How to

De 20 beste Magento 2-modules van 2020

0

Magento 2 bestaat alweer bijna 5 jaar. Het webshoppakket heeft ondanks initiële kritiek zichzelf opnieuw bewezen als dominante keuze voor bedrijven met webshops. De gratis versie is zeer compleet, maar leunt op modules voor must-have functionaliteiten. Daarom deel ik een handig overzicht van de beste Magento 2-modules van 2020 met de meeste impact op je resultaten.

In het verleden schreef Frank Daamen een artikel over de top 10 modules van 2017. Aangezien de laatste 3 jaar de extensies zich verder hebben ontwikkeld, vul ik zijn lijst graag aan met een recent overzicht.

Zoals ik besprak in mijn artikel over de beste Magento 1-modules valt er over ieder ‘top-lijstje’ te speculeren. Zo heeft iedere webshop zijn eigen type klanten en producten, en daarmee ook verschillende benodigde functionaliteit. Als eigenaar van een e-commercebureau kom ik er dus tientallen tegen en in het overzicht hieronder bied ik een handig overzicht van de meest bruikbare extensies.

Waar let je op bij het kiezen van een module?

Magento 2 Module ChecklistDe Magento community geeft je toegang tot duizenden modules. De kwaliteit van de aangeboden modules verschilt enorm. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig te zijn in je keuze. Om de goede van de slechte plugins te onderscheiden let ik op een aantal zaken. Het is belangrijk om modules te kiezen die aan zo veel mogelijk van de volgende punten voldoen.

  • Reviews – Wat vinden andere klanten van de module? Kijk op Github, Magento Marketplace, Google en de site van de module-maker wat de reacties zijn. Kijk uit voor fake reviews.
  • De ontwikkelaar – Is het een betrouwbare ontwikkelaar en zijn ze gecertificeerd/partner? Voor de kleinere partijen kan je in ieder geval natrekken of er voldoende en snelle support is.
  • Updates – Als de module compatible met de laatste versie van Magento? En worden er voldoende updates uitgerold? Om dit te controleren kun je de zogenaamde ‘change logs‘ of het versienummer controleren op hoe vaak er een update uitgerold wordt.
  • Documentatie – Is er voldoende documentatie over de installatie en configuratie van de module beschikbaar? Weinig documentatie is vaak een teken van een minder goed development proces.
  • Kwaliteit code – Bekijk een demo van de module of controleer bij aanschaf de source code. Is de module goed gestructureerd of is het een chaos?
  • Installatie – Hoe moet de module worden geïnstalleerd? Is dit door middel van een download of kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van composer.
  • Snelheid – Externe modules kunnen de laadsnelheid van je webshop flink beïnvloeden. Zorg ervoor dat je pagespeed-scores niet te laag worden.

Veel modules zijn slecht geschreven of onderhouden, leveren compatibiliteits-conflicten op en hebben gebrekkige documentatie. Daarom is het altijd aan te raden goede backups te maken voordat je een plugin installeert. Daarnaast raad ik je aan om je webshop uitgebreid te testen en bugs op te sporen. Wees voorzichtig bij de installatie van plugins.

1. FireCheckout

Functie: optimalisatie van de afrekenpagina
Maker:
Swiss It Labs
Prijs: $189

Met een afrekenpagina-module zorg je ervoor dat bezoekers sneller afrekenen en behaal je meer conversie. Voorheen was OneStepCheckout een van de weinige modules die onnodige stappen wegsneed en de checkout op 1 pagina wist te presenteren. Inmiddels is de module qua functionaliteit niet meer de koploper en ervaar ik betere snelheden en conversie met andere modules.

Voor mij springt FireCheckout eruit als het gaat om de alternatieven. Met name de ondersteuning van material design, de uitgebreide configuratie keuzes, en de snelle laadtijd is een sterke verbetering voor je webshop.

Screenshot van de Magento-module FireCheckout

2. Google Tag Manager Enhanced E-commerce

Functie: integratie met GTM, Enhanced E-commerce, Ads d.m.v. de datalayer
Maker:
Anowave
Prijs: €119,90

Het verzamelen van data van je webshopbezoekers is belangrijk voor het verkrijgen van goede inzichten. Maar ook voor de verdere targeting van deze bezoekers met je marketingtools zoals Google Ads, Facebook of Instagram. Magento biedt een basis-integratie met Google Tag Manager of Analytics. Als je een stap verder wil, kun je gebruikmaken van Anowave Google Tag Manager Enhanced E-commerce Tracking. Deze module zorgt voor een uitgebreide datalayer integratie en Google Tag Manager.

Een mooie use-case is bijvoorbeeld het tracken van de customer-life-time-value van je bezoeker als custom dimension, zodat je met remarketing agressief kunt bieden op het targeten van klanten die het meest uitgeven in je webshop. De module bevat ook de optie om GDPR-compliant te werken. Een echte must voor iedere shop die data-driven wil opereren.

Screenshot van Google Tag Manager Enhanced E-commerce.

3. Improved Layered Navigation

Functie: betere filter-mogelijkheden in categorieën
Maker:
Amasty
Prijs: €325

Niet voor alle shops, maar met name voor shops met veel producten zijn uitgebreide filter-opties van groot belang. Je wil namelijk dat je bezoekers zo snel mogelijk uitkomen op het juiste product. Met Amasty Improved Layered Navigation kun je de reeds bestaande filters van Magento uitbreiden en heb je meer controle over hoe de filter-opties zich gedragen. Daarnaast zorgt de module ervoor dat de filters hun eigen schone URL krijgen die door Google geïndexeerd kunnen worden.

Screenshot van Improved Layered Navigation.

4. Product Feed Export

Functie: genereren van gefilterde custom product feeds
Maker:
Xtento
Prijs: €129

Vrijwel iedere webshop heeft een feed nodig om zijn producten te ontsluiten naar andere platformen zoals Google Shopping, Amazon of Bol. Je kunt hiervoor werken met Channable, maar je kunt ook zonder abonnementskosten gebruikmaken van Xtento Product Feed Export. Met deze module kun je kiezen uit diverse templates of kun je zelf je eigen feed-format definiëren.

De module geeft veel vrijheid om te bepalen welke producten in de feed moeten komen en in welk data-format dat moet gebeuren.

Screenshot van Product Feed Export.

5. Search Sphinx/Elastic Ultimate

Functie: uitbreiden en verbeteren van de zoekfunctie
Maker:
Mirasvit
Prijs: $249

Met de diverse Mirasvit Search Ultimate-modules kun je zorgen dat de gebrekkige zoekfunctionaliteit van Magento sterk wordt verbeterd. De module kan werken met Sphinx en Elasticsearch. Naast het nauwkeuriger tonen van de juiste resultaten heb je tal val handige features: een autocomplete die instant suggesties toont, het bepalen van de te doorzoeken velden, het corrigeren voor typo’s en spellingsfouten, synoniemen, landing pages en het manipuleren van de resultaten door bepaalde producten voorrang te geven op anderen. Dit een echte must-have module voor shops met een groot assortiment.

Screenshot van Search Sphinx/Elastic Ultimate.

6. CMS Revisions

Functie: versiebeheer module voor pagina’s en blocks 
Maker:
Plugin.Company
Prijs: €115

Met de handige CMS Revisions module van plugin.company zorg je ervoor dat er nooit meer per ongeluk werk verloren gaat. Als er veel mensen in de backend van Magento werken, zullen er ongetwijfeld fouten worden gemaakt met de onhandige CMS editor van de pagina’s of static blocks. Met deze versiebeheer module kun je altijd terug naar een vorige versie.

Screenshot van CMS Revisions.

7. Return Management Administration (RMA)

Functie: automatiseren van het retour-proces 
Maker:
Amasty
Prijs: $219

Met de Amasty RMA plugin zorg je voor een vlekkeloze afhandeling van retouren. De module biedt een handige interface voor je klanten waarin ze zelf een retour-verzoek kunnen aanmaken. Met handige automatische regels stel jij vervolgens in wat de vervolgstappen van dit proces zijn. Zo kun je direct het geld terugstorten of een vervangend product aanbieden. Klanten kunnen foto’s van schade uploaden en op ieder moment de status van de retouraanvraag in de gaten houden. In de backend handel je vervolgens de retouren verder af en kun je bijvoorbeeld automatisch retour-etiketten naar je klant toesturen.

Screenshot van Return Management Administration (RMA).

8. Social Login

Functie: klanten inloggen met hun socialmediaprofiel
Maker:
Mageplaza
Prijs: Gratis

Met de gratis social login module van Mageplaza zorg je ervoor dat je klanten nog sneller een account aanmaken of inloggen. Het is niet meer nodig om een wachtwoord aan te maken voor de webshop, klanten loggen in met hun socialmediaprofiel. De profielen die onder andere worden ondersteund, zijn Facebook, Google, Twitter, LinkedIn, Instagram en Microsoft. Minder inlog-stress betekent sneller afrekenen en dus meer conversie.

Screenshot van Social Login.

9. Google Page Speed Optimizer

Functie: Optimaliseren van de snelheid van Magento
Maker:
Amasty
Prijs: €259

De laadtijd van veel Magento 2 webshops laat behoorlijk te wensen over in veel webshops. Magento 2 is een vrij log systeem en zonder de juiste inrichting zal de laadsnelheid van je webshop slecht zijn. Dit gaat te koste van conversie en Google rankings.

Naast het installeren van Redis, Varnish-cache en de basis configuratie om je webshop snel genoeg te maken, is het ook handig om Amasty Google Page Speed Optimizer te gebruiken. Deze module bevat handige features om de snelheid en je PageSpeed score te verbeteren zoals: lazy load images, webp-format, optimalisatie en bundeling van JS, CSS, HTML.

Screenshot van Google Page Speed Optimizer.

10. Magento Product Questions

Functie: toevoegen van (publieke) klantvragen aan de productpagina
Maker: BSS Commerce
Prijs: $99

Met BSS Commerce Product Questions kun je makkelijk een vragen-sectie toevoegen aan de productpagina’s van je webshop. Door de veelvoorkomende vragen en antwoorden van andere klanten te tonen bij het product, kun je je klanten beter informeren en dit zal zorgen voor meer conversie. Hierbij is het aan te raden om een dergelijke feature te implementeren met wat maatwerk, waarbij je de module integreert met een rich-snippet format. Op die manier kan Google deze informatie beter begrijpen. Op die manier heb je veel kans dat je op bepaalde vragen in Google gaat ranken en zorg je voor betere rankings.

Screenshot van Magento Product Questions.

11. SEO Suite Ultimate

Functie: uitbreiden van de SEO mogelijkheden van Magento
Maker:
Mageworx
Prijs: $299

Out-of-the-box bevat Magento al een hoop features die je helpen hoog te ranken in Google. Met SEO Suite Ultimate van Mageworx breid je deze functionaliteiten nog verder uit. Heb je bijvoorbeeld meerdere store views in verband met talen? Dan kan Mageworx de benodigde href-lang relaties regelen.

Daarnaast bevat de module een enorme hoeveelheid aan rich snippets voor gestructureerde data op je website zodat Google je site nog beter zal begrijpen.

Screenshot van SEO Suite Ultimate.

12. Abandoned Cart Email

Functie: e-mail reminders voor verlaten winkelmandjes 
Maker:
Mageplaza
Prijs: $79

Magento 2 Abandoned Cart E-mail extensie helpt bij het herstellen van alle vergeten winkelwagentjes van je klanten. Deze extentie helpt hen terug te keren naar de webshop om het afrekenen te voltooien. Je kunt de frequentie en timing van de e-mails instellen en een optionele persoonlijke kortingscode toevoegen om een klant nog sneller te laten converteren. Daarnaast bevat de module een uitgebreide rapportage om te zien waar mensen uitvallen en bij welke producten.

Screenshot van Abandoned Cart Email.

13. Magento 2 SMTP

Functie: alle Magento mails via SMTP laten versturen
Maker:
Mageplaza
Prijs: Gratis

Magento 2 SMTP helpt je e-mailreputatie te verbeteren, wat essentieel is voor elke e-mailmarketingcampagne. Nooit meer komen je mails in de spambox terecht. Eveneens zorgt deze module ervoor dat alle uitgaande mails worden opgeslagen in logs, zodat je in de gaten kunt houden of alle mails goed worden verzonden.

Screenshot van Magento 2 SMTP.

14. Advanced Customer Segments

Functie: segmenteren van bezoekers voor gerichte targeting 
Maker:
Amasty
Prijs: $199

Segmenteer je klanten en bezoekers nauwkeurig op bestellingen, verzendadressen, winkelwagengegevens en vele andere parameters. Hierna kun je deze segmenten gebruiken om gerichte promoties of marketinguitingen toe te passen. Als je er extra maatwerk aan toevoegt, kun je bijvoorbeeld je webshop personaliseren aan de hand van verschillende segmenten. Denk bijvoorbeeld aan het maken van segmenten voor trouwe klanten, klanten die veel besteden of klanten die producten uit een bepaalde categorie bestellen. Een echte must-have voor marketeers.

Screenshot van Advanced Customer Segments.

15. Fishpig WordPress Integration

Functie: WordPress integreren met Magento 2
Maker:
Fishpig
Prijs: Gratis

Soms is het handig om naast je Magento 2 webshop nog een WordPress-installatie te draaien. WordPress is namelijk veel beter voor het beheren, organiseren en maken van pagina’s en CMS-content. Met Fishpig WordPress integration zorg je ervoor dat je WordPress-omgeving netjes integreert met Magento. Je design, header en footer van de site worden overgenomen van Magento, terwijl de URL-structuur netjes SEO-proof is.

Screenshot van Fishpig WordPress Integration.

16. Advanced Reports

Functie: uitgebreide rapportages over je klanten, sales, producten
Maker:
Mirasvit
Prijs: $119

Geen shop kan zonder goede rapportages. Rapportages heb je nodig om inzicht te krijgen in het gedrag van je klanten. Uit die learnings definieer je concrete marketingacties of stuur je je strategie bij. Met Mirasvit Advaned Reports voeg je hele uitgebreide en gebruiksvriendelijke rapporten toe aan de bestaande rapportages van Magento.

Screenshot van Advanced Reports.

17. Reward Points, Referral and Loyalty Program

Functie: toevoegen van een loyaliteitsprogramma met spaarpunten
Maker:
Mirasvit
Prijs: $149

Met deze module voeg je makkelijk een loyaliteitsprogramma met spaarpunten toe aan Magento 2. Hiermee maak je je bestaande klanten nog trouwer en kun je ervoor zorgen dat ze nog meer besteden. Door de toevoeging van een referral-programma stimuleer je mond-tot-mond reclame en kun je je klantgroep nog groter maken.

Screenshot van Reward Points, Referral and Loyalty Program.

18. Product Labels

Functie: tonen van opvallende product labels/stickers 
Maker:
Amasty
Prijs: $119

Een webshop met een breed assortiment heeft zogenaamde productlabels nodig om meer nuance te geven aan de verschillen van elkaar. Met Amasty Product Labels laat je producten er direct uitspringen met hun eigen label. Met de extensie kun je bijvoorbeeld aangeven welke producten in de aanbieding of nieuw zijn.

Screenshot van Product Labels.

19. Magento 2 Multiple Store View Pricing

Functie: verschillende prijzen voor store views
Maker:
BSS Commerce
Prijs: $119

Als je diverse landen en talen wil bedienen vanuit dezelfde Magento-installatie, is de beste oplossing hiervoor om diverse store views aan te maken. Maar Magento laat het niet toe om per storeview een prijs te bepalen voor een product. Het is echter vaak noodzakelijk om niet één prijs in heel Europa te voeren, maar deze per land te laten verschillen. BSS Commerce zorgt ervoor dat je per store view (en dus per land/taal) een eigen prijs en valuta kan instellen.

Screenshot van Magento 2 Multiple Store View Pricing.

20. EU VAT Enhanced

Functie: btw-nummer validatie en B2B klantgroepen 
Maker:
Geissweb
Prijs: €179

EU VAT Enhanced voor Magento 2 verbetert de mogelijkheden van Magento als het gaat om business-to-business transacties binnen de Europese Unie. Het kan bepalen hoe en voor wie btw in rekening wordt gebracht. Zo worden alle btw-nummers gevalideerd via de EU VIES API. Een bestelling plaatsen met 0% btw is mogelijk voor gasten en geregistreerde klanten, volledig onafhankelijk van de klantengroep waar men inzit. Hiermee zorg je er dus voor dat je Magento shop ook klaar is voor B2B-klanten.

Screenshot van EU VAT Enhanced.

Tot slot: kies verstandig

Magento ImprovementsHet overzicht van aan te raden plugins moet je voldoende inspiratie hebben gegeven om zelf aan de slag te gaan. Denk bij iedere module goed na over welk effect het op jouw webshop kan hebben en ga na of deze voordelen de moeite van het installeren, configureren en integreren van de module waard zijn.

In de reacties hieronder lees ik graag met welke plugins jij dit lijstje aanvult!