Loopbaan

Hoe maak je werk van je idealen?

0

Iedereen heeft idealen. Misschien wil je wat vaker bij je buurvrouw op de koffie, zodat ze zich minder eenzaam voelt of misschien heb je een idee om meer bomen te planten in jouw buurt of vluchtelingen te helpen om de Nederlandse taal te leren. Zo’n ideaal blijft vaker in ons hoofd zitten dan dat we er echt iets meedoen. Dat is zonde, want de wereld heeft changemakers nodig.

Ben jij al wakker?

Marnix Geus wil je met Het Idealenboek (affiliate) stimuleren om je in te zetten voor jouw idealen. Aan de hand van inspirerende verhalen van echte changemakers kom je erachter dat er eigenlijk 5 fasen zijn die je doorloopt voordat je verandering teweeg kunt brengen.

Het begint met wakker worden. Je realiseren dat je iets wil bijdragen en waaraan dan precies. Iedereen wordt vroeg of laat wakker. Dat kan door een heftige gebeurtenis zijn, zoals ziekte. Of er is iemand in je omgeving die je inspireert.

Nu je het plan hebt om een positieve verandering in gang te zetten, is het simpelweg tijd om een begin te maken. We maken het volgen van een ideaal vaak veel te groot. Als je bijvoorbeeld meer bomen in je buurt wilt planten, dan is het planten van een boom in je eigen tuin een mooi begin. En soms is het alleen maar delen en uitspreken wat je gaat doen al een hele belangrijke eerste stap. Zodra jij in beweging komt, bewegen anderen vanzelf mee. Je zal ook wat cynici tegenkomen, maar laat je daar niet door ontmoedigen.

Als je eenmaal een begin hebt gemaakt, dan is het belangrijk om jouw hulptroepen te verzamelen. Begin bij familie en vrienden, mensen waarvan je weet dat ze je graag helpen. Van daaruit groeit het wel, zeker als je zichtbaar bent. Goede doelen zijn vaak te bescheiden. Zichtbaar zijn gaat niet over opscheppen, maar over het delen van jouw idealen en anderen daarvoor enthousiasmeren.

Nu komt het aan op doorzetten en durven vertrouwen op dat jouw ideaal zijn weg vindt.

Idealen in de praktijk

Klinkt het je nog wat zweverig in de oren? Of toch te groots? Ik werd geraakt door het boek van Geus, omdat ik nu zelf bezig ben met een ideaal. Ik wilde graag een platform oprichten dat vrouwen een liefdevol duwtje in de rug geeft om zich in te lezen over HPV.

Het begon te borrelen in mijn hoofd toen ik in het ziekenhuis lag met baarmoederhalskanker. Voordat ik daadwerkelijk een stap zette, hoorde ik eerst ongeveer vijftig keer per dag dat stemmetje dat zei ‘Jij kan in je eentje geen verschil maken, haal je maar niks in je hoofd’.

Uiteindelijk heb ik mezelf er toch van overtuigd dat ook ik iets kan bijdragen aan een betere wereld. Hoe ik daarmee ben begonnen? Door mezelf uit te spreken. Door hardop zeggen wat ik wilde doen en bereiken. Eerst alleen tegen vrienden. Hun positieve reacties stimuleerden me om het ook uit te spreken naar de buitenwereld.

Zo kwam ik in contact met een fantastische designer & webbouwer. Hij wilde graag meewerken aan het project. En voor ik het wist werden er ontwerpen uitgewisseld en had ik een website. We hebben daar ruim een jaar de tijd voor genomen. Dat was misschien ook wel de tijd die ik nodig had om te verwerken dat het ging gebeuren!

Na dat jaar tweette ik er iets over, zonder verwachtingen. Het was een mooi proces geweest en ik was trots op het resultaat. Voor ik het wist was ik aan het vertellen over mijn platform op de televisie, kwam er een aanvraag voor een interview binnen, wilde de grootste bedrijven samenwerken en kreeg ik reacties van vreemden. Sommige leuk, ander minder leuk. Maar mijn platform werd gezien.

Het is nu al groter dan ik ooit had durven dromen. Het zal niet met ieder ideaal zo gaan, maar zolang je iets doet wat je aan het hart gaat ben ik het levende bewijs dat je daadwerkelijk verschil kan maken. Jij ja!

Praktische tips als het bij jou borrelt

Dus heb jij ook zo’n ideaal dat borrelt? Dit is het moment om je uit te spreken en te starten met jouw project om de wereld een beetje beter te maken. Ik zet graag ook nog wat praktische tips voor je op een rij:

  • Spreek je uit. Pak jezelf bij de lurven en deel jouw ideaal met je omgeving. Heb je genoeg zelfvertrouwen? Deel het dan met iedereen die het wil horen.
  • Zoek de samenwerking op met anderen. En denk je nu zo’n partij zit niet op mij te wachten? Dat dacht ik ook vaak, maar 8 van de 10 keer heb je het mis en willen ze in ieder geval even naar je luisteren. Je hebt maar één haakje nodig voor een samenwerking.
  • Informeer eens bij jouw gemeente, soms is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor projecten met een goed doel.
  • Wil je wel iets goeds doen voor de wereld, maar weet je nog niet wat? Er zijn initatieven die ondernemers en professionals koppelen aan goede doelen die een bepaalde expertise kunnen gebruiken.
  • Overleg met je werkgever: van sommige bedrijven krijg je extra dagen vrij om vrijwilligerswerk te doen.

Het Idealenboek

Het IdealenboekHet Idealenboek (affiliate) van Marnix Geus is echt een aanrader voor iedereen die iets goeds wil doen, maar nog even niet weet hoe te beginnen. De verhalen die hij deelt stimuleren enorm om zelf aan de slag te gaan. Ondanks dat het volgen van je idealen je misschien wat zweverig in de oren klinkt, is het boek dat niet.

Het is praktisch, leest makkelijk weg en zet je tegelijkertijd aan het denken. Jij kan écht een verschil maken en bijdragen aan een betere wereld. Wat ga jij betekenen?