Social media

Iedere dag op LinkedIn posten? Dit levert het op

0

Ik plaatste af en toe een bericht op LinkedIn en reageerde op mijn eigen netwerk. Dat was hoe ik het sociale netwerk voor augustus gebruikte. Toch hoorde ik steeds vaker dat mensen iedere dag iets op LinkedIn posten. Toen begon ik het me af te vragen: kan ik meer uit dit platform halen? Wat levert het mij op om iedere dag een bericht op LinkedIn te plaatsen? Ik testte het voor je en deel mijn bevindingen graag!

98,039 impressies in 90 dagen

Voordat we mijn data induiken, eerst nog even wat algemene statistieken over LinkedIn. Het platform is beschikbaar in 200 landen en had in 2021 738 miljoen gebruikers. Dat is sinds 2015, toen er nog 414 miljoen gebruikers opzaten, dus flink gestegen. Genoeg mensen om je berichten aan tentoon te stellen dus! Hoe het algoritme van LinkedIn werkt is een goed bewaard geheim. En toch heb ik een poging gedaan om het te kraken. Is iedere dag posten dé manier om het algoritme te verslaan?

Ik plaatste van 1 t/m 31 augustus iedere dag een bericht op mijn persoonlijke profiel op LinkedIn. Wat dat opleverde? Ik neem voor de beeldvorming een termijn van 90 dagen, zodat je goed kunt zien hoe mijn data er uitzagen in de maanden voordat ik iedere dag een bericht ging posten. Zoals je in de grafiek hieronder ziet, is het aantal impressies van mijn berichten aanzienlijk gestegen, net als het engagement.

Impressies LinkedIn.

Nu kan deze stijging natuurlijk puur toeval zijn. Ik heb aan een aantal mensen gevraagd die al wat langer iedere dag posten op LinkedIn wat zij in hun data zien gebeuren. Ook zij zien het aantal impressies en engagement stijgen, na een aantal maanden nog steeds. Als je wat zoekwerk op Google verricht, dan zie je dat daar de algemene tendens ook is dat het goed is om in ieder geval heel regelmatig op LinkedIn te posten.

De uitschieters

Ik heb wel een paar uitschieters gehad. De post hieronder heeft het met 19.321 impressies, 188 reacties en 44 comments het beste gedaan. Ik merk er dagen later nog steeds het effect van.

Post over ergernis over het woord 'even'.

Ook onderstaand bericht deed het prima met 7792 impressies. Opvallend: het is een oud artikel en ik heb het al een aantal keer eerder in verschillende vormen op LinkedIn gedeeld. Maar het heeft het nog nooit zo goed gedaan.

Post over artikel op Frankwatching over gelukkig huwelijk tussen marketing en sales.

Tegelijkertijd waren er ook genoeg berichten waarvan ik dacht ‘hier gaat veel op gereageerd worden’ en dan was dat niet zo. Geen like, geen reactie, niks. Onderstaand bericht had 729 impressies.

Post over of je als copywriter het onderwerp waar je over schrijft leuk moet vinden.

Maar goed, data is één, wat heb ik er verder uitgehaald?

  • Twee nieuwe klanten
  • 101 nieuwe volgers
  • Vaker voorkomen in search results

Dit is wat ik leerde van iedere dag op LinkedIn posten

Wat zijn mijn learnings van deze maand?

  • Langere berichten van maximaal 3 paragrafen doen het beter dan korte berichten.
  • Berichten die persoonlijk zijn, doen het het best. Mijn post over het woordje ‘even’ was een frustratie die ik van me af tikte. Ik heb ook een bericht gemaakt over de zoektocht naar mijn niche. Die deden het veel beter dan berichten waarin ik bijvoorbeeld een artikel deelde.
  • Tags zijn handig, maar niet noodzakelijk voor een groot bereik. In mijn best presterende berichten heb ik niemand getagd.
  • Mijn best presterende berichten bevatten geen links. Niet in het bericht en niet in de comments. MAAR…het is niet zo dat posts waar ik wel een link in het bericht plaatste geen bereik hadden. Ik laat dit los. Als ik geen link hoef te gebruiken, prima. Voegt het wel iets toe, dan plaats ik het gewoon. Onder andere Hootsuite zegt dat je de link nog steeds het beste in de eerste reactie kunt plaatsen.
  • Het tijdstip dat je je bericht de wereld inslingert maakt echt verschil. Bij mij werkte het het beste als ik vroeg in de ochtend wat plaatste, écht vroeg. Ook in het weekend. Berichten die ik halverwege de dag plaatste hadden vaak een stuk minder bereik.

Wat ik nog wel wil opmerken is dat dit een experiment betreft van 1 maand met 1 profiel. Dus mijn bevindingen zijn vast en zeker niet de absolute waarheid. Ik heb niet met alle soorten content getest, #hashtags niet meegenomen etcetera. Vergeet dat niet als je zelf gaat experimenteren, want dat raad ik je zeker aan. Daarover later nog wat meer.

Via LinkedIn kreeg ik nog een aantal vragen over mijn experiment. Die beantwoord ik graag.

Wel of geen links in je bericht plaatsen?

‘Ben benieuwd of je ook wat over het insluiten van links hebt gevonden of het toevoegen van een link als eerste comment. Ik doe het niet meer (beiden niet) uit angst dat ik de zichtbaarheid van m’n post om zeep help, maar is dat ook echt zo?’

Bij mij was het niet zo dat posts met een link in het bericht geen bereik meer hadden. Wel presteerden de posts zonder link het beste. Ik zou hier vooral mee experimenteren.

Wel of geen foto gebruiken?

‘Was het bereik van berichten met foto beter dan zonder?’

Ja, posts met foto’s deden het beter. Maar ook hier geldt weer dat berichten zonder foto niet geen bereik meer hadden. Dit bericht hieronder had 4142 impressies. Je ziet dat zolang het maar relevant is en mensen erop reageren, je post echt wel gezien wordt. In mijn experiment was interactie de meest belangrijke factor voor bereik.

Post over het zoeken naar een niche.

Wanneer zag je effect?

‘Na hoeveel dagen zag je meer bereik/reacties? En kun je ook zien of mensen je updates op “negeren” hebben gezet?’

Je ziet dat ik op dag 10 een post met goed bereik had en vanaf dat moment ben ik alleen tussen dag 20-24 nog even teruggezakt naar het oude niveau. Op je andere vraag kan ik geen antwoord geven helaas. Ik weet niet of dat zo is en hoe ik daarachter kan komen. Als iemand het wel weet, laat dat in de reacties weten!

Impressies LinkedIn.

Was het ook leuk?

‘Ik ben benieuwd of je het ook leuk vond om te doen. Kostte het veel energie? Wist je elke dag waarover te posten? Voelden berichten soms nutteloos?’

Ik vond het niet altijd leuk om te doen en heb ook echt wel dagen gehad waarin ik me nog nét niet schaamde voor wat ik heb geplaatst. Sommige berichten moesten uit m’n tenen komen.

Aan de andere kant vond ik het fijn dat ik iedere dag een moment had om te schrijven. Het is ook leuk om te merken dat je eigenlijk iedere dag wel wat te delen hebt. Soms klein, soms groot. Ik denk dat ik er gemiddeld een half uurtje per dag mee bezig ben geweest. De ene dag had ik binnen 10 minuten een bericht online staan en op andere dagen moest ik eerst inspiratie opdoen.

Moet iedereen nu elke dag gaan posten?

Is mijn advies nu om iedere dag te gaan posten op LinkedIn? Daar kan ik geen eenduidig antwoord op geven. Het hangt van je doel af. Wat wil je bereiken op LinkedIn? Meer zichtbaarheid? Meer leads? Nieuwe connecties? Door iedere dag te posten heb ik al deze zaken bereikt en LinkedIn heeft mij in augustus meer opgeleverd dan het de afgelopen maanden heeft gedaan.

Maar ik geloof niet dat iedere dag posten bij iedereen past en dat het altijd het meeste oplevert. Zoals ik eerder al schreef, merk ik van een aantal berichten die het heel goed hebben gedaan nog steeds effect. Dus ik kan me voorstellen dat je met 2-3 kwalitatieve posts per week hetzelfde kunt bereiken als met iedere dag posten. Daar ga ik voor.

Hoe vaak plaats jij wat op LinkedIn? Wat levert het je op? Laat het weten via de reacties hieronder. 🙂