Social media

Social media: dé trends & tips voor de tweede helft van 2020

0

Werk en vakantie zijn dit jaar anders dan anders, maar hopelijk heb je je hoofd kunnen leegmaken en is het tijd om weer fris aan de slag te gaan met alle plannen voor na de zomer. We hebben de must-reads over social media voor je op een rij gezet, zodat je de tweede helft van het jaar goed kunt beginnen.

Trends én een update

Van welke trends dachten we vorig jaar dat ze 2020 zouden domineren op social media? Sjef Kerkhofs deelt elk jaar zijn voorspellingen, en dit jaar deed hij daar nog een schepje bovenop. Want door onder andere corona waren we toe aan een update. Zo bleek TikTok inderdaad de belangrijkste uitdager in het eerste halfjaar, en draaien platformen steeds meer richting publishing (en nieuws).

Maar er waren ook nieuwe ontwikkelingen die we nog niet voorzien hadden: we zien bijvoorbeeld een versnelde professionalisering en berusting rondom organisch bereik.

Op een rij:

social media

Onderzoek & modellen

Een creatieve campagne leidt tot awareness, bevordert de herinnering aan het merk, heeft een positief effect op de merkattitude en stimuleert zelfs de koopintentie. Belangrijk dus om hier aandacht aan te besteden bij de contentcreatie voor je campagnes. Uit welke drie dimensies creativiteit is opgebouwd en hoe je inhakers goed kunt gebruiken voor je socials, lees je in dit artikel.

Hoe zet je je volgers aan tot actie? Het Van Gogh Museum besloot het gedragsmodel Fogg Behavior Model in te zetten. Volgens het model kan er geen gedrag plaatsvinden zonder de juiste balans tussen motivation, ability (capaciteit) en prompts (triggers). Het Van Gogh Museum zet dit model met succes in op alle social kanalen, om hun volgers te bewegen.

Ken je de Social Media Roadmap al? Een handig hulpmiddel om te kijken waar je op dit moment staat met je socialmedia-marketing, en wat jouw volgende stap kan zijn.

Op een rij:

Even praktisch

Dan even over naar de praktische kant van contentcreatie: het overzicht van alle socialmedia-afmetingen. Want dezelfde afbeelding op verschillende socials knallen: dat werkt al tijden niet meer. Trouwens: zomaar dezelfde campagne op meerdere kanalen draaien is ook niet per se een goed idee. Om te bepalen welke kanalen je inzet voor je nieuwste campagnes, vind je in dit artikel een handig overzicht. Per leeftijdsgroep zit er immers nogal wat verschil in gebruik.

Nog iets wat je niet zomaar doet: posts online zetten zonder onderzoek te doen naar de beste plaatsingstijd. Dat kan betekenen dat je ook of juist ‘s avonds posts plaatst. Maar ben je dan als organisatie ook actief op social media? Het is goed om ook dan de interactie aan te gaan.

Op een rij:

social media onderzoek 2020

LinkedIn

Ook het organisch bereik van bedrijfspagina’s op LinkedIn loopt terug – ondanks een wereldwijde groei van LinkedIn-gebruik. Verder onderzoek onder met name Nederlandse bedrijfspagina’s laat echter zien dat dit vooral het geval is bij organisaties met veel volgers. Bij kleine bedrijven stijgt het bereik juist!

Authentieke content helpt je nog steeds om engagement te krijgen en relevant te zijn. En dan zou je zomaar eens een boost in bereik kunnen zien. Benieuwd naar andere trends en de nieuwe functionaliteiten van het eerste deel van 2020? Je leest ze hier.

Besluit je je toch meer te richten op betaalde campagnes, vergeet dan niet de LinkedIn Insight Tag te gebruiken. Het scriptje dat je op je website plaatst, helpt je strakke retargeting-campagnes op te zetten.

Stories horen inmiddels helemaal bij social media, dus LinkedIn kon niet achterblijven. Sinds half mei kun je als Nederlandse gebruiker ook Stories maken en bekijken. De meningen over het nut van deze feature zijn verdeeld. Heb jij het al geprobeerd?

Ben je persoonlijk ook veel bezig met LinkedIn? Dan kan het geen kwaad om regelmatig eens door je profiel te lopen. Past het nog bij hoe jij jezelf als professional ziet? Kan je intro scherper? En is je kopregel wel optimaal? In dit stukje tekst plaatsen veel mensen ofwel puur hun functie of een flinke lap tekst. Je kunt er veel uithalen, als je je maar bewust bent van de 4 don’ts uit het artikel.

Op een rij:

Iemand die nadenkt over zijn kopregel in LinkedIn.

Facebook

Hoe goed Facebook voor jouw organisatie werkt, is natuurlijk afhankelijk van de doelgroep waarop je je richt. Want met maandelijks 2 miljard actieve gebruikers, is het platform echt nog niet dood. En vergeet ook je eigen acties niet! Je kunt zelf nog steeds je best doen om je fans loyaal en actief te maken. Met deze 7 tips om betrokkenheid op Facebook te stimuleren, zonder dat het je geld kost. Krijg je geen genoeg van alle tips? Dan hebben we nog een aanvullend artikel met 8 tips voor engagement.

Het doel voor gemeenten op social media is helder: bereiken en betrekken van inwoners. Maar hoe vul je dit in als gemeente (en dus geen commerciële organisatie)? Er zijn 4 content-ingrediënten waarmee je direct aan de slag kunt.

Op een rij:

Inwoners bereiken: 4 tips voor gemeenten op social media

Instagram

De trend ‘Van mij naar wij’ was één van de 6 die Kim Stolk in januari voorspelde voor 2020. Protesteren, mensen bewust maken en samen met anderen een doel of belang nastreven. We zagen dit in de eerste maanden van het jaar al voorbij komen door de Black Lives Matter-beweging, waardoor veel mensen (vooral) op Instagram een gemeenschappelijk doel gingen nastreven.

Maar ook de andere grote ‘gebeurtenis’ van 2020, de pandemie, heeft impact op Instagram. Je zag de creatiefste initiatieven van ondernemers om zichtbaar te blijven en toch nog inkomsten te genereren of klanten te helpen.

Ben jij klaar voor een portie Insta-succes? Doe inspiratie op bij opvallende campagnes van onder andere Burger King en IKEA en leer van de populariteit van Bas Smit. Een tipje van de sluier: bedenk contentcategorieën. Nog een succesvol persoon op Insta is Chris Pelk, en dan vooral omdat hij populaire AR-filters maakt voor Instagram Stories.

Op een rij:

TikTok

De grote uitdager op socialmedia-gebied is TikTok. Twijfel je of het platform voor jouw bedrijf interessant kan zijn? Deze infographic kan je helpen een keuze te maken. Een video plaatsen op Instagram of Facebook is misschien iets meer gesneden koek voor je dan op TikTok. En daarom maakten we een video-rondleiding van de app en een handig stappenplan voor je eerste TikTok-video.

Accepteer cookies

Ben je het stadium van experimenteren al voorbij, dan is het tijd om even in het algoritme te duiken. Want als je weet hoe dat werkt, is dat de eerste stap naar zelf een groter bereik. Mijn collega (en TikTok-fan) Joy beschreef 5 factoren die je helpen om je bereik en betrokkenheid op TikTok te vergroten.

Belangrijk om niet te vergeten, is dat TikTok onder vuur ligt vanwege misbruik van gebruikersdata, spionage en censuur. Dat is nogal een lijst. Moederbedrijf Bytedance komt uit China en heeft zich dus aan de Chinese wetgeving te houden – die voorschrijft dat de overheid toegang heeft tot de gegevens. Wil je meer achtergronden over de verhoudingen tussen China en ‘het westen’ wat betreft social media, dan is dit artikel van Stratechery een aanrader.

Op een rij:

Advertising

De coronacrisis heeft ook invloed gehad op advertentiekosten. De prijzen lagen in mei bijna 50% lager dan dezelfde periode vorig jaar. Dat biedt kansen om nu goedkoop te ‘zaaien’ en top-of-mind te blijven bij je (potentiële) klanten.

Het creëren van de juiste campagne voor social is een continu proces. Voor het opzetten van experiment-gedreven optimalisaties voor je campagnes kun je het model KICK-IT gebruiken.

A/B-testen is een belangrijk onderdeel van optimalisatie. In dit artikel leer je hoe je dat doet op Facebook. En wil je advertising voor jezelf efficiënter en minder foutgevoelig maken, dan kun je dynamische URL-parameters voor UTM-tags gebruiken.

Als je meerdere fysieke vestigingen hebt, dan kan het opzetten van onlinemarketing-campagnes met geografische targeting een uitdaging zijn. Dit stappenplan helpt je ermee. Ben je juist van plan om je fysieke verkopen (ook) te verplaatsen naar online? Facebook & Instagram hebben sinds mei een laagdrempelige webshop-functie.

Op een rij:

Facebook Instagram Shops header

Meer lezen?

Ook interessant voor deze zomer: de summerread over content(marketing) en communicatie, dit artikel met tips voor slimmer (thuis)werken en deze top 11 boeken.

Veel leesplezier!