’-markup gebruiken, met het bericht of het betreffende evenement afgelast of verplaatst is. Daarnaast kun je ook aangeven of een evenement op een andere wijze wordt gehouden met behulp van de properties EventAttendanceMode en EventStatus.

Geef antwoord op veelgestelde vragen

Ook op de informatiepagina van een evenement kun je antwoord geven op de belangrijkste vragen die mensen hebben met betrekking tot het afgelaste of uitgestelde evenement. Daarvoor kun je dus ook weer FAQ markup gebruiken die ik al eerder in het artikel noemde.

Snel en duidelijk informeren

Hopelijk heb je nu een aantal goede handvatten om je doelgroepen zo goed mogelijk te informeren tijdens deze onzekere periode. Het belangrijkste is dat zodra er ontwikkelingen of updates zijn, je dit zo snel en duidelijk mogelijk aan je (potentiële) klanten laat weten.

Heb je zelf nog een goede tip op het gebied van rich snippets of Google Mijn Bedrijf voor deze periode? Deel het dan in de reacties!