Samenwerken

Het beste van 2021: top 10 artikelen over digitale werkplek & hybride werken

0

2021 werd hét jaar van hybride werken, dat hebben we bijna allemaal wel ervaren. Voor het einde van het jaar zetten we de top 10 artikelen over hybride werken en digitale werkplekken op een rij. Laat je inspireren door trends, tips en verdiepende artikelen!

10. Thuiswerken kun je leren: pak het bewust aan & spreek je uit

Niemand heeft ons geleerd hoe je (thuis) moet werken. En thuiswerksituaties verschillen enorm. De één werkt in een goed ingericht thuiskantoor, terwijl de ander net een plekje kan vrijmaken aan de keukentafel. Hoe ga je hier als werknemer en werkgever goed mee om?

Iemand die aan het thuiswerken is.

9. Het tijdperk van hybride werken is begonnen. Hoe geef je daar vorm aan?

Hybride werken is veel meer dan slechts kiezen op welke plek je je werk doet. Het eist meer van professionals en organisaties. Zo moet je kritisch blijven kijken naar het eigen werk en de samenwerking. Stel jezelf daarbij 7 vragen.

hybride werken

8. Hybride samenwerken & vergaderen: kan het ook anders?

Hoe doen we dat, hybride werken? Blijven we videobellen en documenten delen? Dat online vergaderen kan in elk geval wel minder! In dit artikel zoomt Christiaan Lustig in op de mogelijkheden en vormen van digitaal (samenwerken).

Vergaderen op kantoor met mensen op afstand in videocall op scherm

7. Hybride werken deugt niet

Het hybride werken is een schreeuw, een eis naar werk dat wérkt, stelt Isabel De Clercq in haar spraakmakende column. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de crisis een blijvende positieve impact heeft op werk? Omarm jij de strijd?

Een reactie op het artikel: “Mooi verwoord Isabel. Het institutionaliseren van focustijd houd ik er in.”

Lege bureaustoelen in donker kantoor.

6. Hoe ProRail de transitie naar hybride werken aanpakt

Al die theorie over hybride werken is mooi, maar hoe werkt het nou écht, in de praktijk? Bij ProRail zorgde corona voor een versnelde kennismaking met thuiswerken en een ontwikkeling van de visie op ‘waar-je-werkt’. In dit artikel delen ze hoe zij de transitie naar hybride werken aanpakken.

Wisselsporen bij artikel over transitie ProRail naar hybride werken

5. Organiseren van hybride werken: meer dan alleen kiezen tussen kantoor & thuis

Hybride werken is niet alleen maar kiezen tussen op kantoor werken of thuis. Hoe organiseer je het in je organisatie? Wat betekent dit voor de rol van de digitale werkomgeving voor communicatie, samenwerking en bedrijfscultuur?

hybride werken

4. Voorkom burn-outs door coronacrisis: 3 tips voor werkgevers

Tijdens de tweede lockdown begin 2021 liep bijna de helft van de werkende Nederlanders het risico een burn-out te krijgen. Dat schreeft het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out. In dit artikel: 3 oorzaken & oplossingen die werkgevers kunnen doorvoeren. Ook nu nog nuttig om te lezen.

burn-out

3. Talloze taken en tools? Zo krijg je overzicht in je digitale werkomgeving

Met talloze tools en verschillende taken heeft elke medewerker andere behoeften voor een digitale werkplek. Hoe krijg en houd je overzicht? In dit uitgebreide artikel lees je hoe.

Digital workplace, samenwerken met collega's.

2. 7 trends voor een succesvolle digitale werkplek in 2021

De digitale werkplek is belangrijker dan ooit tevoren. Met welke trends moet jij in 2021 en de jaren erna rekening houden? Arjan Nataraj benoemt 7 trends, waaronder skills for all, aandacht voor de duurzame digitale werkplek en de opkomst van no-code. 

Iemand die een digitale werkplek heeft.

1. Trends in interne communicatie

Wat staat er dan op nummer 1? Ik smokkel hier, het gaat namelijk om 3 artikelen, die qua onderwerp veel samenhang met elkaar hebben:

Hybride werken, het belang van interne communities en de risico’s van informele appgroepjes… Dit zijn 3 van de 10 belangrijkste digitale trends op het gebied van interne communicatie. Rik Mulder praat je bij.

En hoe zorgen hybride organisaties ervoor dat iedereen betrokken blijft? Wiens probleem is de digitale veiligheid? En hoe belangrijk is het om je werknemers zelf aan het woord te laten? Bente Pieters praat je bij over de laatste trends in interne communicatie voor 2021 én 2022.

Veel leesplezier en op naar een jaar waar digitale werkplekken en hybride werken nog meer mainstream worden.