How to

8 niet te missen copywriting-tips voor je webshop

0

Nederland telt zo’n 80.000 webwinkels. Dat is, gebaseerd op het inwonertal anno 2020, omgerekend één webwinkel per 218,75 Nederlanders. Met zo’n hoog gemiddelde aan webwinkels is het lastig om uniek te zijn. Of niet?

Valt reuze mee. Je moet weten waarin je je kunt onderscheiden. En waarin je je onderscheidt, breng je vervolgens over met tekst. Daarom deel ik in dit artikel 8 copywriting-tips waarmee jij in de weer kunt!

Maar meneertje Koekepeertje, als je het zo goed weet. Waarom heb jij dan geen succesvolle webwinkel?

Voor nu help ik ondernemers liever verder met hun webwinkel. Misschien begin ik er wel eentje als ik alle ins en outs op elk denkbaar vlak ken.

Wegstrepen maar

We gaan ervan uit dat jij als webshop-eigenaar in optima forma gebruikmaakt van SEO, conversie-optimalisatie en de hele rataplan. Laten we zeggen: bezigheden waarmee je lastig een eigen ‘identiteit’ bepaalt. We zeggen voor de vorm even dat alle webshop-eigenaren het volledige potentieel van SEO en conversie-optimalisatie benutten.

Deze bezigheden strepen we voor de vorm bij alle webshops tegen elkaar weg. (Even voor de goede orde: zaken als SEO en conversie-optimalisatie blijven ongelooflijk belangrijk. In dit artikel kijken we alleen naar iets anders!)

Strepen we dit tegen elkaar weg, dan blijven er een aantal zaken over waarmee je je onderscheidt: aanbod, prijs & service.

Hoe bied je iets aan?

We stellen dat je aanbod en service goed zijn. Als we daarnaast stellen dat je je prijs marktconform insteekt – jij wil natuurlijk ook wat slappe was overhouden – dan blijft er alleen nog over hóé je alles aanbiedt: tekstueel, visueel of videografisch.

Omdat taal zeg maar echt mijn ding is, voorzie ik je met liefde van een aantal taal- en schrijfadviezen waarmee jij je op tekstueel gebied onderscheidt.

Goede copy is namelijk als een punt. Het sluit. Alleen sluit een punt een zin.

Goede copy deals.

Gifje van iemand die overdreven verbaasd reageert.

1. Neem de productteksten van je leverancier niet een-op-een over

Iedere tekst is er eentje die je vindbaar maakt. Maar als jij je productteksten of andere beschrijvingen letterlijk overneemt van je leverancier, vindt niemand je. Behalve Google. Die vindt het helemaal niets.

Ze houden daar namelijk van originele content, waar ze een aversie tegen ‘duplicate content’ hebben. En jouw leverancier levert vast niet aan jou alleen. Dus als jij de productteksten kopieert, dan doe je dat vast met driehonderd andere afnemers. Je springt er daardoor niet uit en krijgt hoogstwaarschijnlijk geen plek bij de eerste tien. (Eén voordeel: dat geldt ook voor al die andere webshops.)

Denk daarnaast even aan je klanten. Als ze een product googelen en keuze hebben uit zes resultaten – vijf maal dezelfde en één unieke – dan is de keuze snel gemaakt, niet?

2. Trek je tone of voice door over je hele webshop

Je tone of voice bepaalt hoe mensen je zien. Heb je een grote bek, klein hartje of ben je er voor jong en oud? Hoe je het ook wendt of keert: het is retebelangrijk dat je tone of voice – die gewoon vaststaat, anders moet je terug naar de tekentafel – overal terugkomt. Door je hele webwinkel.

Een partij die dit hartstikke leuk doet, is geluksdispenser geluk.com. De productbeschrijvingen en -omschrijvingen zijn een plezier om te lezen. Ook hebben ze de hele website voorzien van kleine grapjes, waardoor je toch blijft klikken om te kijken wat de volgende webpagina brengt.

Voorbeeld van originele copywriting.

Je zingt het mee, niet?

Tutoyeren of vousvoyeren?

Over het algemeen is het kiezen van een aanspreekvorm simpel. Het is lastiger als je bijvoorbeeld spullen voor jong en oud verkoopt. Ga je tutoyeren of vousvoyeren? Het belangrijkste: kies er één. Ga niet bij je rollator-assortiment schrijven in de u-vorm, waar je bij het speelgoed de je-vorm hanteert. Wees consistent.

Sidenote: het is wél belangrijk om de juiste persoon aan te spreken. Doe dit in de tone of voice van je website. Specificeer je producten en spits ze toe op de juiste doelgroep, zonder continu te wisselen tussen diverse aanspreekvormen.

(Dit is een van de redenen dat het zo belangrijk is dat je iedere producttekst herschrijft. Zo creëer je niet alleen originele webteksten, maar voorkom je dat je constant wisselt in tone of voice en manier van aanspreken, omdat je leverancier dat toevallig doet.)

3. Geef je webwinkel een gezicht en stem

Je webwinkel draait op mensen. Echte exemplaren, van vlees en bloed (en koffie, in sommige gevallen). Draag dit uit en zorg dat je webwinkel naast op mensen, ook om mensen draait. Consumenten willen niet kopen van machines, maar van gelijken. Ook als ze online winkelen. Nu is deze tip deels branding-gerelateerd, maar niet minder belangrijk.

Geef je je webwinkel – je merk – een gezicht en stem, dan heeft je doelgroep iemand om mee, tegen of over te praten: een identiteit. Werk met foto’s van de binnendienstmedewerkers, laat je klanten chatten met echte mensen en bied dat stukje binding. De tekst die je gebruikt op je website, is de stem.

Beperk die stem niet tot alleen je website, maar voer ‘m door in de e-mailcommunicatie, klantenservice, socialmediacommunicatie en de rest.

4. Schrijf actief

Je zoekt op een webshop naar een bepaald product. Vraagje: ben je dan actief of passief? Juist: actief. Schrijf daarom ook actief. Het zet aan tot actie en beschrijft een handeling.

Bij een actief werkwoord doet het onderwerp iets: De webshopeigenaar leest een geweldige blog.

Bij een passief werkwoord wordt iets met het onderwerp gedaan: Het geweldige blog wordt door de webshopeigenaar gelezen.

Stephen King schreef in zijn boek ‘Over Leven en Schrijven’ het volgende:

Timide schrijvers houden van passieve zinnen, net als timide minnaars van passieve bedpartners houden.

Doe daarmee wat je wil.

5. Laat je bezoekers niet verzuipen in de teksten, maar zorg dat ze wel al het nodige weten

Flinke lappen tekst werken niet.

Zegt de man die een artikel van 1600 woorden plaatst.

Correctie: flinke lappen tekst werken niet in je productomschrijvingen en -beschrijvingen.

Je bezoekers hebben helemaal geen tijd om alles door te lezen. Zorg dat alle benodigde informatie beschikbaar is. Zijn het luxeproducten en weet je dat bezoekers een weloverwogen keuze maken? Geef dan nog steeds de basisinformatie, maar maak een extra pagina waarop je alles haarfijn uitlegt.

Zorg ook dat je de mogelijkheid geeft om contact op te nemen. Het liefst in het zicht op de pagina waar de bezoekers zich bevindt. Het is prettig om te weten dat je de optie hebt om te bellen. Vaak gebeurt het niet eens.

6. Gebruik woorden die verkopen

Uit onderzoek blijkt dat er meerdere woorden bestaan die goed converteren. Die woorden zijn:

  • jij
  • gratis
  • nieuw
  • omdat
  • nu (of onmiddellijk)

Over dergelijke onderzoeken ben ik altijd wat sceptisch. Het belangrijkst voor mij is dat het product, de kwaliteit en de prijs goed zijn. Maar die micro-invloeden die vanuit tekstuele onderbouwing komen, werken wel degelijk. Want laten we wel wezen: als jij een product aanbiedt dat nieuw, nu leverbaar en met gratis bezorging is, waarom zou je het dan niet in de tekst verwerken?

7. Zorg voor pakkende call-to-actions

Een mooi vervolg op punt 6: call-to-actions.

Laten we er in dit geval weer vanuit gaan dat de positie en kleur in je call-to-action optimaal is. En dat alle webwinkels de beste positie en kleur gebruiken. Dan rest ons: tekst. Best belangrijk bij een call-to-action. Waarom? Op basis van de tekst bepaal je natuurlijk of je klikt of niet.

Kies de juiste woorden

En omdat je in een call-to-action geen lappen tekst verwerkt, moet je je woorden goed kiezen. Geef jij deze maand twee tientjes korting bij iedere bestelling? Verander dan als de wiedeweerga je call-to-actions van ‘Plaats in winkelwagen’ naar ‘Bestel en ontvang € 20,- korting’.

Proefabonnementje? Aanpassen van ‘Probeer nu’ naar ‘Probeer nu 14 dagen gratis’, en snel een beetje. Je laat centen liggen!

Maar onthoud: de perfecte call-to-action bestaat niet. Test er daarom lustig op los. De een zegt dat ze vanuit de ik-vorm beter werken (‘Ik wil het gratis proberen!’), de ander dat je het zo bondig mogelijk moet houden (‘Probeer gratis!’).

Iedere doelgroep is anders. Kijk hoe de die van jou respondeert op verschillende uitingen. Of zoals in ieder marketingblog wel één keer staat aangegeven: meten is weten.

8. En misschien wel de belangrijkste: humor

Humor blijft hangen en verbindt. Ik houd ervan en gebruik het vaak in m’n teksten. Belangrijk bij humor is dat je weet wat wel en niet werkt. Een verkeerde grap is namelijk snel gemaakt. En het moet wel bij je merk passen.

Humor, of dit nu tekstueel, visueel of videografisch is, maakt identificatie met een merk makkelijker. Het verbindt en maakt je betrouwbaarder. – Linda Passies

Denk aan vakanties van vroeger: kon je met iemand om dezelfde dingen lachen, dan was je twee weken lang vrienden voor altijd.

Humor brengt wel risico’s met zich mee. Pak je het goed aan, dan trek je de aandacht en bereik je meer mensen (door bijvoorbeeld deelacties). Doe je het fout, dan kom je amateuristisch over, nemen mensen je minder serieus en beledig je mogelijk groepen.

Alle webshops zijn verschillend

Ook al komt het aanbod bij sommige webshops voor 99,99 procent overeen, onderscheid is altijd te maken. Tekst is en blijft hartstikke belangrijk. Let maar op!