Content

Content(marketing) & communicatie: dé trends & tips voor de 2e helft van 2020

0

We hebben nog 4,5 maand om alles uit 2020 te halen wat erin zit. Daarom bundelden we de beste trendartikelen, tips en downloads over content, contentmarketing en communicatie in dit overzicht. Om bij te lezen, inspiratie op te doen en vooruit te kijken.

Content- & communicatietrends

Immersive content, de groei van podcasts, purpose marketing, authority building en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Begin dit jaar verschenen er veel trendartikelen  over contentmarketing en communicatie. Zoals bijvoorbeeld dit artikel van Lotte Mol.

In haar artikel beschrijft ze onder andere het belang van creativiteit in content. Die creativiteit lijkt namelijk weg te ebben. De meeste content- en reclamecampagnes lopen gewoon achter dezelfde trend aan. Zo zie je momenteel veel bedrijven schrijven over purpose marketing, zonder passende boodschap of strategie. Lekker makkelijk natuurlijk, meeliften op de huidige trends. Maar heeft dit wel nut?

Buiten de gebaande paden

Lotte schrijft begin 2020: “Durf nou eens echt buiten de gebaande paden te gaan en het niet te doen zoals iedereen het doet.” En het lijkt erop dat dit advies, mede door de impact van de pandemie, ter harte is genomen. Een half jaar later peilde Kim Pot (onder andere) hoe het er momenteel voor staat met de creativiteit.

In haar expert round-up besprak ze dit met Jonas Vandroemme, Chief Content Strategist bij com&co. “Content wordt creatiever en is minder gericht op kwantiteit, meer op kwaliteit. Die trend was al een tijdje ingezet, maar we merkten het begin dit jaar ook echt bij onze klanten: we mochten steeds meer contentcampagnes doen, waarbij de creatieve en conceptuele insteek primeerde.”

Met goede content bouw je een band op met je publiek. En dat publiek lijkt nu belangrijker dan ooit tevoren. Dus laat die creativiteit maar stromen!

Kaartje met tekst: creativity doesn't need limits

Invloed van de crisis op trend-voorspellingen

Dat de crisis positieve én negatieve invloed heeft op de voorspellingen van begin dit jaar, komt ook naar voren in de trendupdate-artikelen. Zo heeft John Verhoeven na zijn trendartikel over contentstrategiën eind 2019 vorige week een nieuwe versie gepubliceerd: de trends in contentstrategie voor de rest van 2020. In dit artikel omschrijft hij trends die als gevolg van de coronacrisis een versnelling hebben gekregen en niet meer zullen verdwijnen, zoals:

 • ‘Purpose’ is nu mainstream
 • Het nieuwe normaal is hybride
 • Het perfecte is saai, omarm je imperfectie

En ook het artikel met trends in overheidscommunicatie dat begin dit jaar is gepubliceerd kreeg een update. De crisis heeft namelijk impact op het vertrouwen in de overheid. En op de positie van Communicatie in de organisatie.

Renata Verloop: “Sommige trends die ik vorig jaar beschreef staan nog nadrukkelijker op de agenda, zoals toegankelijke communicatie voor iedereen en de polarisatie in het maatschappelijke debat.”

Contentstrategie

Weet jij welke behoeften je lezers hebben bij jouw site? Willen ze nieuws, informatie, inspiratie of af en toe een beetje afleiding? Het kan nuttig zijn om de lezersbehoeften in kaart te brengen en er met jouw content op in te spelen. Hier kan bijvoorbeeld uit voortkomen dat jouw lezers liever meer inspirerende artikelen lezen dan nieuws-updates.

Heb je een helder beeld van de lezersbehoeften? Klim dan vanwege je enthousiasme niet te snel in de pen. Stel een contentstrategie op voordat je met contentcreatie begint. Gebruik bijvoorbeeld:

 • het 6C-model,
 • het 3H-model, of het
 • See, Think, Do, Care-model.

Behoud overzicht & grip

Nadat je de strategie hebt uitgewerkt, is het belangrijk om grip op je content te houden. Een belangrijke tip hierbij: zoek balans tussen de kracht van de herhaling en overlap. Je moet het overzicht bewaren, dus plannen, maar ook flexibel blijven. Hoe doe je dit?

 1. Plan vooruit voor overzicht én creativiteit
 2. Spreid & vind balans in onderwerpen
 3. Houd bij wat de status van je content is
 4. Check of je te veel of juist te weinig content hebt
 5. Gebruik je planning als evaluatiemiddel

Vind je het handig om voor deze planning een contentkalender te gebruiken? Download dan via dit artikel een uitgebreid contentkalender-template, met toelichting. Helemaal happy met je uitgewerkte contentstrategie? Dan is het natuurlijk zaak om je collega’s te betrekken en het MT tevreden te houden!

Contentmarketing

Moet je nu wel of niet over corona publiceren? Zijn consumenten verzadigd als het gaat om coronagerelateerde content, of kun je ze er juist mee helpen?

Je publiek gedraagt zich anders – intrinsiek maar ook extrinsiek – door de maatregelen van de overheid. Daarnaast heeft de hele situatie ook invloed op je bedrijfsdoelstellingen, waardoor je oude strategie niet meer aansluit. Daarom adviseert CMI om een ‘interim-contentmarketingstrategie’ te maken.

Die strategie helpt bij 3 dingen:

 1. Content maken en cureren om je publiek te helpen
 2. Je strategie laten aansluiten bij de veranderende doelen van de organisatie
 3. Teamleden informeren, zodat ze snel kunnen meegaan in de nieuwe strategie

Deze strategie kun je vervolgens waarborgen met een campagnekalender (download). Een onmisbaar deel van je contentmarketingstrategie.

Contentkalender

Branded content

Een belangrijk onderdeel van contentmarketing: branded content. Simone Krouwer zocht uit welke 4 factoren zorgen voor het succes van branded content, ofwel native advertising, op nieuwssites. Dit gaat om commerciële content die dezelfde vorm heeft als redactionele content.

Adverteerders gebruiken deze advertenties om in de strijd om de aandacht van de consument hun verhaal onder een brede doelgroep te kunnen verspreiden. Maar wat vinden wij, lezers, van native advertenties: misleidend of interessant? In haar artikel deelt ze een praktische whitepaper voor media- en marketingprofessionals.

Whitepapermarketing

Ben je meer gericht op B2B-marketing? Dan is whitepapermarketing misschien wel interessant voor jou. Whitepapers die op een stapel belanden zijn zonde van al het werk dat je erin hebt gestopt en laat staan de berg aan verloren leads. Distributie is daarom misschien wel het meest cruciale onderdeel.

10 tips om je whitepaper te verspreiden:

 1. Creëer landingspagina’s
 2. Gebruik pop-ups
 3. Haal het meeste uit je e-maillijsten
 4. Vergeet je handtekening niet
 5. Plan een serie social posts
 6. Adverteer met je whitepaper op relevante kanalen
 7. Maak gebruik van relevante contacten
 8. Investeer in mediapartnerships
 9. Bied exclusieve interviews aan
 10. Verstuur persberichten

Communicatie

Ook in het communicatievak zijn er in de afgelopen maanden veel veranderingen geweest. Zo werden alle events gecanceld of uitgesteld, legden organisaties hun interne communicatie opnieuw onder de loep en moesten bedrijven ineens aan de slag met crisiscommunicatie.

In het artikel over crisiscommunicatie, van Hannah El Fassi (link hierboven), wil ik één punt even uitlichten: ✔️ Bedenk alternatieve campagnes. ‘Crisiscommunicatie’ klinkt namelijk al snel hectisch, moeilijk en zwaar, maar campagnes kunnen ook op een ‘leuke’ manier worden ingestoken. Een voorbeeld dat in dit artikel wordt genoemd, komt van Omapost:

Accepteer cookies

Lees vooral ook even de reacties onder deze Tweet. De balans tussen ‘luchtig’ en ‘te ver gaan’ is snel gemaakt! Waak hier dus voor. Dit artikel leert je hoe je van je inhaker wél een succes maakt, met 3 handige tips. Want als je het goed doet, kan het je ook veel goeds brengen:

Een creatieve campagne leidt tot awareness, bevordert de herinnering aan het merk, heeft een positief effect op de merkattitude en stimuleert zelfs de koopintentie.

Claim je expertise

Joop Maas start zijn artikel over communicatie sterk: “In het waarmaken van de ambities van een organisatie is communicatie een bepalende factor. Toch krijgt de communicatieprofessional maar zelden een echt strategische of sturende positie. Sterker nog, geen beroepsgroep moet in de dagelijkse praktijk zo vaak opkomen voor haar (des)kundigheid als de communicatieprofessional. Duidelijkheid over de disciplines die een organisatie in wil zetten en de impact die dat heeft, kan de positie van communicatieprofessionals versterken.”

Heb jij een functie in de communicatie, en herken jij je jezelf in dit artikel? Dan is dit een mooi startpunt om je expertise te claimen!

In het besef dat alles communicatie is en dat iedereen er een mening over heeft, hebben veel communicatieafdelingen zich een dienstbare houding aangemeten.

Het jaarverslag komt er weer aan

Het is inmiddels alweer augustus. Over 4 maanden staat het jaarverslag op de agenda. Elk jaar is het een flinke klus. De cijfers verdienen een verhaal. Vele correctierondes, iedereen vindt er wat van. En dan moet het nog overkomen ook. Dus worden foto’s van mensen verwerkt, infographics gemaakt en is ‘duurzame bedrijfsvoering’ tegenwoordig een belangrijk hoofdstuk.

Om vervolgens op deze manier online te verschijnen:

Rijtje downloads met jaarverslagen

Zonde! Kijk dit jaar eens naar deze 7 steengoede voorbeelden van online jaarverslagen. Wie weet trekt het jou, en je opdrachtgever, over de streep om het verslag dit jaar online te maken.

Contentcreatie

Bloggen, bloggen en nog eens bloggen! Wij bij Frankwatching zijn er (natuurlijk) fan van. Maar welke blogs scoren nou het beste? Mijn collega Tineke Pauw zocht het uit. De opvallendste resultaten?

 • Longreads van 3000+ woorden krijgen 3x meer verkeer, 4x meer shares en 3,5x meer backlinks dan artikelen van gemiddelde lengte (901-1200 woorden).
 • Artikelen met lange titels (14+ woorden) krijgen 2x meer verkeer, 2x meer shares en 5x meer backlinks dan artikelen met korte titels (7-10 woorden).
 • Zogenoemde listicles (artikelen met lijstjes) krijgen 2x meer traffic en 2x meer social shares dan andere artikeltypes, gevolgd door guides en how-to’s.

Inspiratie

Oke leuk om te weten, maar je moet natuurlijk wel een onderwerp hebben om over te schrijven. Writersblock? Pak dan deze lijst met 29 blogideeën en dit artikel met 5 gewoontes voor een constante contentstroom erbij. En ga je aan de slag met social content? Scroll dan eens door deze lijst met 50 (!) ideeën.

Maar, is bloggen eigenlijk nog relevant in 2020? Dat is de vraag die Kim Pot in haar artikel stelde aan drie experts, haar Twitter-volgers en onze community. Lees ook vooral onder het artikel verder, want er staan een aantal uitgebreide reacties vanuit onze community onder.

Schrijven

Renate Knoester-Bruinenberg: “Als copywriter zie ik het heel vaak: bedrijven investeren veel geld in een prachtige website, maar schrijven zelf de teksten ‘wel even’. Er is altijd wel iemand binnen het bedrijf die ‘leuk kan schrijven’ en daarom de webteksten of blogs voor zijn/haar rekening neemt.”

Herkenbaar? Lees dan vooral de 10 belangrijkste do’s en don’ts voor copywriting die ze in haar artikel deelt. Heb je een webshop? Dan zijn deze 8 niet te missen copywriting-tips erg handig. Een tipje van de sluier?

 1. Neem de productteksten van je leverancier niet een-op-een over
 2. Trek je tone of voice door over je hele webshop
 3. Schrijf actief
 4. En misschien wel de belangrijkste: humor

Een sterk begin is het halve werk

De titel van je artikel of blog is het eerste wat de potentiële lezer leest. Deze moet dus de aandacht grijpen, duidelijk zijn, prikkelen, vragen oproepen… En dat kan soms nog weleens lastig zijn! Voorkom slapeloze nachten met deze 9 adviezen voor sterke blogtitels.

Naast de titel is natuurlijk ook de intro enorm belangrijk. Een lezer kan geprikkeld zijn door de titel, maar alsnog afhaken na een slappe inleiding. Online lezers willen snel weten of het lezen van een artikel de moeite waard is. Voor het schrijven van zo’n pakkende inleiding, deelt Stefan van de Wetering 4 effectieve formules.

Taal

Last but not least: zorg ervoor dat je taal op orde is. Voorkom dé valkuil bij het schrijven van Engelse teksten, vermijd deze 12 veelgemaakte taalfouten in financiële teksten, leer deze 18 anglicismen af (of accepteer ze) en houd je algehele Nederlandse taalkennis op peil met deze 22 fijne tips.

Storytelling

Heb je deze reclame van Heineken al gezien?

Accepteer cookies

 

Lotte mol: “Aangezien 007 al jaren niet meer doet aan ‘shaken not stirred’ maar kiest voor een koude Heineken – met dank aan een productplacement miljoenendeal – mag een commercial niet ontbreken. De commercial is eigenlijk een minifilm. Storytelling van de bovenste plank!” En dat ben ik met Lotte eens. Wat een leuke commercial.

De 10 beste storytelling- & marketingcampagnes van 2020 (tot nu toe), waarvan de bovenstaande eentje is, bekijk en lees je in haar artikel. Of bekijk deze 11 websites eens die storytelling centraal hebben staan. Mooie inspiratie voor als je zelf aan de slag wil met storytelling.

Video

In deze summerread over content en communicatie mag het gebruik van video’s natuurlijk niet ontbreken. Eind vorig jaar deelde Pelpina Trip al 7 belangrijke videotrends voor 2020, zoals video in educatie, zoeken in video’s en virtuele conferenties. Deze laatste heeft natuurlijk door corona een enorme vlucht gekregen.

Livestreams

Door de crisis zijn bestuurders en politici aan de slag gegaan met proactief communiceren. Hierbij maken ze gebruik van platformen als Facebook, Instagram en Zoom. De voor- en nadelen van deze verschillende kanalen en tips om een livestream succesvol te maken vind je in dit artikel.

Viral gaan

Een video maken kan een behoorlijke (tijds)investering zijn. Daarom zou het fijn zijn als je video vaak wordt bekeken. Nóg fijner: als je video viral gaat. Wat moet je hiervoor in ieder geval op orde hebben:

De thumbnail moet je eigenlijk zien als het visitekaartje van je video. Dit betekent ook dat de thumbnail goed moet weergeven wat iemand van je video kan verwachten, op een aantrekkelijke manier. De eerste indruk telt. En dát is dus precies de reden dat populaire video’s op YouTube hier bewust gebruik van maken.

Sterker nog: wist je dat 90 procent van alle bestbekeken video’s op YouTube een op maat gemaakte thumbnail gebruikt?

Meer, meer, meer?

Ook interessant voor deze zomer: de summerread over social media, dit artikel met tips voor slimmer (thuis)werken en deze top 11 boeken.

Veel leesplezier!