Inspiratie

Je bedrijf sneller laten groeien? Focus op growth hacking & klantdata

0

Het zijn van die termen die enerzijds heel saai klinken en aan de andere kant ook juist de aandacht trekken. Data en growth hacking. Het is nog steeds voor veel ondernemers vrij vaag hoe ze dit kunnen toepassen in hun bedrijf. En vooral hoe ze hun bedrijf daardoor kunnen laten groeien.

Bij het online congres van Emerce B2B Digital stond growth hacking en relevante klantdata werven in de e-commerce hoog op de lijst. Ik zal je in dit artikel dan ook meenemen in de inzichten die ik heb verkregen tijdens dit online congres.

De snelste bedrijven winnen

Het allerbelangrijkst wat naar voren kwam in een van de presentaties is dat de snelste bedrijven winnen. Bij growth hacking gaat het om snel werken, veel innoveren en vooral veel experimenteren. Je zal je eigen perfectionisme opzij moeten schuiven als je succes wil hebben in growth hacking.

Om te starten met growth hacking heb je een doel nodig. Je moet ideeën hebben rond het onderwerp dat je wil verbeteren. Vaak heeft dit te maken met de user experience.

Tijdens het event werd er een case behandeld over een leasebedrijf en het merk Tesla. In eerste instantie had het leasebedrijf een pagina waar je een offerte kon aanvragen en naar aanleiding van deze offerte werd je gebeld. Tijdens dat eerste gesprek werden veel standaardvragen gesteld en het hele proces duurde ongeveer twee maanden voordat iemand echt klant werd. De leasemaatschappij merkte dat sommige klanten in die twee maanden van gedachte veranderde. Het proces moest dus versneld worden. En jawel, met behulp van growth hacking.

Ze hadden een stuk of 9 ideeën en pas bij experiment 6 kwamen ze met een goed initiatief. De klant kan nu online de benodigde informatie achterlaten en krijgt direct de perfecte auto aangeboden. Dit heeft hun proces enorm versneld.

Wat heb je nodig voor growth hacking?

In de eerste plaats heb je een ‘groeimindset’ nodig. Ik noemde het zojuist al: je moet je perfectionisme opzij zetten. Groeien betekent fouten maken en daardoor kun je vervolgens nog harder groeien. Daarnaast heb je mensen nodig die vanuit verschillen hoeken naar een idee kunnen kijken. Niet alleen vanuit hun eigen functie of expertise, maar ook vanuit andere perspectieven.

En daarnaast zal je het onderstaande proces moeten doorlopen.

  1. Ideeën verzamelen: organiseer een brainstormsessie en zet alle wilde plannen op papier.
  2. Ideeën beoordelen: na de sessie kies je welke ideeën het meest waardevol zijn. Kies er een stuk of 10 uit.
  3. Experimenten klaarmaken inclusief doelen: voor deze ideeën ga je experimenten bedenken. Hoe kun je op de meest simpele manier een nieuw idee testen? Let op: zo laag mogelijke kosten en zo snel mogelijk. Bepaal daarnaast ook wat voor resultaat de test moet opleveren om succesvol te zijn.
  4. Testen: dat spreekt voor zich. 😉
  5. Data analyseren: de stap die te vaak wordt overgeslagen. Bekijk de data die je hebt verkregen en trek een conclusie. Wat ging er goed? Wat kan er nog beter? Wat wil je opschalen?

Growth hacking gebeurt dus voornamelijk op basis van klantdata. Op basis van data kun je zien waar het stuk loopt in de customer journey. Welke processen duren te lang? Waar haakt de klant af? En waar verloopt het juist heel goed? Dit geeft input voor optimalisatie en dus growth hacking.

Hoe kom je aan meer relevante klantdata?

Stel je wil starten met growth hacking of je wil je meer onderscheiden op de markt, hoe maak je dan een gedegen keuze voor de experimenten die je gaat uitvoeren? Oftewel: hoe kom je aan voldoende data om überhaupt te kunnen optimaliseren?

Je zal natuurlijk eerst data moeten verzamelen voordat je het kunt analyseren en de klantbeleving kunt optimaliseren. Het is belangrijk dat je je daarbij afvraagt:

  1. Welke data is relevant voor jou?
  2. Heb je de data om je te onderscheiden?
  3. Hoe kom je aan die data?
  4. Hoe ga je testen?

Bij het bepalen van welke data je nodig hebt is het van belang dat je de klant centraal stelt. Zorg dat je weet wie je klant is, wat voor functie diegene heeft en wat belangrijk voor hem of haar is. Daarnaast zal je zelf moeten weten wat jij belangrijk vindt dat jouw klant over jou weet en welke middelen en campagnes je zelf wil gaan inzetten.

Hoe kom je aan data?

De meest bekende manieren van data werven is enerzijds via tools zoals Google Analytics, waarmee je de basics leert over je website. Anderzijds via formulieren op je website, zoals een aanmelding voor je nieuwsbrief of het bestellen van een product.

Het is hierbij belangrijk dat je het voor de klant zo makkelijk mogelijk maakt. Stel je wil meer data verkrijgen dan enkel een mailadres voor het versturen van de nieuwsbrief. Zorg dan dat je een formulier maakt met twee stappen waarin je eerst om het mailadres vraagt en in de tweede stap pas om de overige data. Mocht de klant het proces niet afmaken, dan heb je in ieder geval het mailadres nog.

Tip: wanneer je werkt met een pop-up formulier, laat deze dan na 8 seconden in beeld komen. Dit blijkt het beste te werken.

Onderscheiden op basis van data

Het is natuurlijk fijn om te weten hoe je website presteert en hoe lang mensen op jouw website blijven. Maar dat zijn algemene gegevens. Hetzelfde als het werven van mailadressen, zodat je je klanten kunt mailen.

Weet dan dan 3/4e van de bedrijven zich bezighoudt met optimalisatie van het bedrijf op basis van data. Je loopt standaard achter als jij dat niet doet. Dus je kunt beter nadenken over hoe jij je kunt onderscheiden dankzij data.

Hoe kom jij op een positieve manier in de boeken te staan bij jouw klant? Denk bijvoorbeeld aan een attent mailtje wanneer je klant een jaar lang klant is bij jou of wanneer de klant jarig is. Om dit te kunnen doen heb je data nodig en daarmee kom je weer op vraag 2 en 3. Heb je die data al of hoe ga je het verkrijgen? Hoe kun je meer doen met de standaard data die je opvraagt bij de klant om bijvoorbeeld een pakketje te bezorgen?