Samenwerken

Gamification tijdens het thuiswerken: zo streep jij alles van je to-do list af

0

Heb jij ook moeite om jezelf te motiveren tijdens het thuiswerken? Dan is het tijd voor wat zelfgemaakte drugs voor je brein. Jij kunt je hersenen namelijk actief aanzetten tot concentratie en belonen met shotjes dopamine. Met een paar kleine veranderingen in je beloningssysteem en wat simpele game-dynamieken knal jij straks als een raket door je thuiswerkdag!

Aanpakken

We werken al maanden thuis en hoewel het langzaam begint te wennen, is de kans groot dat jij je motivatie soms uit je tenen moet halen. (Of dat je überhaupt al geen zin hebt om je (volledig) aan te kleden.) Maar, wees mild voor jezelf! Want de oorzaak ligt niet bij jouw mentaliteit, maar in het feit dat je brein een aantal prikkels mist.

Simpele handelingen zoals aankleden voor je werk en op de fiets stappen, zijn voor ons brein namelijk signalen waardoor je normaliter vanzelf in de werkmodus schiet (zie ook dit artikel van psychologe Charlotte Post). Deze triggers zijn ver te zoeken aan de keukentafel. Tot nu! Want als je openstaat voor een experiment met jezelf, kun jij je eigen gedrag veranderen en al je doelen behalen.

Stap 1. Maak je to do’s tot (game)doelen

Het is een kleine, voornamelijk mentale ingreep, maar bevrijd jezelf van de term ‘to do’. Want dingen die je móet doen zijn per definitie niet leuk. Als je het experiment aangaat om je werkdag te gamificeren, maak dan van je to-dolijst een rijtje met (game)doelen. Daag jezelf uit om die doelen vandaag te halen. Net als bij een game mogen de doelen niet te makkelijk zijn, dan verlies je snel je aandacht en levert het behalen van je doelen geen voldoening op.

Maak je doelen niet te moeilijk, dat is frustrerend en daardoor haak je sneller af. Bij een goede game, houden de gamedoelen je scherp, zit je af en toe op het puntje van je stoel, maar is de finish wel haalbaar. Dat brengt je in een goede concentratie en vooral in een lekkere flow.

Stap 2. Verdeel je dag in levels

Je werk is geen goed gedesignde game. En je werkgever of klanten hebben geen tonnen uitgetrokken om jou van minuut tot minuut bij de les te houden. Concentratieverlies is in dit ‘spel’ dus je grootste vijand. Verspreid je (game)doelen daarom over levels. Dat doe je zo:

  • Maak voor elk (game)doel een inschatting van de tijd die je eraan kwijt bent.
  • Schrijf het doel en de tijd die ervoor nodig is op en trek er een cirkel omheen: dit is een level.
  • Doe dit met al je doelen.
  • Afhankelijk van je concentratievermogen, kies je levels van één tot maximaal anderhalf uur. Sommige doelen duren daardoor misschien twee levels, soms past een cluster van doelen in één level.
  • Nu kun je zien of je inschatting van wat je allemaal kunt doen op een dag realistisch is.
  • Als je wil, kun je van je pauzes ook levels maken. Pauzes zorgen ervoor dat je niet langer dan voorgenomen pauzeert.

Stap 3. Maak het visueel

Heel belangrijk voor je brein: maak je game zichtbaar! Teken je levels als cirkels of vakken op een vel papier en hang dit, op een zichtbare plek, aan de muur. In your face, zeg maar. Om het nog effectiever te maken kun je grote levels op je tekening groter maken dan kleinere levels, en pauzelevels een leuk kleurtje geven. Je mag het maken zoals je wil, het is jouw gamedesign.

grappige foto van kat met de tekst we gaan het doen

Stap 4. Start de tijd

Je bent nu klaar om te beginnen. Pak een gezellige eierwekker of de timer van je telefoon, rek je spieren, maak je vingers los, zet je computer aan en start de tijd.

Level 1! Je hebt één doel (of één cluster van doelen) en een tijdslot om dat doel te halen. Er is geen enkel excuus meer om iets anders te gaan doen. Dat is de uitdaging die je met jezelf aangaat. En dat werkt, let maar op. Je gaat het doen, want je brein wil winnen. Je hebt nu al zoveel moeite in je gamedesign gestopt dat jij niet aan je hersenen kunt verkopen dat je dit allemaal voor niets hebt gedaan.

Stap 5. Markeer je successen

Tijdens het gamen (uh… werken) is het essentieel dat je elk gehaald level afvinkt met een felle, opvallende kleur. Of, nog beter, om het hele vlak in te kleuren met een felle marker. Dit klinkt misschien wat kinderlijk, maar je hersenen houden van scoren. Afvinken betekent: doel behaald! Het beloningssysteem in je brein wordt geactiveerd en er komen neurotransmitters vrij. Probeer het maar.

Zodra jij je level afvinkt, begint het te stromen: een soort natuurlijke drugs die je een lekker gevoel geven. En je aansporen om aan het volgende level te beginnen. Naarmate jij steeds meer vakken of bollen ziet verkleuren, wordt de kans dat je al je doelen behaalt steeds groter. Voordat je het weet zit je super productieve werkdag erop. Klokslag vijf en je hebt eindbaas verslagen. Bam!

Stap 6. Extra beloning

Je kunt je beloningssysteem nog een extra boost geven met een externe beloning voor een gehaald level. Maar let op: zorg voor een goede balans. Bewaar de beste beloningen voor het laatst. Hoe verder de dag vordert, hoe zwaarder het wordt, dus hoe meer effect een externe beloning moet hebben. Iets lekkers, social media checken, of bellen met een vriend(in) zijn prima tussentijdse beloningen. Natuurlijk voor extra voldoening kunnen de was ophangen en de vaatwasser uitruimen als bonuslevels worden opgenomen.

Succes!