Customer experience

Magento 2: de 5 beste thema’s voor meer snelheid en conversie

0

Magento 2 is nog steeds het meest gebruikte webshop-systeem van dit moment. De afgelopen jaren heeft Magento zich gefocust op verder optimaliseren van het platform. Een onderdeel waarin Magento absoluut niet uitblinkt, is de (technische) kwaliteit van het standaard thema Luma. De Magento-community heeft hierop ingespeeld door het maken van een groot aantal thema’s. Maar wat zijn anno 2022 eigenlijk de top 5 beste Magento-thema’s om gebruik van te maken?

Magento ExtensionZoals ik besprak in mijn artikel over de beste Magento 2-modules [2020] valt er over ‘top-lijstjes’ te speculeren. Iedere webshop heeft zijn eigen producten en klanten en heeft daarmee ook andere eisen voor een thema. De lijst hieronder is vooral bedoeld ter inspiratie. De bijbehorende thema’s worden veel door webbouwers gebruikt als kaal basisthema om verder uit te bouwen aan de hand van de eisen van de klant. Het zijn dus absoluut niet allemaal kant-en-klare thema’s die zomaar zonder technische kennis te gebruiken zijn.

Waar moet ik op letten bij een thema?

Als je een thema kiest dan betekent dat een investering voor een aantal jaar. Daarom is het belangrijk om een zorgvuldige keuze te maken door rekening te houden met onderstaande factoren:

 • Snelheid: laadt het thema snel of zorgt de code voor vertraging?
 • Web Vitals: de graadmeter voor gebruiksgemak dient te worden geoptimaliseerd zoals Chantal uitlegt.
 • Magento-versie: is het thema compatibel met je Magento-versie en brengt de thema-bouwer voldoende updates uit voor toekomstige versies?
 • Support: heeft de thema-bouwer een ticketsysteem waar je bugs kan melden?
 • Compatibility: is het thema compatibel met je PHP-versie, hosting, gebruikte modules, etc.
 • Functionaliteit: biedt het thema genoeg features die je klanten nodig hebben in hun shop-experience?
 • SEO: is het thema geoptimaliseerd voor zoekmachines? Denk aan rich snippet, semantische HTML, etc.
 • Conversie: is het thema qua belevenis geoptimaliseerd om alle fases van het aankoopgedrag te ondersteunen en de klant door de funnel te leiden?
 • Reviews: zijn er veel klachten en bugs gemeld door andere mensen?
 • Documentatie: is er documentatie en is deze compleet en geüpdatet?
 • Kwaliteit van de code: laat een developer beoordelen of er ‘nette’ code is gebruikt en er geen security-risico’s zijn.

De top 5 beste Magento 2 thema’s

Hieronder heb ik een paar thema’s beschreven die grotendeels aan de bovenstaande eisen voldoen. Het zijn de thema’s die steeds vaker worden genoemd en waar de community op dit moment goed op reageert.

1. Hyvä

Hyvä is momenteel erg populair onder Nederlandse webbouwers. Het thema is ontstaan uit de frustratie met het Magento 2 Luma thema. Hyvä blinkt uit in zijn snelheid zonder dat daar direct de meer ingewikkelde Progressive Web App bij komt kijken. De slecht ontwikkelde JavaScript van Magento is eruit gehaald en daardoor haalt het thema 100% scores op snelheid, toegankelijkheid, SEO en de core web vitals.

Als je de demo hebt gezien ervaar je direct hoe snel je webshop kan zijn. Daarnaast beschikt Hyvä over een geoptimaliseerde checkout-pagina. Vermoedelijk gaan we dus steeds meer webshops zien die gebruik maken van het Hyvä-thema. Zijn er ook nadelen? Ja, standaard zullen niet alle modules en extensies goed samenwerken met Hyvä en daar dien je dus ontwikkeltijd in te steken. Wat mij betreft wegen de voordelen hier sterk tegenop.

Bekijk demo & lees over Hyvä

Hyva Magento 2

2. Vue Storefront

Vue Storefront is een PWA-website met de functionaliteit van een mobiele app. PWA’s zijn snel en ook te gebruiken wanneer je offline bent. Daarnaast kunnen ze push notificaties ondersteunen. De ervaring voor de bezoeker is subliem en je zult merken dat pagina’s vrijwel direct laden. Vue Storefront kan dit voor elkaar krijgen door de front-end volledig los te koppelen van de back-end van Magento. De front-end praat door middel van API’s met de back-end, wat je flexibiliteit en snelheid oplevert. Het nadeel is dat deze techniek niet standaard compatibel is met extensies en daarom zijn de kosten voor een PWA-thema in Magento 2 nog erg hoog.

Bekijk de demo & lees over Vue Storefront

Magento PWA Theme

3. Breeze Evolution

Het Breeze Evolution thema biedt een moderne front-end met de nieuwste snelheidstechnologieën en is ontstaan uit onvrede met het tragere Luma. De resultaten zijn indrukwekkend: Google Page Speed Score 98 voor mobiel en zeer kleine bestandsformaat van CSS (13kb). Daarnaast is het thema gratis te gebruiken en ziet het er modern uit. Het grote voordeel is dat het thema iets meer compatibel is met extensies dan de andere opties uit de top 5.

Bekijk de demo & lees over Breeze Evolution

Magento 2 Breeze Theme

4. ScandiPWA

ScandiPWA biedt een geweldige ervaring, zowel op mobiel als op desktop. Het ontwikkelingsproces is soepel in vergelijking met standaard Magento 2, vanwege de manier waarop het thema is opgezet. Het thema is een volledig open source PWA-thema en is een goed alternatief voor Vue Storefront. Een indrukwekkende lijst met retailers zoals Puma maakt gebruik van dit thema. Houd ook hier rekening met hogere implementatiekosten vanwege mindere plugin-compatibility door PWA.

Bekijk de demo & lees over ScandiPWA

Magento 2 ScandiPWA Theme

5. Luma

Luma is het standaard Magento 2 thema. Voor de volledigheid noem ik hem toch in deze lijst omdat de meeste e-commerce agencies nog steeds hun thema’s ontwikkelen op basis van Luma. De reden hiervoor is dat Luma stabiel is en de meeste compatibility biedt met andere extensies. Luma is echter wel traag en ook is de code matig geschreven. Om dit deels op te lossen kun je proberen verder te optimaliseren op snelheid met Varnish, en JS/CSS bundling met bijvoorbeeld deze plugin.

Bekijk de demo & lees over Luma

Magento Luma Theme

Tot slot: investeer in de toekomst

Misschien heb je al een Magento 2 shop en vraag je je af waarom je in hemelsnaam een nieuw thema nodig hebt. Je webshop werkt toch gewoon goed? Het is belangrijk om je te realiseren dat je daarmee achter kan gaan lopen. De nieuwe set aan thema’s die sinds kort bestaat hebben veel van de problemen van Magento 2 opgelost en kunnen voor een betere conversie en zoekmachine-ranking zorgen. De vraag is dus vooral of je niet omzet laat liggen.

Ik heb slechts 5 thema’s besproken in deze lijst en daarom ben ik benieuwd naar welke thema’s jij gebruikt en waarom. In de reacties hieronder lees ik daarom graag jouw toevoeging op dit artikel!