Content

Oranjekoorts? De beste (en slechtste) EK-inhakers op een rij

0

Voor Oranjekoorts zit je hier goed! Dit is hét meest complete overzicht van alle EK-inhakers. Maak je borst maar nat, want je krijgt een legioen aan Oranje-inhakers. Groot en klein.

Vanaf vrijdag 11 juni is het zover, het EK voetbal 2021 gaat van start. Een bijzondere editie, dat ter gelegenheid van 60 jaar UEFA in 11 landen plaatsvindt. In Amsterdam zijn vier wedstrijden, waar het Nederlands Elftal speelt tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië.

EK-inhakers: top of flop?

Het zal je niet ontgaan zijn, de inhakers komen veelvuldig voorbij in diverse media. Smaken verschillen. ‘Wat is top en wat is flop?’, wordt mij vaak gevraagd. Het EK moet nog beginnen en de wedstrijd is nog niet gespeeld. De doelen en doelgroepen van de verschillende inhakers verschillen en juist daarom zijn campagnes niet altijd te vergelijken. De ene campagne is gericht op merkbeleving en -associatie, de ander om verkoop te bevorderen.

Sommige partijen zijn rechtenhouder van het EK of KNVB en andere organisaties pikken zonder toernooirechten hun graantje mee. Vanuit mijn beoordeling verdient het altijd lof als een organisatie zijn nek uitsteekt om in te haken op een mooi sporttoernooi. Enkel bij sommige voorbeelden lijkt het inhaken zelf belangrijker dan de toepassing. En dit jaar, met COVID-19, heb ik het gevoel dat een aantal campagnes, logischerwijs, door een ongewis (uitgesteld) toernooi anders opgezet zijn dan we normaal gewend zijn.

Voor nu heb ik een mooie opstelling voor je. Dit overzicht is geen ranglijst, maar neemt je mee langs de verschillende Oranje-campagnes op dit moment. De supermarkten staan met Lidl, Plus, Albert Heijn, Jumbo en DEKA in elk geval in de basis. Wat opvalt is dat veel partijen gebruik hebben gemaakt van oud-spelers. Er is nauwelijks ingespeeld op het volkslied (alleen de Oranje-Wilhelmus-Gilette).

De kampioenen onder de inhakers

Muziek lijkt centraal te staan in de EK-inhakers. De campagnes van Toto, Bol.com, Kruidvat (André Hazes – Wij zijn oranje) en Jumbo bevatten bekende muzieknummers en de inhakers zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt. On- en offline.

Met name Toto, met Koning Voetbal Wesley, is een uitblinker. Het trainingspak dat te koop is voor 60 euro. En mocht je het hakken verleerd hebben, dan is daar nog een oplossing voor.

Accepteer cookies

Bol.com haakte in met een speciaal nummer van Donny en Frans Duijts en Jumbo weet een combi te maken met de Snollebollekes. Met name de laatste is wat mij betreft een kampioen; de juichcape is er in verschillende versies en daarmee voor jong en oud.

Accepteer cookies

De ACTIE van Lidl bevat denk ik net teveel ACTIE, maar de Fluoranje-EK-outfit die Van der Vaart draagt valt flink op. Beide supermarktcampagnes zijn simpel en doeltreffend. Ook al hadden beide supermarktketens verder geen rechten rondom het EK of Nederlands Elftal.

Bavaria weet weer op eigen wijze in te haken met een broekje met het motief van 88. Met oud-speler Van Aerle (niet voor iedereen even bekend) met geluk in een klein broekje.

Accepteer cookies

Staatsloterij maakt ook een verwijzing naar het EK ’88 door spelers van toen de magie uit te laten leggen aan de spelers van nu. Ook Lipton Ice heeft een oud-speler betrokken. In de commercial is het Robin van Persie die zijn zoon de kans geeft zijn doelpunt tegen Spanje uit 2016 uit te voeren, zij het in de supermarkt. En Volkswagen gaat met hun EK-inhaker op zoek naar wedstrijdballenjongens- en meisjes.

En Heineken, die denkt groots. Niet een actie voor het EK, maar voor een Oranje-zomer. Met het Oranje-hemd ben je klaar voor het EK, Formule1, Olympische spelen en nog veel meer.

Accepteer cookies

De wissels

KPN is officieel partner van de KNVB en ondersteunt het Nederlandse voetbal in brede zin. Voor het EK is de campagne gedegen, goed opgezet en richting verschillende doelgroepen. Valt niet bijzonder op, maar verder een keurige campagne.

Thuisbezorgd.nl is ook officieel partner van het EK. Daarnaast hebben zij Virgil van Dijk betrokken in hun campagne. Maar of daar nu het maximale uit gehaald is.

Accepteer cookies

Verder zijn er ook inhakers zonder echt van spelers of het beeld van het EK gebruik te maken. Onder andere Mora, MediaMarkt, Perry Sport, Hornbach, Duyvis en Ames hebben kleinschalige inhakers.

Accepteer cookies

VAR-moment

HiSense is officieel partner van het EK. Dit TV-merk heeft (net als Lidl) ook Van der Vaart als ambassadeur voor haar tv’s. Echter lijkt het merk volledig onder te sneeuwen onder alle aandacht. En dat is zonde, zeker voor een partij die echt officieel partner van het EK 2020 is. Wellicht dat dit sponsorship meer point-of-sale gericht is, bij de vele partijen die HiSense tv’s verkopen.

Ook Albert Heijn zit met hun EK-inhaker wat mij betreft in de VAR-ronde. Na een succesvolle plaatjesalbum-campagne begin dit jaar, en in het verleden de Wuppies en Oranje-hamsters, was mijn verwachting hoog. De Hollandicon blijft wat mij betreft te weinig hangen en is gericht op een kleinere doelgroep dan de immens populaire Wuppie.

Accepteer cookies

Al zit de supermarkt Plus ook in de VAR-ronde met de bricks-poppetjes. Wellicht als inhaker op het populaire programma Lego Masters, maar de bricks zijn net geen lego. En ook deze campagne is weer gericht op enkel de jongere doelgroep. Al ziet het er wel weer top uit. Aldi zet zich wel echt buitenspel; de commercial is Oranje, maar daar is dan ook alles mee gezegd. DekaMarkt kon niet achterblijven en deelt voor elk deelnemend land unieke Bresies uit bij de boodschappen.

Over het VAR-moment gesproken. Juist Dr. Oetker, verder geen rechtenhouder binnen het EK, heeft een mooie insteek op het VAR moment. Niets te VAR voor Dr. Oetker en bij elk VAR moment kun je meedingen bij de Dr. Oetker prijsvraag. DekaMarkt – Bresi en omarm EK

Accepteer cookies

Tot slot: horecaformule De Beren komt met een speciale Oranje Burger. In de commercial verschijnen oud-voetballer John de Wolf en commentator Sierd de Vos.

Bekijk via onderstaande button de volledige afspeellijst met voorbeelden van EK-inhakers.

Buitenspel?

Er zijn nog wat voorbeelden her en der. Misschien heb ik er eentje gemist, of is het een campagne zonder YouTube-video. Laat die EK-inhakers achter in de opmerkingen hieronder!

Ik wens je een sportief, succesvol en oranje zomer toe. Of het nou bij voetbal is of een van de andere prachtige sporten. Hopelijk kunnen we genieten met publiek in stadions.