Online advertising

In 10 stappen een overtuigende productbeschrijving voor je webshop

0

Een productbeschrijving verhoogt de kans dat klanten jouw product daadwerkelijk kopen. Een goede productbeschrijving geeft klanten details over functies, laat problemen zien die het oplost en biedt andere voordelen om jouw producten te verkopen.

Helaas worden productbeschrijvingen nog vaak over het hoofd gezien en niet volledig geoptimaliseerd. Een goede productbeschrijving die overtuigt kan je heel veel opleveren. Welke stappen je daarvoor nodig hebt? Dat lees je hieronder in 10 stappen.

Waar te beginnen?

Hoe pak je dat aan, het maken van een goede productbeschrijving? Veel beschrijvingen zijn niet aantrekkelijk of erger nog, niet volledig aanwezig. Het lijkt alsof een omschrijving van producten een klein onderdeel vormt ten opzichte van het grotere geheel. Dat is jammer, want voor bedrijven die ervoor kiezen wel een productbeschrijving te maken, levert het veel op. Het is een goede manier om je merkpersoonlijkheid te verspreiden en je product onder de aandacht te brengen.

Betere verkoopcijfers? Dan is een goede productbeschrijving een must

Goede productbeschrijvingen spelen een grote rol als het om verkoopcijfers gaat. De vraag is dan wel waar de tekst over moet gaan. Niet alleen de inhoud, ook de lengte is van belang. Hoe lang moet een productomschrijving zijn om te kunnen overtuigen? Hoe zorg je ervoor dat jouw producten worden gevonden? Door de juiste vragen te beantwoorden maak je duidelijk dat jij begrijpt wat voor jouw klanten belangrijk is.

Of jouw product nou een specifieke functie heeft of eerder een persoonlijk doel dient, alle producten zijn er om op een of andere manier de levenskwaliteit van de potentiële koper te verbeteren. Tijdens het bezoeken van jouw website stelt een klant zich al voor dat hij het product gebruikt. Hier kun je op inspelen, als je het slim aanpakt.

Laten we eens kijken naar voorbeelden die laten zien hoe het verbeteren van productbeschrijvingen jouw conversiepercentages laat stijgen. Voordat we beginnen, eerst het volgende. Een goede productbeschrijving is niet genoeg, alleen een overtuigende productbeschrijving zorgt echt voor meer verkoop.

1. Begin met de 5W1H-methode: wie, wat, waar, wanneer waarom en hoe

Denk na over het wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe voordat je gaat schrijven.

Deze methode is essentieel om feiten van verhalen over te brengen en gaat je helpen om de eerste stap te zetten in het maken van een overtuigende productbeschrijving.

Wie

Voor wie is het product dat je wil beschrijven? Is jouw productomschrijving bijvoorbeeld bedoeld voor mannen of vrouwen, consumenten of professionals, schoolkinderen of gepensioneerden? Heb je jouw doelgroep helder voor ogen? Beantwoord dan de volgende vragen.

Wat

Wat zijn de basisgegevens van jouw product? Denk hierbij aan afmetingen, functies, kenmerken en materialen.

Waar

Waar kan iemand dit product gebruiken? Is het bedoeld om binnen te gebruiken of buiten? Of kan er ook gebruik van worden gemaakt in de auto?

Wanneer

Wanneer kan iemand het product gebruiken? Is het bedoeld voor een bepaald gedeelte van de dag? Is jouw product geschikt voor in de zomer of de winter of is er een specifieke gelegenheid? De waarde op lange termijn is hierbij van belang.

Waarom

Waarom is dit product nuttig? Waarom is dit beter dan de concurrent? Denk vooral aan de kwaliteit van het product. Wat biedt dit product de klant ten opzichte van andere producten? Voordelen die zullen spreken voor klanten werken goed. En vergeet niet dat afbeeldingen de productbeschrijving goed kunnen aanvullen.

Hoe

Hoe werkt het product? Als jouw product bewegende onderdelen bevat is dit het essentieel om uit te leggen wat de functies van het product zijn.

Deze vragen kun je goed gebruiken als opzet voor nauwkeurige beschrijvingen.

2. Bepaal wat het beste format is om de producten te beschrijven

Nadat je de vragen van de 5W1H-methode hebt beantwoord, is het tijd om de productbeschrijving te maken. Kies het beste format. Sommige bezoekers zullen alleen de website scannen. Daarom is het een goed idee om een opsomming op te nemen waarin de belangrijkste details van het product beschreven staan. Gebruik bulletpoints voor afmetingen of korte zinnen voor functies. Dit maakt het makkelijk leesbaar en houdt het geheel overzichtelijk.

Opsommingstekens hoeven niet altijd de beste manier te zijn om het verhaal van een product te vertellen. Het publiek heeft ook behoefte aan andere manieren van informatie. Door een of meerdere paragrafen over het product te schrijven kun je de potentiële koper laten beseffen dat hun leven tot nu toe niet volledig is zonder het product. Jouw klant zal denken: ‘Waarom heb ik dit product nooit eerder aangeschaft?’ Dit is dus de kans om creatief te zijn en een persoonlijke tint aan jouw merk te geven. Dat kan serieus maar mag ook best nonchalant zijn.

Beeld je eens de volgende situatie in. Je bevindt je in een groep mensen en iemand die je net hebt ontmoet vertelt over het product. Hoe zou jij het product beschrijven zodat deze persoon begrijpt hoe geweldig het product is?

Unieke, overtuigende beschrijvingen maken jouw producten relevanter voor zoekmachines en andere media die waarde hechten aan originele content. Het is vergelijkbaar met jouw andere online klantcontactmomenten, zoals social media en online advertising.

Het volgen van deze eenvoudige formule hieronder is een prima manier om overtuigende productbeschrijvingen te schrijven.

Een of meer verhalende alinea’s + Een opsomming van specificaties of producteigenschappen = Een converterende productbeschrijving.

Gebruik de formule om je alfa- en bètakant te combineren: wissel verhalende alinea’s af met opsommingen van specificaties of producteigenschappen. Zo zorg je voor een converterende productbeschrijving.

3. Meet het succes van jouw productbeschrijvingen

Als je het effect van je productbeschrijvingen wil meten, kun je daarvoor KPI’s gebruiken. Belangrijke KPI’s voor om het succes van productomschrijvingen te meten zijn:

 • Aantal orders
 • Conversie (bezoek vs. orders)
 • Het aantal nieuwe klanten
 • Het aantal terugkerende klanten
 • Positie in Google (vindbaarheid)
 • Aantal producten per bestelling

Doelen zijn nodig om het succes van productbeschrijvingen te kunnen meten. Ik hoor je denken ‘dit kost tijd’ en daar heb je gelijk in. Dit is inderdaad geen snel proces. Maar doelen zijn toch echt nodig om het succes van de beschrijvingen te meten. Je zult veel voordelen beginnen te zien als je begint met schrijven van productbeschrijvingen.

 • Je wordt gedwongen om je nog meer in je klant te verdiepen
 • Je moet nog eens goed kijken naar de voordelen van het product dat je aanbiedt
 • Je organische zoekresultaten verbeteren
 • En uiteindelijk stijgen je verkopen

Laten we eens kijken naar online winkels die meer verkopen door het gebruik van een perfecte productbeschrijving. Met best practices die jij kunt gebruiken om je eigen conversie te verhogen.

4. Houd je productbeschrijving kort en bondig

Coco & Minou is een goed voorbeeld van hoe goed de basisformule kan werken. Je kunt de lay-out van je productpagina vullen met tekst die je in alinea’s opdeelt en die tekst combineren met snel leesbare opsommingstekens zoals een ‘need to know’ voor elke bezoeker die gewoon de pagina scant.

Hier zie je een opsomming in de productbeschrijving die goed laat zien hoe de belangrijkste informatie op een beknopte manier kan worden overgebracht. Zo doet Coco & Minou het (klik voor een grotere versie).

Voorbeeld van productbeschrijving van Coco & Minou.

Dit is een goed voorbeeld om te laten zien hoe de formule (verhalende alinea’s + opsomming specificaties = converterende productomschrijving) werkt én nog beter kan. Wat was het eerste deel van de formule ook alweer? Dat waren de verhalende alinea’s. Dat mag hier best nog wat langer. Daarbij zijn de maten zijn wel weergegeven maar er missen nog bulletpoints. Ook dat is een mooie toevoeging. Door het combineren van een pakkende verhalende beschrijving met de juiste opsommingen, optimaliseer je de formule voor jouw productbeschrijving.

5. Gebruik storytelling in jouw voordeel

Storytelling kan helpen om een band op te bouwen met klanten. In korte tijd kun je met een goed verhaal een krachtige boodschap overbrengen. Heeft jouw product een achtergrondverhaal dat bijzonder is voor jou? Dan is de kans groot dat het je product ook voor jouw publiek specialer maakt. Een achtergrondverhaal maakt je productomschrijving warmer en menselijker. Hierdoor betrek je het publiek en win je de bezoekers. Zij reageren hierop doorgaans beter en sneller dan op het zien van alleen feiten en cijfers.

Ernest Wright gebruikt storytelling om hun verhaal over te brengen. Dit familiebedrijf dat door een Nederlander is overgenomen brengt scharen op de markt. Het eerste dat je ziet als je de site bezoekt, is het verhaal achter het merk. Pas daarna komen de details. Dit is precies hoe storytelling in jouw voordeel kan werken.

Wright SEO product tekst

6. Laat je van je beste kant zien

Wanneer jouw webbezoekers niet zeker weten welk product ze moeten kopen, zullen ze zoeken naar suggesties voor wat ze wel moeten kopen. Spelen alleen het hoogste aantal positieve recensies een rol? Nee, er zijn nog meer manieren om sociaal bewijs in jouw productbeschrijvingen op te nemen.

Is jouw product uniek door de expertise van de designer? Is jouw product beter door jaren van testen? Is het handgemaakt? Of onderscheiden met een prijs? Noem al die bijzonderheden op. Zoek naar wat jouw product kan onderscheiden van de rest. Het antwoord op deze vraag is belangrijk om datgene over te brengen dat ervoor zorgt dat jouw product wordt gekocht.

Zo legt Auping in de beschrijvende alinea over hun klassieker, de Auronde, nadruk op de ontwerper Frans de la Haye.

Auping SEO producttekst.

En VanMoof laat graag zien dat ze de Red Dot Award voor hun elektrische fiets hebben gekregen. Het kan net die extra push zijn richting een verkoop. In dit geval was de prijs voor hun vorige fiets, maar ze zetten ‘m er toch even bij. Het nieuwe model is een verbeterde versie, dus dat zal ze worden vergeven.

VanMoof producttekst.

 

Vertel een verhaal in de eerste korte alinea die je product beschrijft. Dit doe je door details op te nemen die bewijzen waarom jouw product zich onderscheidt van de rest. Bekijk maar eens het volgende voorbeeld van HEMA in samenwerking met Studio Job. Samen hebben ze een unieke collectie ontworpen. Het product is alleen verkrijgbaar bij HEMA. Het product is relatief simpel en goedkoop, maar door de combinatie met de stoere designer wordt het product op de aantrekkelijkste manier getoond.

Producttekst HEMA-koeltas.

7. Vertrouwen winnen? Word technisch wanneer het nodig is

Wanneer het nodig is, word dan technisch om vertrouwen te winnen. Het kan erg nuttig zijn om deze strategie toe te passen als je een product hebt dat ingewikkeld is. De expertise van het merk kan worden aangetoond door zoveel mogelijk details te geven. De informatiebehoefte is bij dit soort producten hoger. Het voordeel van het geven van veel details is dat je klanten het al lezen zonder dat ze ernaar hoeven te vragen.

Kamera Express SEO product tekst

Kamera Express heeft dit slim aangepakt (klik voor een grotere versie). In een lange opsomming hebben zij alle technische details beschreven en geven ze de mogelijkheid om meteen te kopen. In een opslag zie je de beschrijving met daaronder de productdetails die zeer uitgebreid in bulletpoints zijn weergegeven. Geen zin in de verhalende beschrijving? De productdetails in de opsomming zijn een prima alternatief. Dit is ideaal voor de klanten die jouw website bezoeken om te scannen. In dit voorbeeld lezen jouw klanten alle informatie zonder dat er nog veel vragen kunnen bestaan. Zo toon je veel technische informatie op de juiste manier.

8. Wanneer je niet moet vertellen, maar moet laten zien

Tekst is niet altijd de beste manier om een product te beschrijven. Gebruik je te veel woorden of wil je verkopen op sfeer of design? Denken er dan over na of je de tekst ook bondiger kunt maken. Probeer de tekst te vereenvoudigen. Afbeeldingen worden beter onthouden door klanten, deze zullen de tekst ondersteunen. Laat je product zien in een visual die precies uitlegt wat je product doet. De afwisseling tussen beeld en tekst leidt je klant door de informatie heen, zonder dat die doorheeft dat hij enorme verhalen aan het lezen is.

Zo heeft Weltevree een designverhaal en een technisch verhaal. Door mooie visuals worden klanten verleid en vertellen ze hoe het product werkt. Die combinatie werkt: alleen een technisch verhaal zou te eentonig worden en alleen een tekst over design zou ook niet voldoen (klik voor een grotere versie).

Weltevree SEO product tekst

Afbeeldingen zijn effectief, maar daarnaast zijn ook video’s geschikt om te laten zien hoe een product werkt, moet worden gebruikt of hoe het product zich onderscheidt van andere producten. Veel bedrijven maken gebruik van video’s en afbeeldingen om hun punt duidelijk te maken.

Bekijk maar eens het volgende voorbeeld van het bestverkochte product van online wijnhandel Neleman. Een video hoeft niet lang te zijn. In deze video van Neleman is het in slechts 25 seconden gelukt om jou te overtuigen waarom je de wijn zou moeten kopen.

Neleman SEO product tekst

9. Wees niet bang om uniek te zijn: vertel waarom jouw product speciaal is

Terwijl een korte beschrijving van één of meerdere alinea’s op een productpagina goed werkt, moet je weten wanneer dat niet is wat jouw publiek wil. Elke branche en elke online webshop is uniek. Vraag jezelf af of je jouw klanten goed genoeg kent om te weten dat hij of zij de productbeschrijving niet zal lezen. De bezoekers die op je site komen, zijn dat allemaal scanners?

Haal de inhoud die voor hen het belangrijkst is eruit door middel van boeiende voorbeelden en visuele manieren om de relevante informatie te tonen. Wat maakt dit product anders? Wat is het onderscheidend vermogen?

Zo laat BlaBlaCar direct zien dat ze als voordeel hebben dat vervoer via de website gemakkelijk te regelen is (door de call-to-actionbutton ‘vindt een rit’ en ‘plaats een rit’). Verder laat BlaBlaCar ook zien dat ze voordelig zijn, door de tekst ‘dit wordt de goedkoopste rit die je ooit gemaakt hebt’.

BlaBlaCar producttekst
In de beginjaren van BlaBlaCar lag er veel meer nadruk op een duidelijke uitleg van de dienst en de voordelen. Nu is vooral de terugkomende bezoeker de primaire doelgroep. Dat kun je zien doordat de uitleg van de dienst pas na scrollen op de website te vinden is.

10. Pak groot uit

Dit laatste voorbeeld laat zien hoe je de productbeschrijvingsformule kunt toepassen om echt resultaten te zien.

VanMoof volgde de eenvoudige formule die we al eerder noemden, maar in plaats van gewoon opsommingen uit te schrijven, gebruikten ze de lijst om een verhaallijn te creëren op de hele productpagina.

De pagina is lang, maar boeiend en visueel. Het beantwoordt alle vragen die een nieuwe klant zou kunnen hebben. En het gebruikt nog steeds een eenvoudige paragraaf om het product te laten zien in een boeiende, slimme vorm die kenmerkend is voor het merk.

Al met al is het belangrijk om eerst je publiek te kennen om te bepalen wat voor soort inhoud het beste tot hen zal spreken om de conversies te verhogen. De e-commerce-productbeschrijvingsformule werkt voor de meeste merken, maar is slechts een startpunt.

VanMoof productbeschrijving

 • Denk visueel. Voeg afbeeldingen toe en optimaliseer je productafbeeldingen.
 • Word persoonlijk als het nodig is.
 • Kijk in Google Search Console om populaire termen te identificeren, zodat je het SEO-verkeer naar de productpagina kunt verbeteren.

Mensen houden er namelijk van om te kopen van mensen die ze vertrouwen en het opbouwen van vertrouwen gebeurt op basis van wat jij verkoopt. Voordat je het ontwerp van je website maakt of laat maken en voordat je websitebouwer voor je aan de slag gaat, denk je al na over hoe afbeeldingen en beschrijvingen samen kunnen werken om jouw verhaal aan klanten te vertellen.

Een overtuigende productbeschrijving betaalt zich altijd terug

Deel jouw kennis over het product. Vertel verhalen en leg zelfs de kleinste details uit. Doe moeite om niet saai te zijn en verras jouw webbezoekers met verleidelijke beschrijvingen. Schrijf vooral met enthousiasme omdat jouw passie voor jouw producten aanstekelijk is.

Ken je publiek en ken je product. Pas daarna kun jij overbrengen wat jij wil met jouw productbeschrijvingen.

Klanten die sneller overgaan tot actie

Het volgen van de eenvoudige formule is de perfecte manier om voor een overtuigende productbeschrijving te zorgen. Alinea’s met verhalende beschrijvingen combineer je met een opsomming. Als je dit op de juiste manier toepast, zal jouw productbeschrijving klanten boeien. Goed geschreven productbeschrijvingen zijn wervend en zorgen ervoor dat de bezoeker sneller overgaat tot actie. Laat dat nou precies zijn wat jij wil.