Social media

Haal meer uit Facebook met deze 7 tips voor gratis engagement

0

Welke marketeer kent de ins en outs van Facebook-advertenties niet? Betaalde advertenties worden vaak ingezet om meer leads en betrokkenheid te creëren. Toch hoef je niet altijd geld uit te geven aan marketing. Er zijn genoeg gratis mogelijkheden om de betrokkenheid van je Facebook-fans te verbeteren.

Hoewel een klant die klikt op een betaalde advertentie en vervolgens direct een aankoop doet het ideale scenario is, zal dit uiteindelijk niet het meeste opleveren. Een loyale, actieve gebruiker op jouw social media vergroot de kans op aankoopconversies én betrekt andere gebruikers, waardoor je bereik groter wordt. In dit artikel vind je 7 tips waardoor je meer betrokkenheid op Facebook stimuleert, zonder dat het je geld kost.

1. Krijg inzichten 

Facebook Insights is een tool waarmee je meer te weten komt over je gebruikers. Je kunt erachter komen welke inhoud aantrekkelijk is voor welke segmenten van je doelgroep. Door continu je strategieën aan te passen als reactie op de resultaten die Insights biedt, kun je je resultaten continu verbeteren en specifieke gebruikers targeten. Deze tool dient ook als een soort handleiding voor het bepalen van het aantal en de timing van berichten.

2. Communiceer sociaal

Facebook is een sociaal platform, communiceer daarom ook sociaal en persoonlijk. Als voorbeeld neem ik Heineken. Heineken speelt met hun communicatie in op actualiteiten en persoonlijkheid en voorziet Facebook-content van humor. Zo’n bericht zorgt voor veel betrokkenheid onder de volgers.

3. Inhakers

Neem inhakers op in je contentstategie. Facebook maakt gebruik van een slim algoritme om te bepalen wat voor berichten gebruikers in hun tijdlijn zien. Inhakers zijn erg waardevol in de ogen van het algoritme. Als ze door meer en meer gebruikers worden gedeeld, stijgt de waarde van het bericht in de ogen van het algoritme.

Laatst haakte Albert Heijn met zijn communicatie in op de vakantieperiode en probeerde iedereen die op vakantie gaat op een grappige manier aan te spreken.

Nog snel even stapelen voor je op vakantie gaat? Sla je (hagel)slag!

Geplaatst door Albert Heijn op Woensdag 17 juli 2019

Accepteer cookies

4. Creëer een community-gevoel met Facebook-groepen

Het creëren van een Facebook-groep is een eenvoudige manier om betrokkenheid te stimuleren en jezelf te onderscheiden van anderen. Je kunt je focus beperken tot gebruikers op één plek in plaats van dezelfde content op allerlei verschillende plaatsen te posten. Mensen die lid worden van een Facebook-groep zijn meestal geïnteresseerd in de focus van de groep.

Als je zelf mensen wil toevoegen aan je groep, kun je mensen uitnodigen die in de eerste plaats al geïnteresseerd waren in jouw content. Je kent hun interesse al, maar biedt ze nu een mooie online omgeving als kernonderdeel van je marketingstrategie.

Mensen zijn vaak op zoek naar iets gemeenschappelijks, een community. Zij willen niet alleen luisteren, ze willen iets bijdragen en gehoord worden. In welke branche je organisatie ook valt, stel je volgers vragen om hen te leren kennen en te betrekken bij jouw business. Onthoud dat Facebook ontworpen is om inhoud te promoten die de meeste betrokkenheid krijgt. Reacties zijn daar een groot onderdeel van.

5. Zorg voor interactie

Een andere manier om de betrokkenheid onder gebruikers te verhogen, is door content te delen die verdere actie stimuleert. Populaire middelen zijn:

  • Polls
  • Quizzen
  • Wedstrijden

Naast het creëren van betrokkenheid zorgen deze middelen ook voor een afwisseling in je gebruikelijke feed. Op de Facebookpagina van Albert Heijn vinden we een voorbeeld van een wedstrijd.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Ik ga naar het park en neem mee .. stokbroden natuurlijk. ? Maar hoeveel passen er…

Geplaatst door Albert Heijn op Vrijdag 12 juli 2019

Accepteer cookies

6. Maak gebruik van video

De enorme groei van online video is je vast niet ontgaan. Marco Hernandez van Kaizen Social beschrijft hoe bestaande content kan worden gebruikt voor video’s. “Scrol eens door al die oude content heen en ‘video-ize’ ze. Gebruikers besteden vandaag de dag steeds minder tijd aan het lezen dan voorheen. Zij willen op Facebook video’s bekijken over onderwerpen die hen informeren.”

Er zijn veel statistieken die het belang van videomarketing illustreren. Let vooral op deze: 92 procent van de mobiele video gebruikers deelt video’s met anderen. Hierdoor kunnen video’s de algemene betrokkenheid onder gebruikers vergroten. Of je video’s nu informatief, entertainend of voor promotionele doeleinden zijn bedoeld, het strategisch inzetten van video opent deuren naar meer bereik onder bestaande en nieuwe gebruikers.

7. Stel vragen aan je publiek

Hoe zet je mensen aan het denken? Hoe zet je mensen in beweging? Stel hen vragen. En dan het liefst herkenbare, zodat ze zich aangesproken voelen te reageren. Mensen die met elkaar communiceren en discussies voeren op jouw pagina, zorgen ervoor dat de betrokkenheid toeneemt.

Als mensen converseren op je pagina, zorg dan dat je zelf ook deelneemt aan het gesprek en korte, krachtige reacties achterlaat. Op die manier geef je anderen het gevoel dat jij weet waar je over praat en de expert bent. In het vervolg zul je sneller het aanspreekpunt zijn en deelnemen aan elke discussie.

Succes!

Ga je aan de slag met bovenstaande mogelijkheden? Succes! Je zult op korte termijn waarschijnlijk snel merken dat je meer betrokkenheid genereert in de vorm van likes en reacties.