Online marketing

Hoe je een product maakt van je kennis (en er €2.900 per maand mee verdient)

0

Werk jij in loondienst? Of ben je zelfstandige en werk je op uurbasis? Dan ruil je je tijd voor geld. Eigenlijk wel raar. Want je wordt ingehuurd om je kennis. Tijd ruilen voor geld is relatief eenvoudig en effectief natuurlijk. Je doet je werk, krijgt betaald. Maar efficiënt is het niet echt. Efficiënt zou zijn als jij je kennis zou documenteren, en dan je kennis 10.000 keer zou verkopen. Oftewel, als je van je kennis een product maakt.

Dit was mijn gedachte toen ik mijn boek SUPERFREELANCER (affiliate) schreef. Dit levert mij zo’n €2.900 per maand op aan winst. Niet verkeerd als side-project. In dit artikel deel ik hoe jij aan de hand van 3 stappen ook van je kennis een product kunt maken.

Stap 1: Validatie

Noteer waar je verstand van hebt

Ga eerst eens even zitten en maak een lijstje van waar jij verstand van hebt. Dit mag van alles zijn. Misschien heb je diepgaande kennis van Excel. Wellicht weet jij een en ander over werkplekinrichting. Mogelijk weet jij als de beste hoe je video’s schiet voor korte YouTube-video’s.

Kies een onderwerp

Kies een onderwerp waar jij veel van weet, maar waarvan je zelf ook enthousiast wordt om over te praten. Houd in je achterhoofd dat er ook iets van vraag naar moet zijn in de markt. Maar dit is ook direct de volgende stap.

Betrek je doelgroep

Na het kiezen van je onderwerp wil je met je doelgroep in gesprek. Bel een paar mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn in het onderwerp werkplekinrichting. Vraag ze wat ze lastig vinden rondom dit onderwerp en of ze geïnteresseerd zouden zijn in een product dat de oplossing aanreikt. Kom erachter wat de problemen zijn, zodat jij de oplossing kunt bouwen.

Vraag ook je doelgroep in welke vorm ze het liefst een oplossing consumeren. Zouden ze het liefst een boek lezen? Of een videocursus van je zien? Misschien heb je een goede stem en is een audio-product iets.

Interview experts

Optioneel kun je hierna nog andere experts betrekken. Zo interviewde ik tien experts voor mijn boek over freelancen. Want ik ben niet overal de beste in, maar ik wilde wel mijn product voorzien van de beste informatie.

Maak een eerste versie

Dan volgt het maken van je eerste MVP, een term uit de start-up wereld die staat voor minimal viable product. Het is een eerste draft van je product dat in beknopte vorm je kennis bevat. Dit kan dus zijn:

 • een e-bookje, dat later je boek kan worden
 • een ruw geschoten video in 3 uur, die een videocursus kan worden
 • een nieuwsbrief, die een eerste versie van een betaalde wekelijkse nieuwsbrief kan worden

Vraag feedback

Met je ruwe eerste product zoek je weer je doelgroep op. Laat een tiental mensen je product gratis lezen, bekijken, beluisteren of proberen. Vraag daarna om feedback. Stel vragen als:

 • Wat zouden ze er voor betalen?
 • Wat vonden ze goed?
 • Wat zou weg mogen?
 • Wat moet echt beter?
 • Wat mist er nog?

Met deze feedback ga je de tweede stap in: het maken van je product.

Stap 2: Creatie

Nu moet je dan écht aan de bak. Het is tijd om al je kennis, interviews en feedback te verwerken in je uiteindelijke product.

Verwerk alle input

Verzamel alle feedback van je doelgroep en verbeter je product ermee. Zelf had ik een tiental proeflezers. De feedback was enorm waardevol, zo schreef zelfs iemand op eigen initiatief een pagina die ik heb opgenomen. Sommige feedback was weer te extra. Dit werden dan weer bonusproductjes of goodies los van mijn boek.

Ronde twee van feedback

Nu je alle input hebt verwerkt, en hopelijk je product beter hebt gemaakt, wil je je eindproduct nogmaals langs een aantal mensen uit je doelgroep runnen. Zo weet je zeker dat je geen steken hebt laten vallen. Voor mijzelf was continu de vraag in dit stadium:

Is mijn boek een 8, en zo niet, wat moet ik aanpassen?

Schakel een expert in voor de finishing touch

Maak je een video? Schakel even een cameravrouw of editor in. Schrijf je een boek? Betrek een schrijfcoach en/of eindredacteur. Het is zonde als je tientallen, of in mijn geval 500 uren besteedt aan de creatie van je kennis als product, om vervolgens de eindproductie af te raffelen.

Maak je product klaar voor lancering

Looks zijn belangrijk. Wil je mensen overtuigen om je product te kopen, zorg dan dat alles er spik en span uitziet. Dat betekent dat je een vette cover wil hebben, thumbnails voor socials en video’s wil hebben en alvast reviews verzamelt van proeflezers / kijkers / luisteraars. Deze reviews kun je al verwerken op de salespage of in het product zelf. Zo staan op de achterkant van mijn boek twee reviews van topondernemers bijvoorbeeld. Doe ook een check op de juridische zaken: moet je iets opnemen omtrent copyright bijvoorbeeld?

Regel je verkoopplatform

Leuk als je van je kennis een product hebt gemaakt, maar zonder plek om het te verkopen kom je niet heel ver. De tweesprong die je waarschijnlijk zult bereiken is:

 1. Sluit ik mij aan op een verkopersplatform?
 2. Ga ik mijn eigen verkoopplatform starten?

In het eerste geval kies je bij een boek al snel voor Bol.com. Of in het geval van video voor iets als Udemy.

Het probleem is dat je daar significante marges aan betaalt. Wil je zelf controle en maximale marge pakken? Open dan een simpel shopje. Ik koos ervoor om op edwin.nl een WordPress-site te zetten met de WooCommerce-plugin. Daarnaast is mijn boek ook gewoon te koop bij externe shops, maar dan verlies ik ongeveer 40% van de marge. Op mijn eigen site pak ik €25 marge, via externe sites is dat €15 per boek.

Als je je verkoopplatform hebt staan, begint de volgende fase: promotie.

Stap 3: Promotie

Nu wordt het leuk. Nu mag je de vruchten plukken van je arbeid. Maar als je denkt dat dit het makkelijkste of snelste onderdeel is uit het proces… think again. Ik heb na een maand of negen net zoveel tijd besteed aan promotie als aan creatie van mijn boek.

Lancering

Natuurlijk start je promotie met een dikke vette lancering. Er is maar één kans op een eerste indruk en deze moet indrukwekkend zijn, pardon the wordplay. Hoe je dit doet?

 • Start natuurlijk met een perslancering. Persbericht, persbestand, de hele mikmak.
 • Maak lawaai op de socials. Plan elke dag een post. Niet alleen promotioneel, maar breng waarde en zorg ook zo nu en dan voor enige viraliteit. Zoek naar templates waarmee je dit doet.
 • Betrek partners. Zorg bijvoorbeeld voor affiliate commissies en lift mee op nieuwsbriefbestanden en socialmedia-bereik van partijen die graag je product promoten. Als voorbeeld: ik schreef een blogpost voor vrijemeid.nl, waar weer affiliate links in staan naar mijn boek op Bol.com.
 • Kom te gast in podcasts. Pitch jezelf bij podcasthosts en vertel waarom jij een interessante gast zou zijn. Ik deed dit jaar zover al zo’n 8 podcasts.

Blijf consistent posten op de socials

Als je je eerste product lanceert, heb je waarschijnlijk nog niet een enorme doelgroep. Idealiter begin je dan ook ver voor je lancering al met posten op social media. Maar sowieso na de lancering wil je doelgroep bouwen, waarde delen en mensen je verkoopfunnel in lokken. Voor mij is Linkedin het platform of choice. Hier post ik al 365 dagen elke dag en mijn volgers groeiden van 0 naar 4.400. Vrijwel al mijn 750 verkopen komen uit deze activiteit.

Ga gastbloggen of kom te gast in shows

Omdat jouw bereik nog niet heel groot is, wil je meeliften op het bereik van externe sites. Net als dit blog voor Frankwatching, wil jij blogs schrijven voor sites die een relevant bereik voor jouw product hebben. Ben je niet zo’n briljant schrijver als ondergetekende (knipoog), gooi het dan op audio of video. Zorg dat je te gast komt in shows voor YouTube of in podcasts. Dit is niet het moment om verlegen te zijn. Durf jezelf te laten zien. Mensen kopen van mensen, helemaal als het om jouw product gaat, dat je als individu hebt gemaakt.

Verzamel reviews en zet ze strategisch in

Wat het beste werkt in marketing? Wanneer andere mensen jouw product aanprijzen. Zorg voor een geautomatiseerd systeem om reviews te verzamelen. Koop je mijn boek, krijg je een review-mail. Maar ook zit in mijn boek een postkaart waarop een call-to-action staat om een review op Linkedin te delen. Dit doen mensen regelmatig, waardoor ik gratis alle connecties van die persoon bereik.

Tot slot: heb er wat lol in

Nou, dat was het eigenlijk wel. Oh ja – heb er wat lol in. Het leven is niet bedoeld om producten eruit te stampen en met tegenzin aan je marketing te werken. Neem alles niet te serieus en zorg dat je elke dag wat geniet van je gecreëerde inkomen en de mensen die je helpt met je product.

Ga jij aan de slag met je kennis als product verkopen? Ik lees het graag in de reacties hieronder.