How to, Verdieping

Inspiratie voor innovatie [en het grootste obstakel]

0

In de zakelijke wereld hebben veel mensen het erover: je móet als organisatie innoveren om te overleven. Doe je dat niet, dan ben je ten dode opgeschreven. Een harde claim, maar niet onwaar. In de innovatieliteratuur komen dit soort claims ook regelmatig voor. Praktijkvoorbeelden zoals Netflix versus BlockBuster zetten deze claim nog verder kracht bij. Maar hoe voorkom je dat je ten prooi valt aan de grillen van de markt?

Innovatie. Afgeleid van het woordje innovare, dat min of meer betekent: ‘de creatie van iets nieuws’. In dit artikel ga ik dieper in op innovatie, de weerstand en tips die Gijs van Wulfen beschrijft in zijn boek Inspiratie voor Innovatie (aff.).

Leuke sidenote: als MSc Strategic Innovation Management-alumni heeft het onderwerp me altijd erg geïnteresseerd en ben ik dus enthousiast gaan lezen.

Weerstand & innovatie

Innovatie vergt een andere aanpak dan je gewend bent. Een van mijn eerste managers gaf me deze tegelwijsheid mee:

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je had.

Iets nieuws (of dit nu een aanpak of product is) kan vaak op weerstand rekenen, zeker in risicomijdende bedrijfsculturen.

Waarom?

Dit heeft te maken met menselijke psychologie. Het zogenaamde endowment effect legt uit dat mensen de huidige situatie overwaarderen met een factor 3. Dit is de basis voor weerstand richting innovatie. En laat dit nou één van de centrale thema’s in het boek zijn.

Les 17. Zeven nee’s die echte innovators nooit accepteren

“We hebben het altijd zo gedaan” is een vaak gehoord argument om niet te innoveren. Hoe ga je daar mee om als innovator? Wat werkt wel en wat werkt niet? Gijs beschrijft in les 17 de belangrijkste zeven nee’s die innovators niet accepteren.

De eerste nee die hij beschrijft, is degene die ik hier eerder benoem. Andere veelgehoorde nee’s zijn: “er is geen budget.” Of: “nee, dit is veel te riskant.”

Het grootste obstakel voor innovatie is het woordje nee. Als innovator is het lastig om hiermee om te gaan. Gijs legt uit dat het belangrijk is de ratio te laten werken. Een ‘nee’ kun je namelijk gemakkelijk als persoonlijk opvatten, met als gevolg een emotionele reactie van een innovator. Teleurstelling in jezelf en de organisatie volgt, wat uiteindelijk tot gevolg heeft dat innovatie helemaal niet van de grond komt.

Het is belangrijk erachter te komen waarom er één (of meerdere) nee’s gebruikt worden door mensen in een organisatie. Succesvolle innovators leren hoe ze intern steun krijgen voor hun innovatieve ideeën, concepten & prototypes. Hoewel het logisch klinkt, laat het boek wel in het midden hoe die steun precies tot stand moet komen.

Van I-nnovatie naar WIJ-nnovatie

Het boek is opgebouwd uit 101 innovatielessen, opgedeeld in 7 thema’s. Zoals innovatielessen van ontdekkers. Over innovaties uit het verleden en hoe die tot stand zijn gekomen. Of: “alleen door teamwork kom je als eerste op de Everest, over hoe Edmund Hillary de Mount Everest beklom. Ondanks dat hij de geschiedenisboeken in gaat als de eerste bergbeklimmer, was het een omvangrijke expeditie van een team met meer dan 400 mensen. De essentie van deze les: teamwork is essentieel voor het bereiken van nieuwe hoogtes.

Les 31 vind ik erg wijs: het is niet I-nnovatie, maar WIJ-nnovatie. Je kunt vaak in je eentje veel ideeën hebben en dingen uitvinden, alleen is de uitvoering van deze concepten vaak teamwork.

Maar er zijn ook valkuilen bij innovatie. Gemiddeld mislukken maar liefst 70-90% van de innovaties. Interne valkuilen zijn hier: te weinig focus, (te) hoge verwachtingen en het niet goed leren kennen van klanten. Een andere les in het boek gaat over ‘ideeën krijgen’. Waar krijg jij de beste ideeën? Waarschijnlijk niet op (thuis)kantoor. Een klein onderzoek van de auteur zelf laat zien dat in de auto op nummer 3 staat, slapen/dagdromen op 2 en de beste plek om nieuwe ideeën te krijgen lees je in les 59 van het boek.

Pionieren & uitvoeren

Innovatie uitvoeren, is een sectie in het boek met praktische voorbeelden en tips over het daadwerkelijk tot stand brengen van innovatie. Met name veel lessen over experimenten en hoe je dit aan pakt. Uiteraard met mooie voorbeelden: wist je bijvoorbeeld dat James Dyson maar liefst 5.127 prototypes heeft gemaakt van de bekende zakloze stofzuiger voordat hij tevreden was?

Het boek sluit af met innovatiepioniers. Vele bekende en minder bekende mensen passeren de revue in verschillende lessen. Desmond Tutu, Jeff Bezos en Shigeru Miyamoto, wat hebben zij geleerd van de ervaringen en hoe draagt dit bij tot jouw innovatie-aanpak?

Het boek leest erg makkelijk weg en stipt belangrijke innovatie-uitdagingen aan in snackable content. Een korte beschrijving van een situatie of anekdote zijn vaak het startpunt van een les. Tel daarbij op dat Gijs op zoek is gegaan naar mooie voorbeelden, lijstjes en vragen die je kunt stellen als je in zo’n situatie terecht komt. Door de onderwerpen tastbaar te maken met voorbeelden, is de informatie begrijpelijk en makkelijk te consumeren.

Handige tips

Het boek staat vol met handige tips en suggesties. Zonder de essentie weg te geven van het boek lees je onder andere of je een specifieke afdeling moet hebben die enkel gericht is op innovatie. Hoe je een innovatieteam nu eigenlijk samenstelt, wat een innovatiemanager moet kunnen en doen en hoe je mislukking van een innovatieproject voorkomt. De lessen zijn kort en krachtig en zorgen, zoals de boektitel doet vermoeden, voor inspiratie. Met name het laatste thema vond ik erg sterk doordat het verder gaat dan de standaard innovatieverhalen van Apple & Google.

Een zinvol boek voor jou?

Inspiratie voor Innovatie is een leuk boek als je meer wil weten over innovatie, de valkuilen van innovatie en benieuwd bent naar succesverhalen. Ben je al actief bezig met innovatie en op zoek naar meer diepgang, dan denk ik dat je je gram hiermee niet gaat halen. Gelukkig is dat ook niet de insteek van het boek. Desalniettemin mag dit boek niet ontbreken op het bureau van een innovatiemanager.