Loopbaan

Google for Jobs: 3x een kijkje in de glazen bol

0

We zijn er inmiddels al een beetje aan gewend: Google for Jobs is sinds het najaar van 2020 beschikbaar in Nederland. Deze banenzoekmachine zorgt voor een nieuwe dimensie in het recruitmentlandschap. We zijn nu enkele maanden verder en steeds meer vacatures worden zichtbaar. Wat is de toekomst van Google for Jobs en wat kunnen we verwachten? In dit artikel lees je het.

Doel van Google for Jobs

Even terug naar het begin. Wat is het doel van Google for Jobs? De vacaturetool moet mensen makkelijker en sneller aan een baan helpen door altijd de meest actuele en relevante vacatures weer te geven. En dat op een prominente plek! De vacaturebank van Google staat bij vacaturegerelateerde zoekopdrachten bovenaan de zoekresultaten.

Mensen moeten dus dankzij deze prominente plek snel een nieuwe baan kunnen vinden. Dubbele vacatures, misleidende functietitels (bijvoorbeeld ‘Creatieve duizendpoot’ of ‘Logistieke superheld’ en verlopen vacatures dragen niet bij aan dit doel van Google. Daarom ‘verzamelt’ Google alle bestaande vacatures die voldoen aan de voorwaarden om zichtbaar te zijn in de vacaturebank. Daarbij vertoont het slechts één vacature, maar kun je vervolgens wel kiezen via welke website je wil solliciteren. Handig toch?

Toekomst Google for Jobs

Opvallen in de vacaturebank?

Kun je dan nog wel opvallen met jouw vacatures? Het antwoord hierop is heel simpel. Op dit moment zijn er veel vacatures zichtbaar waar het logo ontbreekt en worden enkele aanbevolen velden niet altijd gebruikt. Wil je opvallen met jouw vacature, gebruik dan onderstaande tips.

  • Maak gebruik van structured data en vul de velden over het salaris en de locatie zo nauwkeurig mogelijk in.
  • Stel ook jouw bedrijfslogo in via structured data. Via org kun je eenvoudig de benodigde data kopiëren en gebruiken.
  • Schrijf een overtuigende introductie en haal de werkzoekende over om meer over de vacature te willen lezen of sterker nog: te solliciteren op jouw vacature.

Op het moment dat je bovenstaande hebt uitgevoerd valt jouw vacature zeker op.

Kijkje in de glazen bol

Staat je vacature zichtbaar in Google for Jobs en weet je niet wat je moet verwachten nu? Aan de hand van de belangrijke ontwikkelingen binnen Google nemen we graag een kijkje in de glazen bol. Wat is nu de toekomst van Google for Jobs en waar kunnen we rekening mee houden?

1. Zero clicks

Google breidt het aantal zero click searches flink uit. Dit zijn zoekopdrachten waarbij Google het antwoord geeft. Zo kun je vliegtickets boeken, hotels reserveren, een berekening uitvoeren en vragen hoe lang de route van Amsterdam naar Rotterdam duurt. Dit kun je allemaal doen zonder Google te verlaten. En laat dat nu net het doel zijn! Google wil namelijk dat je zo veel en zo lang mogelijk de diensten van Google blijft gebruiken. Google for Jobs past hier (vooralsnog) gedeeltelijk bij. De verwachting is dat je later direct via Google kunt solliciteren op een vacature.

2. Advertenties

De vraag is niet of er een mogelijkheid komt om je vacatures te promoten, maar wanneer. Neem als voorbeeld de komst van Google Shopping. In eerste instantie kon je met deze tool gratis jouw producten weergeven. Tegenwoordig kun je specifieke Shopping-campagnes opzetten en activeren via Google Ads. Het zal naar alle waarschijnlijkheid niet lang meer duren voordat we ook tegen betaling jouw vacatures direct kunnen boosten binnen Google for Jobs.

3. Power to the werken bij-sites

Met de komst van Google for Jobs wil de zoekmachine de concurrentie aangaan met grote vacaturebanken zoals Nationale Vacaturebank, Indeed of Monsterboard. Voorheen was het heel lastig om organisch te ranken met jouw website. Grote jobboards bezetten doorgaans de eerste zoekresultatenpagina. Met de komst van de vacaturetool ligt de focus niet op het platform waar de vacature op staat, maar ligt de focus juist op de vacature zelf. Dit is ook te zien in Google for Jobs, waarbij de werken bij-sites als eerste sollicitatiemogelijkheid benoemd worden. Genoeg redenen om direct jouw vacatures te optimaliseren voor Google for Jobs, toch?

Ik kan helaas niet in de toekomst kijken, maar ik denk dat bovenstaande ontwikkelingen wel de toekomst van de vacaturetool gaan bepalen. Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken. Of heeft Google for Jobs een andere toekomst?