Online marketing

Zet je bedrijf op de kaart [10 praktische eye-openers]

0

Ben je ondernemer? Dan is het jouw dagelijkse uitdaging om je bedrijf up and running te houden. Ook marketing en communicatie horen daarbij. Hoe zorg je dat je daar zonder marketingafdeling voldoende tijd aan besteedt? Op welke activiteiten focus je je?

Jerry Helmers heeft als hulpmiddel ‘De M4RK3TINGCODE’ geschreven. Deze bestaat uit de 69 C’s van effectieve communicatiemarketing. Elke C uit de Code kun je als ondernemer beschouwen als een handvat.

Ik licht tien C’s toe waarvan ik denk dat ze met de juiste aandacht de meeste impact hebben op de marketing en groei van je bedrijf.

1. Creation

Marketing en communicatie beginnen bij het creëren van ideeën. De vraag is hoe je dat creatieve proces in je eigen organisatie en bij jezelf op gang krijgt. Het is in ieder geval belangrijk om af en toe even afstand te nemen, dat is waarom je vaak onder de douche de beste ideeën krijgt. Neem daar de ruimte voor, juist als het heel druk is.

Verder kun je creativiteit stimuleren door je bijvoorbeeld te abonneren op allerlei relevante nieuwsbrieven en blogs en die eens per week rustig door te lezen, door je medewerkers (en jezelf) te stimuleren om iedere maand met één absurd en onhaalbaar idee te komen, door regelmatig een niet relevant event te bezoeken (zie ook punt 8) en door te denken in ‘ja en…’ en niet in ‘ja maar…’.

Voor iedere ondernemer werken andere dingen, maar de boodschap is duidelijk: zorg dat je je creativiteit blijft stimuleren.

2. Channel

Kies waar je communiceert. Er zijn inmiddels ontelbare plekken – zowel online als offline – waar je jouw doelgroep kan bereiken. Maar niet ieder kanaal is relevant. En daarnaast is het ook niet te doen om al die kanalen bij te houden.

Dus bedenk goed waar je potentiële klanten zich bevinden en richt je op een selectief aantal kanalen. Net genoeg, zodat je weet dat je voldoende potentiële klanten bereikt én je de content op al die kanalen goed kan bijhouden. Liever een kanaal minder, dan een kanaal waar bijna nooit iets op wordt geplaatst en de content niet relevant meer is.

3. Consistency

Klanten vinden bedrijven betrouwbaarder als ze consistent zijn in hun communicatie. Dat zit in een aantal dingen, namelijk pratice what you preach, afspraak is afspraak, de tone of voice, je medewerkers en je huisstijl. Dat moet allemaal kloppen en samen één consistent verhaal zijn.

4. Care

Het zijn de kleine dingen die het doen in het contact met de klant, waardoor je jouw bedrijf kan onderscheiden van dat van de concurrenten. Laten we eerlijk zijn: wat je ook aan producten of diensten levert, er is altijd een zekere mate van overlapping met de concurrentie, daar kan je dus niet al het verschil mee maken. Wel met de aandacht die jij voor je klanten hebt.

En het is juist die extra aandacht die als PR werkt. De klant voelt in z’n hart dat hij is gezien, gehoord en erkend wordt. Het kan in hele kleine dingen zitten: even nabellen of alles duidelijk is, misschien lees je op LinkedIn dat een klant het lastig heeft en kun je iets voor hem of haar betekenen of misschien zit het in een handgeschreven kaart bij een bestelling. Het is niet in beleid te formuleren, want waardevolle aandacht kan voor iedere klant weer anders zijn.

5. Common Sense

Niet elk besluit hoef je te nemen op basis van een tsunami aan data. Vergeet niet dat je als ondernemer een flinke dosis gezond verstand hebt en dat het oké is om daar naar te luisteren. Vertrouw op je onderbuikgevoel, leer argumenteren, wees zelfverzekerd en kijk om je heen.

Overleggen

Het kenmerk van succesvolle ondernemers is dat ze weten wat ze wel en niet kunnen. Ze weten ook wat er in de wereld gaande is, ze houden hun ogen open, durven risico te nemen, luisteren naar anderen en stellen veel vragen. Die hele optelsom creëert een schat aan bewuste en onbewuste inzichten waar het gezond verstand mee wordt gevoed.

6. Conversion

Meten is weten. Cliché, maar wel waar succesvolle marketing en communicatie op is gebaseerd. Het is belangrijk dat je onderzoekt wat de conversie is die je haalt op al je marketinginspanningen. Je kan niet eeuwig tijd en geld blijven storten in een bodemloze put. Dat onderzoek, wat echt niet ingewikkeld hoeft te zijn, levert interessante data op waardoor je je eigen processen weer kan optimaliseren.

En je hebt echt geen afgestudeerde data-analist nodig om iets zinnigs te zeggen over je conversies. Kijk bijvoorbeeld naar de conversie op blogs, nieuwsbrieven, verkoopgesprekken, offline campagnes en zoekmachinemarketing. Een conversie kan een salesdeal zijn, maar we hebben het ook over de volgende actie die je van een prospect verwacht. Niet tevreden? Dan moet je dus optimaliseren of iets anders proberen.

7. Cooperation

Ontwikkelingen gaan sneller dan snel en technologische innovaties zijn niet meer bij te houden. Je ontkomt er als ondernemer bijna niet meer aan om structureel anders aan te kijken tegen samenwerking met externe stakeholders. Je kunt niet meer alles zelf doen. En samenwerken met andere partijen is ook een belangrijk marketinginstrument als je uitgaat van het credo dat je bedrijf wil groeien.

Je kan denken aan samenwerkingsverbanden met:

  • De concurrent
  • De klant
  • De klant van de klant
  • De leverancier
  • Het onderwijs
  • De media

8. Copy-paste

Beter goed gejat dan slecht bedacht. Kijk wat er om je heen gebeurt, hoe pakken bedrijven in een compleet andere sector de uitdagingen aan die jij ook hebt? Let wel: laat je inspireren, misschien overbodig om te zeggen, maar kopieer nooit zomaar iets van een ander. Je kunt met die kennis soms heel verrassende nuances aanbrengen in je eigen dienstverlening en producten, waardoor je propositie sterker wordt.

Om dit heel concreet te maken: bezoek een (online) congres of seminar van een vakgebied waar je helemaal geen affiniteit mee hebt. Word je bewust van de kans dat je daar ideeën opdoet die je kan vertalen naar je eigen diensten en producten. Dit helpt ook enorm bij punt 1: het stimuleren van creativiteit.

9. Credibility

Zonder geloofwaardigheid is de kans op vertrouwen en de gunfactor minimaal. Bewaak je geloofwaardigheid in de markt en ontwikkel een strategie om deze te bevestigen én te vergroten. Denk aan het opbouwen van een track record: heb een contentstrategie en zorg dat die content vindbaar is, verkrijg free publicity, doe altijd wat je belooft, kijk of je op een congres  kan spreken en geef het toe als je iets niet weet.

10. Courses

Je hebt veel kennis in je bedrijf. Daar zou je best wat mee kunnen doen, zoals het geven van een workshop of training waar je prospects en klanten mee helpt. Het is niet alleen een mooie manier om in contact te komen en blijven met (potentiële) klanten, maar versterkt ook de geloofwaardigheid (hoi punt 9) van je bedrijf. Je laat zien dat je weet waar je over praat.

Dan nog even over het boek

Ben je benieuwd naar de 59 andere C’s? Die vind je in het boek ‘De M4RK3TINGCODE’ van Jerry Helmers. Het is een handig naslagwerk om te hebben als je als ondernemer merkt dat je geen tijd neemt om structureel marketing te bedrijven. Je hoeft niet te beginnen bij het begin, maar blader het regelmatig door. Er zullen in iedere periode andere C’s relevant zijn: kies er steeds een aantal uit om mee aan de slag te gaan. Dan zul je zien dat er nieuwe zakelijke kansen jouw kant opkomen.

Ben je nieuwsgierig naar dit boek? Je bestelt het eenvoudig via Managementboek.nl (affiliate)