Content

Feiten over videomarketing: dit moet je weten in 2021

0

Wil je producten of diensten succesvol online verkopen, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Webinars, nieuwsbrieven, SEO of influencer marketing: wat zet je in? Videomarketing is interessanter dan ooit.

Online producten en diensten promoten met video is niet nieuw. De populariteit van videomarketing zit al jaren in de lift en de coronacrisis versterkt dit alleen maar. We kijken met zijn allen vaker en langer online video dan ooit. Maar hoe populair is video eigenlijk en – minstens zo belangrijk – wat levert het op?

Videobedrijf Wyzowl onderzoekt jaarlijks trends en ontwikkelingen in videomarketing. In december 2020 ondervroeg het bedrijf 813 marketingprofessionals en consumenten. De uitkomsten staan in de ‘State of Video Marketing 2021’ en deze punten vallen op.

 • 86% van de geënquêteerde bedrijven gebruikt video als marketingtool. Dit is een stijging van 41%, vergeleken met 2016.
 • 91% van de marketeers vindt video belangrijker dan ooit. De coronacrisis speelt daarbij een grote rol.
 • Mensen kijken steeds langer online video. We kijken nu gemiddeld 18 uur online video per week. De afgelopen 3 jaar steeg de kijktijd met liefst 7,5 uur.
Toename gebruik videomarketing
86% van de ondervraagde bedrijven in 2021 gebruikt video als een marketingtool. Ten opzichte van 2020 en 2019 zijn de cijfers ongeveer gelijk gebleven.

Steeds meer bedrijven zetten videomarketing in

Steeds meer bedrijven en organisaties promoten hun producten en diensten met videomarketing. Dat is niet zo gek, want online video heeft veel voordelen, blijkt uit verschillende onderzoeken.

Volgens Twitter gebruikt 82% van zijn gebruikers video’s. Dit is best opvallend, want de dienst is vooral tekst-georiënteerd. Toch blijken tweets met tekst en beeld aanzienlijk beter te presteren.

Instructievideo’s blijven ongekend populair op YouTube. Volgens het videoplatform neemt de vraag naar ‘how to’-video’s elk jaar met zo’n 70% toe. Dit biedt volop kansen voor marketeers. Demonstreer producten, of maak handige stappenplannen.

Volgens Animoto kijken mensen online liever dan dat ze lezen. Op productpagina’s met beeld en geluid kopen mensen 4 keer zo snel, stelt het online videoplatform na eigen onderzoek. Dit geldt nog sterker voor millennials. Voor 80% van hen is video een belangrijke koopfactor, en ze bekijken video vooral op hun telefoon.

Voor dienstverleners is video ook interessant. Zo worden video’s volgens LinkedIn op hun platform 20 keer vaker gedeeld dan andere contentsoorten. Dit gegeven is interessant voor bijvoorbeeld recruiters. Deel de vacaturetekst en voeg een wervende video toe. Zo’n video maken is makkelijker dan ooit.

Nog een overtuigend feitje. Bedrijven die video inzetten groeien jaarlijks 49% meer dan bedrijven die dit niet doen, stelt WireBuzz na eigen onderzoek. De boodschap komt volgens het bedrijf ook veel beter over dan bij tekst. Bij dezelfde boodschap in tekstvorm is dit slechts 10%. Video is kortom veel effectiever, stelt het bedrijf.

Wat levert videomarketing eigenlijk op?

Producten en diensten promoten met video is niet de makkelijkste manier van marketing. Voor een blogartikel, nieuwsbrief of SEO-campagne volstaan een pc of laptop. Bij videomarketing heb je meer spullen nodig, zoals een goede camera, microfoon en belichting. Hoewel je tegenwoordig met wat creativiteit en doorzettingsvermogen prima video’s kunt maken met je smartphone.

Je hebt soms veel video-apparatuur nodig.
Er komt qua benodigde opname-apparatuur nog best wat kijken bij videomarketing. Natuurlijk kun je ook gewoon je telefoon pakken en zelf aan de slag gaan.

Een nadeel van video is dat je minder mogelijkheden hebt om schoonheidsfoutjes weg te poetsen. Een kromme zin in een blogpost herschrijf je zo. Bij een krakende microfoon in een bedrijfsvideo moet de volledige opname opnieuw. De voordelen zijn echter veel groter dan de nadelen, concludeert Wyzowl in State of Video Marketing 2021.

Dit zeggen marketeers over de ROI van videomarketing:

 • 86% krijgt meer traffic naar de site.
 • 94% geeft aan dat consumenten hun product of dienst beter begrijpen.
 • 78% geeft aan meer te verkopen dankzij video.
 • 87% noemt de return on investment van video positief.
 • 43% zegt dat de belasting van de helpdesk daalt dankzij video.

Marketeers zijn dus zeer te spreken over de ROI van video. Maar hoe meten ze dat? Ook daar vroeg Wyzowl naar. Zo meten ondervraagde marketeers het succes van video:

 • 63% van de ondervraagde marketeers keek naar interactie (zoals shares, comments en likes).
 • 58% beoordeelde het bereik.
 • 29% van de ondervraagden woog directe verkopen mee bij het bepalen van de ROI.

Wat opvalt aan deze cijfers is dat directe verkopen slechts beperkt meetellen bij het meten van de effectiviteit. Mogelijk omdat marketeers het niet goed kunnen meten. Daar valt nog veel winst te boeken.

Aan de slag met videomarketing in 2021

Het onderzoek van Wyzowl kijkt ook naar de toekomst. En ook hier rollen interessante cijfers uit:

 • Van de marketeers die geen video gebruiken, ziet 81% wel de voordelen.
 • Budget is niet echt een factor, want slechts 17% vindt videomarketing te duur.
 • 69% van de mensen die geen videomarketing inzet, overweegt dit in 2021 te doen.

Behoor jij tot de groep die nu niets doet met promotie via video? Dan is 2021 een goed moment om daarmee te beginnen. Door de coronacrisis zitten we namelijk vaker en langer online dan ooit tevoren. Maar waar begin je? Deze korte tips helpen je op weg.

Wanneer heeft videomarketing geen zin

We geloven heilig in de videomarketing voordelen, dat heb je inmiddels gemerkt. Maar moet iedereen dan maar beginnen met het maken van video’s? Zeker niet, want er zijn ook nadelen.

Doe niets met videomarketing als dit het geval is:

 • Je hebt geen budget. Met weinig geld kun je nog steeds video’s maken, maar vooral opnames op locatie vergen een investering.
 • Je weet niet wat je wil vertellen. Video’s maken zonder duidelijk doel is zonde van je tijd en geld.
 • Je hebt geen tijd. Ook bij videomarketing is haastige spoed zelden goed. Heb je weinig tijd? Doe het dan niet, of besteed de werkzaamheden uit.
 • Je verwacht direct resultaat. Video’s gaan zelden direct viraal. Een goede videomarketingstrategie vereist consistentie, toewijding en geduld.
 • Je bent te ambitieus. Begin klein en ontdek of videomarketing werkt voor jouw bedrijf en branche. Via kleine stapjes boek je sneller resultaat en houd je het langer vol.

Begin met videomarketing in 3 stappen

Ben je inmiddels net zo enthousiast over videomarketing als wij? Ga dan aan de slag met deze 3 stappen en laat video voor je werken.

1. Bedenk een plan

Videomarketing kun je zo ingewikkeld maken als je zelf wil. Met een telefoon en externe microfoon kun je al prachtige video’s opnemen. Bepaal vooraf wel een plan, bijvoorbeeld met deze vragen:

 • Wie ben je?
 • Waar sta je voor?
 • Wie wil je bereiken?
 • Wat wil je ze vertellen?
 • Wat willen zij horen?
 • Wat doe je als ze reageren?

Met de antwoorden heb je een mooie basis.

2. Bepaal je budget

Videomarketing kun je zelf doen of uitbesteden. Een geschikt videobedrijf kiezen is alleen een heel traject.

Weet je niet of video werkt voor jouw organisatie? Begin dan klein en leg de lat niet te hoog. Neem bijvoorbeeld eens een tutorial op met een screenrecordingsprogramma als Camtasia. Hiermee neem je je beeldscherm op en kun je handelingen aan elkaar praten. De video kun je daarna eenvoudig bewerken en uploaden naar onder andere YouTube en Vimeo.

3. Bepaal waar je video’s wil delen

YouTube is met afstand het grootste videoplatform ter wereld. Zo’n 2 miljard mensen gebruiken YouTube minstens eens per maand en 70% van hen via hun telefoon. Er zijn echter meer platforms. Zo kun je rechtstreeks video’s uploaden naar Facebook, LinkedIn en Instagram. Bepaal vooraf waar je klanten zijn en wees vooral daar actief.

Starten met videomarketing? 2021 is het moment

Videomarketing floreert en corona versterkt dit. Inmiddels gebruikt zo’n 86% van de bedrijven video voor marketingdoeleinden. En 91% van de marketeers vindt de inzet van video door de coronacrisis belangrijker dan ooit.

Doe je nu niets met video? Kijk dan eens kritisch naar je marketingstrategie, want videomarketing is een blijvertje. Ook na de coronacrisis.