Video, How to

7 handige videoformats [+ brainstorm-canvas]

0

Met video kun je alle kanten op, van een zakelijke vlog, tot een product-review en een professionele bedrijfsfilm. Wanneer zet je nou welk format in? Ik laat je 7 videoformats zien en geef je een handig brainstorm-canvas voor het inzetten van het juiste videoformat.

Accepteer cookies

7 videoformats

1. Kennis en tips

Dit zijn korte video’s waarin professionals hun kennis delen. Handig als korte teaser, of voor het aantrekken van nieuwe kijkers die niet bekend zijn met het bedrijf. Dit format kan met name goed werken op LinkedIn en YouTube.

2. Actualiteit/nieuws

Speel in op actuele onderwerpen. Dit kan iets zijn dat in het nieuws is, maar ook een huidige trend of thema bij een bepaalde doelgroep. Kan erg goed werken op Facebook, LinkedIn en Twitter.

3. Voxpop

Stel dezelfde vraag aan verschillende mensen en plak de korte antwoorden achter elkaar. Dit kun je in je bedrijf doen, maar ook op straat bijvoorbeeld. Voxpops kun je op allerlei onderwerpen toepassen, ze werken op verschillende platformen.

4. 1-op-1 video

Heb je weleens een zakelijke vraag in een simpele video beantwoord? Gewoon in een 1-op-1 gesprek? 1-op-1 video kan erg waardevol zijn. Beantwoord een vraag, of laat iets kort zien in een simpele, zelfgeschoten 1-op-1 video.

Authenticiteit is hierbij belangrijk, dus maak de video vooral niet te gelikt. Dit kan werken op allerlei platformen waarop je privé-berichten kunt sturen, zoals WhatsApp, maar ook e-mail en Instagram.

5. Behind-the-scenes

Laat je volgers een kijkje achter de schermen nemen, laat de mensen van het bedrijf en de processen waar je momenteel aan werkt zien. Dit werkt met name goed op Instagram Stories en LinkedIn.

6. Productvideo

Laat de eigenschappen van een product of service zien. Dit is met name belangrijk tijdens het ‘sluit-proces’, bijvoorbeeld als je kijker al op je website is. Maar het kan ook werken voor het converteerproces op social media, als kijkers dus nog niet bekend zijn met je product of service.

7. Zakelijke vlogs

Professionals die niet alleen vertellen over hun werk, maar het ook echt laten zien. Ze nemen je mee in hun baan, expertise en dagelijkse bezigheden. Authenticiteit is bij zakelijke vlogs erg belangrijk. Laat mensen vooral zichzelf zijn. Deze vorm van video kan enorm goed werken op LinkedIn, maar ook op Instagram en YouTube.

Brainstorm-canvas voor je videoformats

Het inzetten van het juiste videoformat heeft niet alleen te maken met het kennen van je doelgroep (de ideale kijker), maar ook met het moment dat jouw kijker in aanraking komt met de video. Ik heb daarom een brainstorm-canvas gemaakt om je op weg te helpen met het vinden van het juiste videoformat:

Brainstorm-canvas voor het juiste video-format

Welke videoformats voor welk doel?

Welk doel heb je voor ogen? Gaat het om aantrekken, converteren, sluiten of onderhouden met je video? Het brainstorm-canvas geeft je richting voor je videoformats.