Online advertising

Facebook Ads snel instellen voor meerdere vestigingen [stappenplan]

0

Ik werk regelmatig met klanten die beschikken over veel vestigingen. Het opzetten en beheren van deze online marketingcampagnes brengt hele andere uitdagingen met zich mee. Want hoe ga je ervoor zorgen dat 200 vestigingen een eigen mini-campagne krijgen binnen Facebook Ads? Waarbij ook hun eigen geografische gebied wordt getarget? En je uitkomt op de juiste bestemmingspagina van de vestiging?

In dit artikel laat ik stap voor stap zien hoe je Facebook Ads kunt inrichten voor accounts met meerdere vestigingen. Heb je eenmaal een goede basis neergezet? Dan is het via Excel heel eenvoudig om bulkmatig optimalisaties toe te passen.

Stap 1. Maak een nieuwe campagne

Net als bij alle andere campagnes begin je met het aanmaken van een nieuwe campagne. Kies in de eerste stap waarop je wil sturen. Wil je zo veel mogelijk verkeer naar je website? Of wil je juist sturen op belangrijke conversiedoelen? De keuze hierin maakt uiteindelijk niet uit voor de bulkmatige opzet van Facebook Ads.

Screenshot van de eerste stap voor het opzetten van Facebook Ads.

Stap 2a. Kies je targeting-opties

Vervolgens geef je een naam aan de eerste advertentieset die we gaan maken. Deze advertentieset gebruiken we als basis voor alle andere vestigingen. Het is dus van belang dat alle targeting-opties goed staan ingesteld. Je bent hierin ook weer volledig vrij.

Screenshot van het kiezen van targeting-opties binnen Facebook Ads.

Stap 2b. Kies een dagbudget

Tijdens het instellen van de targeting-opties (stap 2a), kom je op een punt waarbij je een budget per dag kunt instellen voor de advertentieset. Omdat we deze advertentieset dupliceren, zal je rekening moeten houden met dit budget, vermenigvuldigd met het aantal vestigingen waar je een advertentieset voor maakt. Stel, je bent van plan te adverteren voor 200 vestigingen. Dan heb je 200 keer het budget per dag nodig. Omdat Facebook Ads voldoende budget per advertentieset nodig heeft om te testen wat wel en niet goed werkt, wordt er aangegeven dat je voor 1 euro per advertentieset per dag aan budget nodig hebt.

Screenshot van het instellen van je budget per dag.

Stap 3. Maak een eerste advertentie

Tijd om de eerste advertentie te maken. Ook deze advertentie zal als basis dienen voor de overige vestigingen. Richt de teksten en URL’s in op basis van één vestiging. Uiteindelijk kunnen we deze teksten en URL’s bulkmatig op maat maken voor alle andere vestigingen.

Screenshot voor het aanmaken van een advertentie voor Facebook.

Stap 4. Publiceer de basiscampagne

Je kunt de campagne nu publiceren. De opbouw zal er ongeveer uitzien als het voorbeeld hieronder. Van hieruit gaan we werken naar een overzicht met het aantal vestigingen naar wens.

Screenshot van een advertentie-opbouw.

Stap 5. Maak kopieën van de basis-advertentieset

Op dit punt gaan we de basis-advertentieset gebruiken voor alle andere vestigingen. Stel, je hebt 200 vestigingen. Maak dan 199 keer een kopie van de bestaande advertentieset.

Screenshot van hoe je een advertentie moet kopiëren.

Stap 6. Exporteer Facebook Ads naar Excel

Nu je voor elke vestiging een advertentieset hebt gemaakt, ga je deze opzet exporteren naar Excel. Het bewerken van de campagnes gaat een stuk sneller in Excel. Daarnaast houd je veel beter het overzicht en voorkom je dat je iets mist.

 1. Selecteer eerst de campagne die je wil exporteren
 2. Vervolgens klik je op het pijltje
 3. Daarna klik je op ‘Export instellen: geselecteerd’

Screenshot van hoe je de campagne exporteert naar Excel.

Stap 7. Velden bewerken in Excel

Open het zojuist geëxporteerde bestand. Je zal zien dat er ontzettend veel kolommen in staan. Veel van deze kolommen kun je negeren. Ook zal je veel kolommen zien waar de naam al voor zich spreekt. Zoals ‘Ad Set Daily Budget’. Dit is het dagelijkse budget voor een advertentieset. Deze staat in mijn voorbeeld ingesteld op 1 (euro).

Voorbeeld van de advertentiegegevens in Excel.

Kolommen die belangrijk zijn of uitleg nodig hebben:

 • Ad Set Time Start: de startdatum van de campagne. Deze kolom dien je te verwijderen voordat je een import doet. Hier kan Facebook Ads namelijk foutmeldingen op geven.
 • Ad Set Time Stop: de einddatum van de campagne. Ook deze kun je beter verwijderen voordat je een import doet.
 • Frequency Control: hierin geef je aan hoe vaak iemand een advertentie maximaal mag zien.
 • Addresses: de geografische targeting van een advertentieset (hier kom ik bij stap 8 uitgebreider op terug).
 • Link: de link die je gebruikt in een advertentie. Deze kun je specifiek maken per vestiging.
 • Title: de titel in een advertentie.
 • Body: de bodytekst in een advertentie.
 • Link Description: het stukje tekst onder de link in een advertentie.
 • Image Hash: de code die is gekoppeld aan een afbeelding. Deze afbeelding wordt gebruikt in de advertentie.
 • Product 1 – Link: als je een carrousel-advertentie gebruikt, kun je hier de link aanpassen.
 • Product 1 – Name: als je een carrousel-advertentie gebruikt, kun je hier de naam aanpassen.
 • Product 1 – Description: als je een carrousel-advertentie gebruikt, kun je hier de beschrijving aanpassen.
 • Product 1 – Image Hash: als je een carrousel-advertentie gebruikt, kun je hier de afbeelding aanpassen.

Stap 8. Pas de locatie aan

Elke vestiging heeft zijn eigen geografisch gebied. Binnen Facebook Ads kun je natuurlijk plaatsnamen selecteren. Maar wat ook kan, is een straal trekken rondom een specifiek gebied. Om dit relatief snel toe te passen, stel je dit in via Excel. In de kolom ‘Addresses’ kun je de Lattitude en Longitude invullen met daarachter de kilometerstraal.

Het instellen van de Lattitude en Longitude.

Stap 9. Importeer de aangepaste Excel in Facebook Ads

Nadat je alle rijen hebt aangepast, kun je het Excel-bestand weer importeren. Facebook zal automatisch kijken welke velden je hebt aangepast en deze doorvoeren. Heb je toch ergens een foutje gemaakt? Dan geeft Facebook een melding. In de onderstaande afbeelding zie je waar je de import kunt doen.

Screenshot van waar je de import van het Excel-bestand kunt doen.

Optimaliseren & uitbouwen gaat een stuk sneller

Het is eenmalig wel even wat werk. Maar als je eenmaal de basis hebt opgezet, kun je deze techniek gebruiken om te optimaliseren. Het toevoegen van een doelgroep binnen Excel is zo gedaan, omdat je dit direct kunt toepassen op alle rijen. Daarnaast kun je deze opzet gebruiken voor bijvoorbeeld een actiematige campagne. Je hoeft de advertentie maar één keer aan te passen en vervolgens kun je het weer doorvoeren op alle rijen.

Succes!