Communicatie

Het jaarverslag online first: 7 steengoede voorbeelden

0

Terwijl de accountants de cijfers optellen en consolideren, maken wij van communicatie ons klaar voor het opstellen van het jaarverslag. Hoe gaan we het verhaal van de resultaten, de hoogte- en dieptepunten vertellen? Online, zo dachten wij.

Waarom moet dat jaarverslag in print?

Elk jaar is het een flinke klus. De cijfers verdienen een verhaal. Het moet geschreven en verbeeld. Vele correctierondes: iedereen vindt er wat van. En dan moet het nog overkomen ook. Dus worden foto’s van mensen verwerkt, scheppen infographics duidelijkheid en is duurzame bedrijfsvoering tegenwoordig een belangrijk hoofdstuk.

We verbazen ons over de hardnekkige neiging tot print. Steevast krijgt het jaarverslag vorm in een stapeltje papier met een kaft. In A4-formaat. In de meeste gevallen is het mooi opgemaakt, dat wel, maar de pdf wordt zielloos bijgezet op de saaie jaarverslagenpagina op de website.

Voorbeeld van jaarverslagen als pdf op een rij.

Presentatie van jaarverslagen op de meeste websites. Gaap…

Ondertussen is er online zoveel mogelijk. Denk aan animaties en video. En aan dwarsverbanden: onderwerpen kun je met elkaar verbinden tot een organisch geheel. Organisatiedoelen link je bijvoorbeeld aan verhalen van medewerkers of een video van het bedrijfsproces. Niks pagina 1 tot en met 120 achter elkaar. Bovendien scheelt online toch weer een paar bomen: heel duurzaam. Ter inspiratie voor het nieuwe jaarverslag verzamelden we een paar steengoede voorbeelden.

Een vliegveld in cijfers

Luchthaven Brussel verslaat het jaar met een indrukwekkend overzicht in geanimeerde illustraties. Zelfs als je geen speciale interesse hebt in het wel en wee van een Belgisch vliegveld, scrol je er geboeid doorheen. Zo blijken er 21.120 gevonden voorwerpen te zijn verzameld. Hoe bedenk je het? Reizigers laten echt bizar veel spullen rondslingeren.

Optische illusie in groen

Het Deense Novozymes levert biologische grondstoffen, voor bijvoorbeeld waspoeder. Ze zetten in op duurzaamheid met een mooi ontworpen jaarverslagwebsite met goed beeld en veel beweging op scrollen.

Meteen bij binnenkomst op de homepage tref je een heerlijke parallax. Parallax is het verschijnsel dat posities van voorwerpen ten opzichte van elkaar veranderen als je als kijker beweegt. Dit effect kun je digitaal nabootsen door een afbeelding in ten opzichte van elkaar schuivende lagen op te bouwen. Zo ontstaat een optische illusie.

Eigenlijk heel eenvoudig, maar het effect is geweldig. Check de homepage op de website, wiebel een beetje met je muis over de foto van de jongetjes voor de planten. Als je goed kijkt, zie je vier lagen.

Gigagroot editorial

Een jaarverslag als glossy magazine kan prima. L’Oréal Paris en bierbrouwer Anheuser-Busch InBev (van Budweiser en Corona) maken hun annual report op met grote foto’s en vette headlines in een losse opmaak. Niks suf orakelende CEO’s en taaie tabellen. Je krijgt zin om te lezen: lekker jaarverslag bladeren bij een cappuccino alsof het de Linda is.

Frisse verzekering

Verzekeringen zijn een noodzakelijk kwaad. Goed dat ze er zijn hoor, maar een warm hart krijgen we er niet van. Blij verrast waren we toen we het jaarverslag van de Amerikaanse ziektekostenverzekering Oscar tegenkwamen. Ze zeggen zelf: ‘We didn’t create Oscar because we liked health insurance. Quite the opposite, in fact.’ Hun blik op het jaar vatten ze in een storytellingwebsite waar je interactief door het resultatenverhaal muist.

Ook hun corporate site ziet er trouwens goed uit: mooie illustraties, losjes opgemaakt en een heldere tone-of-voice. Zo fris kan een verzekeringsmaatschappij dus communiceren.

Scrollend het jaar door

Een jaarverslag is iets voor grote bedrijven, maar bij het Engelse design agency Green Chameleon hadden ze vast gewoon zin om iets moois te maken. Het laden duurt even, maar dan heb je ook wat. Navigeren is licht verwarrend, maar al snel ontdek je dat je scrollend door het jaar vliegt. Enjoy the trip!

Voorbeeld van jaarverslag Green Chameleon.

Scrollende vlucht door het jaar van Green Chameleon

The Future is Sisterhood

Jaaaaaaaa, meer vrouwen in de ICT! De Amerikaanse organisatie Girls Who Code ‘is on a mission to close the gender gap in technology and to change the image of what a programmer looks like and does‘. Het jaarverslag hebben ze zelf gecodeerd. Veel beeld, beetje retro en hier en daar een vette animatie. Go girls!

Voorbeeld jaarverslag Girls who code.

Jaarverslag Girls Who Code

Tegeltableau

Ook in de VS hebben ze een publieke omroep. WNET presenteert een jaar zinvol entertainment en educatieve producties in een tegeltableau. We treffen een aantrekkelijk overzicht met blokken die naar achterliggende verhalen leiden.

In Nederland

In Nederland is het online jaarverslag nog niet echt een hit. Hier en daar vinden we wel goede voorbeelden. We noemen als voorbeeld het jaarverslag van KPN en van Amnesty International.

Jaarverslagen Amnesty International en KPN.

Jaarverslagen van Amnesty International (links) en KPN (rechts).

Albert Heijn en de Hartstichting gebruiken een magazine-template. Verschillende platforms bieden tools voor het maken van zo’n online blad. Het is een betaalbare optie en het resultaat ziet er best goed uit.

Duurzaamheidsverslag Albert Heijn en jaarverslag Hartstichting.

Duurzaamheidsverslag van Albert Heijn (links) en Jaarverslag Hartstichting (rechts).

Online first

In de komende jaren verwachten we een verschuiving naar online first. Al was het maar omdat de wens de vader van de gedachte is. Online is veel meer mogelijk en het is duurzaam. Waar nu toch het zwaartepunt nog vaak bij print ligt, zullen we steeds meer digitale jaarverslagen zien. Met ergens in de hoek een nette printbare pdf voor wie het echt niet kan laten.

Mocht je trouwens goede voorbeelden van online jaarverslagen kennen, zet ze hieronder in de comments. Hoe meer inspirerende voorbeelden, hoe beter.