Innovatie

Top 10 essentiële plugins voor Magento-webshops

0

Magento krijgt een steeds stevigere positie in het e-commercelandschap. Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om met dit pakket een webshop te beginnen. Gelukkig bestaat er een handige toolbox aan plugins waarmee je snel de functionaliteiten van je webshop kunt uitbreiden. In dit artikel een top 10 van essentiële plugins voor Magento.

Uiteraard valt er over ‘top’-lijstjes altijd te discussiëren. Iedere webwinkel is uniek en heeft daarom ook unieke wensen met betrekking tot functionaliteiten en dus ook voor de extensies. Toch zijn er een aantal plugins die voor de meeste webshops enorm bruikbaar kunnen zijn en vaak voor meer omzet zullen zorgen. De meeste plugins in dit lijstje zijn gratis, toch is het het waard om voor een aantal plugins te betalen. In de reacties hieronder horen we graag met welke plugins jij dit lijstje aanvult!

1. One Step Checkout: afrekenen op 1 pagina

Als je het ons vraagt (en dat doen jullie) is dit een van de meest doeltreffende plugins die ervoor zal zorgen dat de conversie van je webshop hoe dan ook zal stijgen. Standaard beschikt Magento over One Page Checkout, een afrekensysteem dat gevoelig is voor bugs en om veel ‘clicks’ vraagt. Met One Step Checkout zorg je dat je klant alle informatie op 1 pagina kan invullen en met slechts 1 klik kan afrekenen. De eigenaar van de plugin claimt dat dit soms tot wel 60% meer bestellingen zorgt, bij ons was dit in ieder geval 20%. Zo heb je de kosten er snel uit!

2. Advanced Newsletter: optimaliseer je nieuwsbrief

nieuwsbrief plugin magentoDe standaard nieuwsbrief-functionaliteit in Magento (Community Edition) is extreem beperkt. Met de plugin Advanced Newsletter van aheadWorks zorg je ervoor dat je nieuwsbrief op een professionele manier kan worden gebruikt. Zo is het mogelijk om klanten te segmenteren op basis van hun aankoop en kun je klanten zelf laten bepalen voor welk segment ze zich willen inschrijven. Op die manier kun je nieuwsbrieven op maat sturen, waardoor je meer sales uit je nieuwsbrief zult halen. Als je gebruikmaakt van Mailchimp zal deze plugin automatisch je lijsten synchroniseren.

3. ASchroder.com SMTP Pro E-mail: professioneel e-mails afleveren

email plugin webwinkelStandaard wordt alle e-mailcommunicatie vanuit Magento verzonden via je webserver. Het probleem wat hierbij bestaat, is dat de reputatie van je server een rol speelt voor spamfilters. Als je in een shared hosting omgeving zit, kun je al snel last hebben van het feit dat je e-mails in de spambox van klanten belanden. Daarom is het beter om gebruik te maken van een andere e-mailserver, zoals bijvoorbeeld Google Apps. Met SMTP Pro kun je je e-mails via elke externe SMTP-server laten verzenden. Hierdoor neemt de kans af dat je e-mail als spam wordt aangemerkt.

4. Yoast Blank SEO Theme: de basis voor elk design

wordpress seo expertWe zijn fan van Joost de Valk, zowel voor Magento als WordPress zorgt hij voor belangrijke plugins en nuttige tips op zijn website Yoast.com. Een van zijn belangrijkste toevoegingen voor Magento is de Yoast Blank SEO Theme. Dit is een basisthema dat geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Het is dan ook aan te raden om ieder design vanuit zijn basistemplate op te bouwen. Op die manier is jouw webshop geoptimaliseerd voor zoekmachines.

5. Koppeling met je logistieke dienstverlener

tnt postnl plugin magentoDe meeste webshops maken gebruik van GLS, DPD of PostNL (voorheen TNT Post) voor de verzending van hun producten. Enkele plugins bieden de mogelijkheid om automatisch te koppelen met de logistieke dienstverlener, waardoor verzendadressen automatisch kunnen worden geïmporteerd. Daarnaast is het mogelijk om ook de Track & Trace-code terug te koppelen naar de klant. Om dit volledig te automatiseren, maken wij gebruik van MagAddons TNT Parcelware plugin, maar er bestaan alternatieven. Met alle eerlijkheid valt te zeggen dat deze plugin lastig te installeren is, en ook niet optimaal is qua werkproces en betrouwbaarheid. In het geval van PostNL worden deze problemen vooral aan de kant van hun organisatie veroorzaakt. Echter blijft het een van de beste plugins die hiervoor beschikbaar is en ondervinden wij weinig problemen, dus raden wij hem aan.

6. Fooman Google Analytics Plus: uitbreiding van je statistieken

conversie plugin analyticsMet Fooman Google Analytics Plus is het mogelijk om meer uit je Google Analytics-statistieken te halen. Zo ondersteunt het een trechterweergave voor je afrekenproces, segmenteert het op basis van terugkerende klanten, worden AJAX-request ook bijgehouden en is het mogelijk om je eigen variabelen toe te voegen. Je hebt wel iets uitgebreidere kennis over Google Analytics nodig om het beste uit deze plugin te halen.

7. Teaserbox: zet je producten in the picture

teaserbox magentoMet Teaserbox kun je gemakkelijk een mooie featurette/slider toevoegen op je homepage. Op die manier kun je bijvoorbeeld producten onder de aandacht brengen op een aantrekkelijke manier. De plugin is gemakkelijk te installeren en je kan diverse dingen instellen, zoals de richting van je slider, de afbeeldingen voor in de diashow en het formaat van de slider. Er bestaan veel plugins voor hetzelfde doel, maar dit is een van de betere gratis sliders.

8. Search Autocomplete and Suggest: verbeter je zoekresultaten

Met deze plugin van aheadWorks voeg je gemakkelijk een autocomplete toe aan je zoekbox in je webshop. Na het intikken van de eerste 3 tekens zal deze plugin automatisch proberen de rest van de zoekopdracht aan te vullen. Tevens zullen direct de gevonden producten worden getoond in een lijst onder de zoekbox. Op die manier zorg je ervoor dat je klanten gemakkelijker bij het juiste product terecht komen.

9. J2T Reward Points + Referral program: zet je klanten aan het werk

loyalty magento extensionDeze plugin tovert je webshop om in een winkel met een volledige geautomatiseerd loyaliteitsprogramma. Je klanten kunnen punten ontvangen voor het plaatsen van een review, het aanbevelen van een vriend, het kopen van producten, het registreren met een account of voor de nieuwsbrief, etc. Deze punten zijn in te leveren voor kortingen op bestellingen. Op die manier vergroot je de loyaliteit en zorg je ervoor dat je klanten onderdeel worden van je ‘sales-team’. Een echte aanrader!

10. Social media plugins: netwerkeffecten

social media extension magentoWe zijn hier allemaal op de hoogte van de social media hype, uiteraard valt er met e-commerce ook wat uit te halen! Twee belangrijke plugins vallen voor Magento aan te raden. Allereerst hebben we Lazzymonks Twitter, een plugin waarmee je je tweets terug kan laten komen in je webshop. Er bestaan elegantere technieken voor dit doel (zoals deze jQuery-plugin), maar het voordeel van deze plugin is dat je tweets ook zullen worden geïndexeerd door zoekmachines. Eveneens valt de plugin Meanbee Ordershare aan te raden. Hiermee laat je op de bedankpagina automatisch een aantal knoppen terugkomen, waarmee klanten hun verse aankoop gemakkelijk kunnen tweeten of via Facebook kunnen versturen. Op deze manier krijg je hopelijk een netwerkeffect. Uiteraard bestaat er een eindeloze lijst met social media plugins die ervoor zorgen dat je met je Facebook-account kunt inloggen, die automatisch AddThis of Like-buttons toevoegen, en nog veel meer functionaliteiten. Bedenk dus goed wat je voor jouw webshop nodig hebt.

Let op: een belangrijke voetnoot

De kwaliteit van de plugins die je kan downloaden verschilt enorm. Veel plugins zijn slecht geschreven, leveren compatibiliteits-conflicten op en hebben zeer gebrekkige documentatie. Daarom is het altijd aan te raden goede backups te maken voordat je een plugin installeert en raden we tevens aan om je webshop uitgebreid te testen om zo bugs op te sporen. Wees dus voorzichtig bij de installatie van plugins. Gelukkig is er ook een handige plugin beschikbaar om eventuele conflicten tussen plugins op te sporen. Kijk voor meer informatie op naar Extension Conflict.