Content

Quick tips voor verticale video’s op stories & TikTok

0

Verticale video: we kunnen er inmiddels niet meer omheen. Maar hoe maak je nou een goede verticale video? Hoe kun je bijvoorbeeld je horizontale video bijsnijden naar verticaal formaat? Welke apps zijn handig? En waar moet je rekening mee houden als je verticaal filmt?

Accepteer cookies

Verticale video? Gebruik je telefoon

Het is natuurlijk erg handig om gewoon je telefoon te gebruiken, die is compact en licht. Hang ‘m in een selfiestick om toffe shots te maken. Zorg ervoor dat je het verticale scherm optimaal gebruikt. Vul het gehele verticale scherm, ga dicht op het object zitten, en wees niet bang om zelf dicht voor de camera te staan.

Tekst, visuals & CTA’s

Probeer tijdens het filmen rekening te houden met het plaatsen van tekst, visuals, of call to actions boven- en onderin beeld. Als je een persoon in beeld hebt, is het bijvoorbeeld handig om tijdens het filmen al wat ruimte boven het hoofd over te houden.

Maak van landscape video een verticale video

Het handigst is natuurlijk om verticaal te filmen. Maar heb je al bestaande, liggende beelden? Dan kun je ze ook bijsnijden met bijvoorbeeld de app InShot. Ook de app Quik heeft de optie om je video’s bij te snijden. Je kunt het formaat van het canvas aanpassen in het laatste menu ‘settings.’

Scherm splitten en reactie/duets opnemen

Split het scherm, in tweeën of drieën. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de app InShot. In TikTok kun je het zelfs automatisch doen: door het maken van reactie- of duetvideo’s. Ga vanuit een bestaande video naar share, en kies dan duet of reactie. Jouw video komt dan automatisch naast of in de bestaande video te staan. Handig!

Voeg graphics toe

Voeg teksten, emoji’s, en filters toe in handige apps als InShot, StoryArt en Mojo. Het ‘opleuken’ van de video lijkt niet heel noodzakelijk, maar het zijn juist de tekst, kleurbalken en andere graphics die ervoor kunnen zorgen dat de kijker geboeid blijft.

Maak foto-slideshows

Een slideshow kun je heel makkelijk maken in TikTok: upload verschillende foto’s achter elkaar, en TikTok maakt er automatisch een slideshow van. Je kunt daarna uiteraard zelf een muziekje, effects en tekst toevoegen. Je kunt een slideshow ook heel handig maken met de gratis app Quik. Voeg simpelweg foto’s en filmpjes toe, en de app gooit er een leuk filmpje uit! Niet vergeten om in het laatste menu je canvas op verticaal te zetten.

Wil je nog meer praktische tips voor verticale video’s? Of bijvoorbeeld weten hoe je bepaalde film-/edit-trucjes doet? Laat het weten, dan maak ik nog een video met praktische tips!